Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugünden itibaren bedelsiz parsel tahsisinin 12 Nisan 2015’ten itibaren 2 yıl daha uzatılması kararı alınmıştır" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde 8’incisi düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda yaptığı kapanış konuşmasında, "Her şeyden önce bütün bu 6,5-7 saat içinde görüşlerini anlatma başarısını gösteren dilleriyle, gönülleriyle konuşan bütün oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum. İstişare olumlu adılar atmak için yapılır bugün bir taraftan sizleri dinlerken değer taraftan da notlar aldım. Gündeme getirdiğiniz bazı sorunlara doğrudan müdahalede bulunma kararı aldım. Bugünkü istişareyi sizlerle paylaşmak istiyorum, bazı somut kararlar aldık bu bugünlük önümüzdeki günlerdeki gündeme getirdiklerimiz mutlaka çözüme kavuşturulacak. Son derece sistematik bir hazırlık yapılmıştır. Her bir il, olabilecek çözüm yollarını da bizlere getirdi. Sektörel bazda da bu tür istişarelerimiz sürdüreceğiz. Kadın girişimcilerimiz adına son özü alan zerin hanıma teşekkür ediyorum. Kadın girişimcileri en iyi şekilde desteklemek için bereketli ellerini Türk ekonomisine katkıda bulunmak adına gerekli adımları attık, atıyoruz. Kadın girişimcilere pozitif destek yapma kararı almıştık. Geçtiğimiz hafta ilan ettiğimiz istihdam, imalat sanayi ve üretim teşvik paketinin sizler tarafından kısa sürede benimsenmiş olması beni mutlu etti. Teşvik paketinin böylesine benimsenmiş olması bizim için önemli bir göstergedir. Beni çok memnun eden, gerçekten ülkemizin geleceği açısından sadece ekonomik bağlamda değil siyasi bağlamda güçlenmemizi sağlayan bir hususu Doğu ve Güneydoğu’dan gelen oda başkanlarımızın çözüm sürecine yaptığı atıftır. Çözüm süreci sosyo-ekonomik projedir. Ülkemizin kalkınmasında en önemli alanlardan biridir. Ülkeler bir ateş hattında yaşarken Türkiye çözüm süreci üzerinden ve demokratik bir seçime giderken bir bütünleşme, kenetlenme dönemi yaşıyor" ifadelerini kullandı.
“BÜTÜNLEŞMELİYİZ Kİ BİN YILLIK KARDEŞLİĞİN GELECEĞİNİ TEMİNAT ALTINA ALALIM”
"Gün bugündür" diyen Davutoğlu, "Bu ülkenin geleceğini etnik ve mezhebi bakımdan hangi kökenden gelirse gelsin bütün vatandaşların refahını düşünenler ayağa kalkmalıdır, Diyarbakırlılar Bursalılarla, Batmanlılar Sakaryalılarla birlikte ayağa kalmalı. kenetlenmeli, bütünleşmeliyiz ki bin yıllık kardeşliğin geleceğini teminat altına alalım. Ben bugün bu güçlü iradenin ortaya çıkmasını görmekten büyük bir memnuniyet duydum. Bütün işadamlarımız bilsinler ki ülkemizin her köşesinde kamu düzeni egemen olacak kamu düzeni üzerinden işyerlerini yakan, yıkan çabalara hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Kamu düzeni üzerinden ekonomik yatırımlarımız garanti edilmesini sağlayacağız. Türkiye’nin her bir santimetresinde barış hakim olacak" şeklinde konuştu.
Bütün oda başkanlarının bir talebinin dikkatini çektiğini belirten Davutoğlu, "Organize sanayi bölgeleri konusundaki talepler. Herkes ya organize sanayi bölgesini kurulmasını istiyor, derhal Artvin’e tek organize sanayi bölgesi olmayan şehrimiz Hakkari’de de kuracağız. Organize sanayi bölgesi olmayan ilimiz kalmayacak. Artvin’de olmamasının sebebi siyasi irade eksikliği değil, Artvin’in güzel coğrafyasının organize sanayi bölgesi kuracak kadar alana müsaade etmemesi. 2001’de var olan organize sanayi bölgelerinde sinekler avlanıyordu. Organize sanayi bölgeleri için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bedelsiz parsel tahsisinin uzatılması talebinde bulunulmuştu. Hemen girişimde bulunup, Başbakanlığa sevkedilen husustu, bugünden itibaren bedelsiz parsel tahsisinin 12 Nisan 2015’ten itibaren 2 yıl daha uzatılması kararı alınmıştır. Bu konudaki gerekli adımlar atıldı" dedi.
Başbakan Davutoğlu, teşvik sistemi uygulamasını performans değerlendirmesine tabi tuttuklarını anlatarak, "İlçe bazına indirecek şekilde teşvik sistemini değerlendireceğiz birçok ilimizde, iller arasında farklı gelişmişlik düzeyinin olduğunun farkındayız. Teşvik sisteminde hangi esasları getirirseniz getirin mutlaka itiraz eden iller olacaktır, mesele en objektif kriterlerin hayata geçirilmesi. Destekler sadece teşvik sistemi üzerinde olmuyor. Meseleye bölge bazında verilen desteklerle yoğunlaşmayın. Büyük ölçekli projeler bazında verilen ek destekler var. Organize sanayi bölgelerini içine alacak şekilde, bir anlamda bunları kapsayan serbest bölgeler ile ilgili yasa hazırlık çalışmaları tamamlandı. Serbest Bölgeler Kanunu, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM’ye sevk edildi. Seçim sonrasında öncelikli olarak ele alacağımız hususlardan birisi de bu" diye konuştu.
NİTELİKLİ İNSAN EĞİTİMİ
Yine olumlu anlamda takdirlerle takip ettikleri talebin nitelikli insan eğitimi olduğunu belirten Davutoğlu, "Birçok oda başkanımız nitelikli insan konusunda destek talep ettiler. Bizim en çok odaklanacağımız husus eğitim ve Ar-Ge’dir. İnsan kaynağımızı güçlendireceğiz ve teknolojik altyapımızı destekleyeceğiz. İnsan bizim temel unsurumuzdur. Sizlerin her birini dinlediğimde, insan kaynağındaki olumlu kaynağı görmekten büyük memnuniyet duydum" dedi.
"ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ MUTLAKA TEŞVİK EDECEĞİZ"
Davutoğlu, Suriyeli mülteciler konusunda bir çalışmanın söz konusu olmadığını anlatarak, "Ama Türkiye’nin bütün istihdam alanlarını gösteren çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Üniversitelerimizin, illerdeki katkıları konusunu da tek tek not aldık. Üniversite sanayi işbirliğini mutlaka teşvik edeceğiz. Yasal düzenlemeyi nasıl gerçekleştireceğimizi de ele alacağız" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin turizm alanlarının geliştirilmesi için de her türlü çabanın gösterileceğini anlatan Davutoğlu, "Bugün toplantı esnasında aldığımız kararı da müjdeyi aylaşmak istiyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla görüştük turizm bölgelerinde sigorta prim oranlarının farklılaştırılması talebi vardı, sezon döneminde yaz-kış, bu talep karşılanacak. Gün veya oran olarak çalışma takvimine göre ayarlandırılmış bir teşvik bu anlamda turizm sektörüne yansıtılacak" ifadelerini kullandı.
Ulaştırma sektörünün artık sadece taşıma sektörü olmaktan çıkıp lojistik sektör haline dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Davutoğlu, "Kavşak noktalarında bulunan illerimizin lojistik merkezine dönüşmesi için bu çerçevede gerekli adımları atacağız. Artık talep sıradan talepler eğil, yüksek hızlı tren talep etmeyen oda başkanı görmedim. Bu şu demektir, artık Türkiye’nin standardı yükseldi her ilimiz yüksek hızlı tren ile tanışmak istiyor. Yine taşımacılıkta yük ikmali için daha kaliteli demir yolu talepleri var, bunların hepsi kararlaştırılacak" dedi.
Özellikle bölge havaalanı taleplerinin de değerlendireceklerini söyleyen Davutoğlu, 26 olan havalaanı sayının 53’e çıkarıldığını ifade etti. Turizmle ulaştırmanın birleştirildiği taleplerin de olduğunu anlatan Davutoğlu, Antalya-Kayseri yüksek hızlı tren talebinin olduğunu, Antalya-Ürgüp havzasını birleştirecek talebin gündemlerinde olduğunu ifade etti.
Sinop ve Adıyaman’da Gümrük Müdürlüğü’nün kurulduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Üzümlü ve Derecik Kapıları açılışı çalışmaları tamamlanmak üzere. Kısa sürede açacağız. Hakkari’ye geldiğimizde inşallah bunu açarız" diye konuştu.
Davutoğlu, "Artvin, Ardahan ve Kafkaslara komşu ilerimizden gelen talepleri de Düzce, Amasya, Bartın da Gümrük Müdürlüğü kurulması talepleri var onları da değerlendirmeye alacağız. Nusaybin’de bizim tarafta herşey tamam, mesele Kamışlı’da gerekli düzenin sağlanmamış olması. Suriye’de bu çatışmalar yaşanmamış olsaydı Suriye-Türkiye sınırı tümüyle neredeyse entegre bir sınır haline dönüşmüş olacaktı" şeklinde konuştu.
Tarımsal desteklere değinen Davutoğlu, Mayıs sonuna kadar 6.4 milyar lira tarımsal destekleme yapılacağını dile getirdi. Orta vadeli planlamalar gerektiren talepleri de önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda ele alacaklarını anlatan Davutoğlu, "(Odaların talepleri) Bu dokümana temel başc ucu dokümanı olarak bütün bakanlıklara dağıtacağız, gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.