Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak
Kabul edilen maddelere göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.
Teklifle, üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü zorunlu olmaktan çıkarılıyor.
Katı atık bırakan veya evsel atıksu deşarjı yapan diğer deniz araçlarından bin grostona kadar olanlar için groston başına 100 lira, bin ile 5 bin groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 20 lira, 5 bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 10 lira ceza verilecek.
Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak.
Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.
Biyolojik çeşitliliği tahrip edenler ile sulak alanlar için belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı birimlerince idari yaptırım uygulanacak.
Atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluş ve işletmelere teşvik uygulanacak.
GERİ KAZANIM KATILIM PAYI
Plastik alışveriş torbaları için satış noktalarından 15 kuruş, lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya (televizyon, küçük ev aletleri, buzdolabı ve soğutucular gibi beyaz eşyalar) piyasaya sürenlerden, ithalatçılardan belirtilen miktarlarda geri kazanım katılım payı tahsil edilecek.
Bu ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzının, farklı bir ürünün, malzemenin, eşyanın ithalatıyla birlikte gerçekleşmesi halinde geri kazanım katılım payı ithalatçıdan tahsil edilecek. Listedeki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olacak.
1 OCAK 2021’DEN İTİBAREN ZORUNLU OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.
Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GÖREV VE YETKİLERİ
Karayolları Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri arasına, “otoyolların habitatları böldüğü yerlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görüşünü alarak yaban hayvanlarının geçişlerine izin verecek menfez, ekolojik köprü ve benzeri tesisleri yapmak”, “otoyollarda yaban hayvanlarından kaynaklanacak trafik kazalarını önlemek maksadı ile kafes tel çit yapmak” ve “karayollarına yaban hayvanlarının muhtemel yaşam alanlarının bulunduğu bölgelerde uyarıcı levhalar koymak” ekleniyor.
GÖRÜŞMELERDEN
Partisinin değişiklik önergesi üzerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Bu hükümet aynı zamanda şöyle bir ikiyüzlülük ortaya koyuyor: Ağaç dikme şampiyonu olduğunu söylüyor, aynı hükümet Dersim’de güvenlik gerekçesiyle ormanları yakıyor.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çepni’nin sözlerinin haksız ithamlar barındırdığını, ayrıca “Dersim” olarak anılan ilin adının Tunceli olduğunu vurguladı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da Tunceli’nin, Türkiye’nin 81 ilinden biri olduğunu anımsattı.
Yerinden söz alan HDP’li Çepni, “Biz Tunceli’ye ‘Dersim’ diyoruz. Bu, Dersim halklarının verdiği isimdir.” diye konuştu.
Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, İçtüzük’te yapılan değişiklik uyarınca, idari yapı ile ilgili tanımlamalarda Anayasa ve mevzuattaki ifadeler dışına çıkılamayacağının karara bağlandığını anımsatarak, “Türkiye’nin idari yapısında 81 vilayetinin isimleri bellidir. Buna aykırı, bundan farklı bir isimlendirmeyi yapmak doğru değildir.” uyarısında bulundu.
Mustafa Şentop, teklifin 9. maddesinin kabul edilmesinden sonra birleşime ara verdi. Şentop, aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.