30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerle birlikte 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle Ordu’nun Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte kurulan Ordu Büyükşehir Belediyesi 1. yılını doldurdu.
Eski Ordu Özel İdare Müdürlüğü’nden kalan binada hizmete başlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, aradan geçen bir yıl içerisinde kurumsallaşma ve hizmet alt yapısını oluşturmak konusunda büyük adımlar attı. Birinci yılını tamamlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, düzenlenen törenle hizmetlerini, projelerini tanıttı.
Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törene, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili adayı Numan Kurtulmuş, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti adayları Oktay Çanak, İhsan Şener, Nilgün Tomakin, Şakir Çoban başta olmak üzere kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
“EMSAL GÖSTERİLEN BİR BELEDİYEYİZ”
Törenin açılış konuşmasını yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 750 bin nüfusa ulaşmasıyla özel bir kanunla kurulmuş istisnai bir belediye olduğunu söyledi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de 20’de 20 yapmak suretiyle sembol olan illerden birisi olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu: “O zamanki devir komisyonu bize şu anda kullandığımız binayı gösterdi. Biz bunun üzerine hızlı bir yapılanmaya girdik. Kurumsallaşma ve atama işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Velakin bize söylenen tablo ile ortaya çıkan tablo arasında dağlar kadar fark vardı. 600 dedikleri personel Bin 815 personele çıktı, 60 milyon dedikleri (Özel İdare borcu) borç 120 milyona çıktı. Hükümet ve ilgili bakanlıklara görüşmek suretiyle personel sayısını bin 400’e düşürdük. Şu anda Ordu Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki Büyükşehir Belediyeleri ile kıyaslandığında personel gelir gideri açısından emsal gösterilen bir belediyedir. Devir aldığımızda yüzde 44 personel giderimiz vardı, şu anda yüzde 21 giderimiz var. Bin 815 personel sayımızı 2000, 2 bin 500, 3 binlere çıkarmamız bekleniyordu, halbuki personel sayımızı 1400’lerde sabit tuttuk. Bir yıl içinde hızlı bir hizmet atağını ve alt yapı çalışmasını gerçekleştirdik. İkinci yılımızda çok önemli hizmet ve yatırımlara imza atacağız” dedi.
Başkan Yılmaz, bu konuşmasının ardından bir yıl içinde yapılan çalışmalar ile yapılması planlanan hizmet ve yatırımları barkovizyon gösterisi eşliğinde anlattı.
“GÜÇLÜ BİR ORDU İLİ, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE KURACAĞIZ”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da yaptığı konuşmada Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve yatırımlarla parmakla gösterilen bir belediye olacağına inandığını belirtti. Geçmiş dönemlerden örnekler veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Fazilet Partisi İl Başkanı olduğum dönemde Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışına çıkış izin belgesini dönemin İstanbul Valisi’nin onaylanmadığı günleri biliyorum. Dönemin hükümetinin bırakın Vali beyin Büyükşehir Belediye Başkanı’na yardımcı olmasını, işleri olmasın diye onların önüne ne kadar engel çıkardığını birebir biliyorum. Şimdi hem merkezi hükümet hem yerel yönetim el ele kol kola yola devam edecek, çok daha güçlü bir Ordu çok daha güçlü bir Türkiye’yi hep beraber kuracağız” diye konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR YASASI KALKINMAYI HIZLANDIRACAK”
Türkiye’de sistemin tıkandığı ana noktalardan birisinin imtiyazların merkezde toplanması, siyasi ve ekonomik kararların ağırlıklı olarak merkezlerde alınması olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Büyükşehir Yasası bu eksikliklerin giderilmesi için çıkarılmış bir yasaydı. Ekonomik ve siyasi kararların merkezden yerele dağıtılması illerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarması bizim yerel yönetimler vizyonumuzun başlıklarından birisidir. Bundan sonra çok daha hızlı ve etkin yerel yönetimlerin ortaya konması mümkün olacak” şeklinde konuştu.