Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir İl Başkanlığı, Eskişehir milletvekili adaylarını tanıttı.
HDP’nin 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinde boy gösterecek Eskişehir milletvekilleri adayları, düzenlenen kahvaltıyla tanıtıldı. Kahvaltıya, HDP Eskişehir Milletvekili adayları Mete Günay, Rukiye Güven, Hasan Hüseyin Karabulut, Gürsel Şenşafak, Ceren Gökçe, Barış Sulu ve partililer katıldı.
HDP’nin Eskişehir eşcinsel milletvekili adayı Barış Sulu, partisi hakkında konuştu. İç Mimarlık Bölümü öğrencisi olan Barış Sulu, HDP’nin barajı aşabileceğini söyleyerek, o gücün ellerinde olduğunu belirtti. HDP’nin barajı aşmaması için bir takım olayların olduğunu iddia eden Sulu, “HDP’nin barajı aşmaması için uğraşılıyor ve birçok olay oluyor. Sanki ana muhalefet partisi HDP gibi davranılıyor. En çok ismi geçen parti HDP. Politikaları çok belirli bir parti. Ben HDP’nin barajı aşacağını hatta yüzde 10 -12’ye ulaşacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de biraz bunu gördük açıkçası. O biraz bunun sağlaması gibi bir şeydi. Şu an barajı aşacağımız adına gayet umutluyum” dedi.
“ORTAK ACILARDAN DOLAYI HDP İLE BİR ORTAKLAŞMA VAR”
Barış Sulu, "Neden HDP’yi seçtiği" hakkında sorulara da cevap verdi. Yıllardır ötekileştirildiklerini aktaran Sulu, şöyle konuştu: “HDP’yi tercih etme sebebim aynı şekilde eziliyoruz. Onlarda aynı şekilde bizim gibi ezildi. Aynı acıları biliyoruz. Travestiler ve eşcinseller olarak biz de öldürüldük, devlet tarafından çöplüklere atıldık. Kaybedildik, görmezden gelindik. Sürekli yok olduğumuz söylendi. Hiçbir şekilde bizi görmediler. Aynı acılardan dolayı bir ortaklaşma var. Ben en başından beri HDP’nin içindeyim. LGBT bireyler kendilerini açıkça ifade edebildikleri için eşcinseller, translar, biseksüeller ve gaylar HDP’nin içinde çok rahat bir şekilde hareket edebiliyor. Bütün kongrelerde söz sahibi olabiliyoruz. Kendimiz örgütlenebiliyoruz. LGBT bireyler kendi sözlerini üretebildikleri için HDP’nin içindeyim.”
“BÜTÜN YASALARDAN EŞİT BİR ŞEKİLDE YARARLANMAK İSTİYORUZ”
Sulu, 17 yaşında kendisine açılıp cinsel kimliğini kabul ettiğini anlattı. Sulu, Anayasa’da eşcinsellerle ilgili bir madde bulunmadığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Yasalarda sadece transeksüel kelimesinin geçtiği tek madde Türk Medeni Kanunu’nda bulunan 40’ıncı madde. Anayasayla eşcinsellerle ilgili hiçbir madde yok. Anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri yer almalı ki biz de tanınabilelim. Travesti, transeksüel, eşcinsel ve interseksüel gibi bütün bireyler de anayasanın içinde bütün her şeyden yararlanabilsin. Bütün yasalardan aynı derecede eşit bir şekilde yararlanmak istiyoruz. Çok karmaşık bir şey değil, bu kadar basit aslında."