Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Bingöl Günleri' etkinliğine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun” Tarımsal kuraklık olup olmadığına” ilişkin sorusuna Eker, şöyle cevap verdi: “Tarımsal kuraklıkla ilgili riskin Nisan yağışlarıyla birlikte, Mart sonu yağışlarıyla ve Nisan’ın ilk yarısındaki yağışlarla birlikte önemli ölçüde azaldığını daha önce açıklamıştık. Bundan sonra ki süreçte Nisan sonu ve Mayıs ayındaki yağışlarda normal giderse bu yıl tarımsal kuraklık açısından minimum bir düzeyde inşallah minimum hasarla kurtarmış olacağız. Meteorolojik kuraklık başka bir şey. Toplam yağış miktarı, toplam kar yağışı miktarı bu sene önceki yıllara göre daha azdı. Don, Mart sonunda havaların kuraklık ve sıcaklık ile birlikte çiçekler açtı meyve ağaçları özellikle. Birden havanın soğumasıyla Mart ayının sonunda don vuku buldu.”
Çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi için kararname hazırlandığını belirten Eker, şunları dedi: “Onunla ilgili olarak da çiftçilerimiz de hangileri, hangi meyvelerde, hangi ürünlerde zarar gördüklerine dair ayrıntılı hasar tespit çalışları yapıldı. Hala devam ediyor bir kısmı. Bende iki gün önce TBMM’de yaptığım konuşmada çiftçilerimiz ile ilgili don hasarına maruz kalan çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesine dair sürecin başladığını kararname ile ilgili Başbakanımıza arz ettik. Onun talimatı oldu ve onunla ilgili bir kararname hazırlanıyor. Biz tabi piyasaların daha orta ve uzun vadede, bütün risklere karşı tedbirlerimizi öncesinden alıyoruz. Gerek üretici ve tüketicinin zarar görmemesi, dengeyi içerisinde muhafaza piyasalar edilebilmesi içinde her türlü tedbiri alıyoruz.”
Riskli görülen yerlerin olup olmadığı sorusuna Eker şöyle cevap verdi: “Hayır. İç batı Anadolu’da bir bölge de sonbahar yağışlarının eksik olması, bir de Doğu Akdeniz’de bazı sorunlar vardı. Onlara dediğim gibi Nisan ve Mayıs’ta iyi giderse minimum hasarla atlatacağız.”