- Değerler ve hedefler odaklı siyasetten çok bireyler üzerinden siyaset yapılıyor, yanlıştır. Parti içi demokrasinin geliştirilmesi adına, parasal imkana dayalı örgüt yapılanmasından fikirsel güce dayalı örgüt yapılanmasına geçiş sağlanmalıdır. Bireylerin rant alanı olan siyaset partinin başarısının önündeki en ciddi engeldir.
- Parti, ülkedeki sorunlar konusunda cesur davranılmalı, yeni sahalar kazanma adına şirin görünen politikalardan kurtulmalıdır.
- Net idealist ve amaca hedefli ilkeler bazında çalışmalar, programlar oluşturulmalıdır.
- Ülke insanına şirin görünmeyi gerektirecek politikalara tenezzül ediyor olmamız politik duruşta zaten sıkıntının olduğunu göstermektedir. Bireylerin tutumları üzerinde tasarruf öngörecek düşüncelerden ziyade, sosyal ve kamusal düzenin işleyişi ve dağılımı üzerinden programlar oluşturulmalıdır. Devlet bireyin tercihlerinden elini çekmeli ve bireyin tercihlerini etkileyen diğer grupların oluşumuna engel olmalı var olanlar kapatılmalı, bireyi özgür ve bağımsız kılması sağlanmalıdır.
- Etkin ve başarılı siyasetimiz üzerindeki gölge, ülke içerisindeki sırlar, siyasal geçmişteki yanıltmalar ve ilizyonlardır. En azından parti içinde geçmiş olayları tam ve adil olduğu gibi örgütlere aktarılmalı, hatalardan ders alınmalı ve diğer partilerin gerçek amaçları ve uygulamaları olduğu gibi ortaya konmalıdır. Uygulama da en ciddi kıstas kendi geçmiş ve güncel kusurlarımızı ortaya dökmek ve tabanı bu açıdan dürüst bir şekilde yönlendirmektir, perdelerin ve yalanların içinden etkin ve tutarlı siyaset mümkün değildir.
- Parti çalışmaları adına, yemekler, toplantılar, kişisel görüşmeler , bolca fotoğraf ve benzeri tutumlar gerçekçi bakınca neye hizmet etmekte anlamış değilim. Her hangi bir konuda çalışma gerçekleştirmek, program hazırlamak, karar vermek dışında hal hatır sorma ve beraber hareket etme konusunda anlaşmaların yapıldığı toplantılar kişiler üzerinden siyasetin ürünüdür ve işlevselliği yoktur. Harcanan mesai, kaynak ve harcırahlar ciddi zaman emek israfına neden olmaktadır.
- Parti rekreasyonlar ve çalışmaları kermesler, yemekler ve davetler dışında, sanatsal etkinlikle ve bilimsel çalışmalarla renklendirilmelidir. Ayrıca toplantılar ve rekreasyon çalışmaları farklı bölgelere yayılmalı, alışık düzen ve mekanların dışında daha geniş kitlelere ulaşılmalıdır. Sorunlu ve gelir seviyesi düşük bölgeler hedef olarak seçilmelidir.
- Diğer partilere mensup siyasiler ve vatandaşların görüşleri alınmalı, diyaloklar sıklaştırılmalı, partili sayısını arttıracak çözümler bu hususlar dikkate alınarak oluşturulmalıdır.
- Parti içi kontrol ve düzen açısından tüm örgütler ve bireylere kadar görünebilirliği ve ölçümü sağlayabilecek örgütlenme yapılanması sağlanmalıdır, bu konuda ciddi arge çalışması gerekmektedir ve yaşamsal düzeyde öneme sahiptir.
- Ülkede en ciddi sıkıntı gelirin orantısız dağlımıdır. Orta sınıf azalmakta, kobiler yerini zincir mağazalara bırakmaktadır. Kobilerin zayıflaması milli sermayenin de zayıflaması anlamına gelmektedir. Bu konuda acil ve etkin çalışmalar gerekmektedir.
- Sloganik örgüt dili yaşamsal alanda aktif başarıyı yok etmektedir. Örgüt içerisinde yetişen bireyler jargon ezberiyle ve geçmişin siyasi birikimleriyle yetinmektedir. Günümüz koşulları fotoğraflanarak sorunlar, hedefler, çalışma koşulları ve propaganda dili güncellenmelidir. Gezi olaylarında sloganik tavır ve alışkanlıkların büyük ve güçlü olan örgütlü gücü nasıl işlevsiz kıldığını çok net görmeliyiz. Sloganik söylevlerin yerini günümüz yaşantısındaki konuların işlendiği bir dilin alması şarttır. Bu şekilde analiz ve çözüm daha etkin olacak, çalışmalarda maksimum fayda sağlanacaktır.
AZİZ CAN TEPE