Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Ayşenur Bahçekapılı'dan oluşan AK Parti heyeti koalisyon görüşmesi yapmak üzere, saat 14:15 civarında CHP Genel Merkezi'ne geldi. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. 1+4 kişi olarak planlanan görüşme heyetlerinin CHP'nin isteği üzerine 1+5 olarak değiştirildiği öğrenildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne sivil plakalı bir araçla geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu merdivenlerde karşıladı.
NELER KONUŞULDU
Görüşmede, "Yüzde 66'lık (AKP+CHP) yüksek profilli, geniş tabanlı, güçlü bir hükümet kurulmasının Türkiye için önemi" konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Böyle bir hükümetin gelecek yıllar için önemli olduğu vurgusunun yapıldığı belirtildi. Görüşmede ayrıca tarafların, hem ekonomi hem de dış politika açısından "ülkenin hükümetsiz bırakılmaması" konusunda mutabık kaldığı vurgulandı. Kılıçdaroğlu'nun görüşmede "CHP çözümsüzlüğün adresi olmayacak" vurgusunu yaptığı öğrenildi.
GÜVEN BUNALIMI
Her iki tarafta "güven tesisinin" önemine işaret ettiği, CHP'nin ise bu konuda "tutuklu milletvekilleri için imzalanan mutabakatın hayata geçirilemediğini" örnek gösterdiği belirtildi. Davutoğlu'nun görüşmede "İki farklı görüşte siyasi parti olduğumuz ve bugüne kadar birimiz iktidar birimiz muhalefet partisi olduğumuz için güven sorunun yaşanması doğaldır. Ama bunu aşmalıyız" dediği belirtildi. CHP bundan sonraki süreçte atılacak adımların "güven tesisi" konusunda önemli olduğuna işaret etti. Güven sorunun aşılması için de Haluk Koç ve Ömer Çelik'in karşılıklı olarak süreci götürmesine karar verildi. CHP'nin ortaya koyduğu 14 maddenin demokrasiye inanan hiçbir partinin "prensipte" hayır diyemeyeceği görüşü de hakim oldu.
ŞEFFAF TUTUM
Görüşmede sürecin "şeffaf" yürütülmesi yönünde de mutabaka varıldı. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla bir araya geldi ve Davutoğlu'nun açıklamalarını birlikte izledi. Davutoğlu'nun açıklamalarında görüşmeyle ilgili "şeffaf" tutumunun "taktir" edildiği ve alınan karar doğrultusunda ilk adımın atıldığı belirtildi.
Görüşmede ayrıca Davutoğlu'nun "Benzer heyeti MHP ile eğer olursa HDP ile de kurmayı istiyoruz. Ancak tek bir partiyle müzakere başlatacağız. Ön heyette ki arkadaşlarımız sıkıntı yaşadıkları zaman Genel Başkanlar ile temasa geçsinler. Çıkacak pürüzleri bu yöntemle aşabilirsek yolumuza devam ederiz. Olmazsa hükümeti kurma görevini iade ederim" dediği öğrenildi.