Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Teklifte imzası bulunan AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali, elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak" dedi.

MEHMET ALİ CİNTOSUN- Nükleer enerjiye ilişkin kanun teklifi AK Parti ve MHP grubunun oylarıyla Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Artık, nükleer enerji alanı yasal çerçeveye alınıyor ve sorumluluklar ile hükümler belirleniyor. 29 maddelik teklifle nükleer enerji alanında işletmecilerin ve devletin sorumluluklarına ilişkin yasal çerçeve çiziliyor. AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve 87 AK parti milletvekilinin imzasıyla gelen kanun teklifi TBMM’de kabul edildi.  

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, kabul edilen kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.  

Dünya genelinde 30 ülkede 439 reaktörün olduğunu söyleyen AK Partili Yavuz, 2030 yılına kadar dünyada 164 yeni reaktörün de yapılmasının planlandığını söyledi. 

 Yavuz, açıklamasına şöyle devam etti: 

"ABD’deki 95 reaktör elektrik üretiminin %20’sini karşılıyor. Fransa’da bulunan 56 nükleer reaktör, elektrik üretiminin %70,6’sını, İsveç 7 reaktör le %40’ını, Rusya 38 reaktörle %20’sini, İngiltere 15 reaktörle %20’sini, Ukrayna 15 reaktörle %54’ünü, Almanya 7 reaktörle elektrik üretiminin %20’sini nükleerden sağlıyor. Bakıldığında AB ülkeleri küresel nükleer enerji kapasitesinin yüzde 26,7'sini oluşturuyor. Yani dünyanın birçok ülkesi, elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını bu reaktörler sayesinde karşılıyor." 

Dünyada 60 yılı aşkın süredir kullanılan ve sürekli yenilerinin inşa edildiği reaktörlerin yapımının Türkiye’de gündeme alınmamış olmasını manidar olarak değerlendiren Metin Yavuz, “Akkuyu Nükleer Santrali’ni yarınlarını garanti altına almayı hedefleyen bir anlayışla, inşallah Cumhuriyet’in 100. yılında bu büyük yatırımı hep birlikte açacağız.” dedi.  


ÜLKE ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK 


Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye, nükleer enerji sahibi ülkeler arasına girerek toplam 4 bin 

800 megavat kurulu gücüyle ülkemizin ihtiyaçlarını karşılama noktasında katkılar sunacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek, ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak bir tesistir. Hatta sadece elektrik alanında değil, birçok yan sektöre de hizmet sunarak birçok alanda rahatlama sağlayacaktır. 

“İSTİHDAMA DA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK” 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin istihdam konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Yavuz, “ Tesis, yapım aşamasında yoğun dönemde 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayarak üretim sürecinin her noktasında ülkemizin istihdamına da büyük katkı sağlayacaktır. Koronavirüs salgınının ve küresel olayların olumsuz etkilerine rağmen ekonomimiz hamdolsun istikrarlı biçimde büyümeyi sürdürüyor. Ekonomiye, enerjiye olan yatırımlar hız kesmeden sürüyor. 

“SOKAKLARI YAKIP YIKANLARDAN HESAP SORUN” 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tüm üniteleri devreye alındığında Türkiye’de her yıl 40 milyon tonun üzerinde karbondioksit salınımına mani Olunacağını belirten Yavuz, “Bu tesis sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretimi yapacaktır. Ülkemizin nükleer enerjiye ulaşmasına karşı çıkanların, çevre duyarlılığından bahsederken önce sokakları yakıp yıkanlardan hesap sormalarını, ses çıkarmalarını bekliyoruz. Tüm karalama çabalarına rağmen, ülkemiz inşallah gelişen bu yerli ve milli bilinçle ikinci hatta üçüncü santrale Sinop ve Kırklareli illerimizde ulaşacaktır.” diye konuştu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri