Ordu’da Cemil Meriç Konferansı

Türk yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç’in düşünce dünyasının irdelendiği bir konferans düzenlendi.Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşen ve Türkeli Tarih Kulübü tarafından...

Türk yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç’in düşünce dünyasının irdelendiği bir konferans düzenlendi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşen ve Türkeli Tarih Kulübü tarafından düzenlenen ve İlhan Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Cemil Meriç’in Düşünce Dünyası’ adlı konferansta Cemil Meriç’in yaşadığı soğuk savaş döneminde düşünce ve yazı yaşamına dikkat çekildi. Konuşmacı İlhan Arslan, Cemil Meriç’in ‘Her aydınlığı yangın sanıp söndürmeye çalışan zavallı insanlarım; karanlığa o kadar alışmışsınız ki yıldızlar bile rahatsız ediyor sizi’ sözüyle kültür mağarasında yaşayanlara bir aydınlık getirmeye çalıştığını belirtti.

“TAM BİR TÜRK AYDINI”

Arslan, "Cemil Meriç, Türk düşünce tarihinde 20 yüzyıla damgasını vuran aydınlardan biridir. Yaşadığı dönem boyunca Türk toplumunun en önemli sorunlarına çözüm üreterek Türk düşünce tarihinin mümtaz şahsiyetlerinden biri olmuştur. Cemil Meriç, sosyoloji, felsefe, edebiyat, tarih gibi alanlarda hiç çalışılmamış konulara Türkiye koşullarını da göz önüne alarak değinen toplumda kelimenin tam anlamıyla bir aydının taşıması gereken meziyetleri bünyesinde toplayan kişidir. Her şeyden önemlisi günümüzde cevabını bulamadığımız hemen hemen her soruya yıllar öncesinden cevap vermiş ve Türk milletinin takdirini kazanmış bir fikir işçisidir" dedi.

Cemil Meriç’in kültürler arası hiyerarşiye, bir kültürün farklı bir özelliğiyle diğer bir kültürden üstün tutulmaya çalışılmasına karşı olduğunu aktaran Aslan, Meriç’in düşünce dünyasında İbn-i Haldun, Balzac ve Hint medeniyetinden etkilendiğini belirtti.

KELİMELER VE İNSANLAR…

Cemil Meriç’in eserlerini zamanında ve günümüz şartlarında anlayanların nadir ve seçkin insanlar olduğuna değinerek kelimelerini önemle seçtiğini ifade eden Aslan, "Cemil Meriç’e göre, fikir hayatımızda kelimelerin çok büyük bir önemi ve yeri var. Asıl kavga insanlarla kelimeler arasındadır. Kendi topraklarımızda doğmayan kelime ve ideolojiler tehlikelidir" diye konuştu.

İlhan Aslan, 1916’da Hatay’ın Reyhanlı kasabasında dünyaya gelerek düşünce dünyasının münzevi bir yıldızı olarak görülen Cemil Meriç’in Türkiye’deki sosyal çözülmelerin tespitine, Türkiye’nin toplumsal problemlerine ve Türk düşünce dünyasının Türk tarihi içerisinde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmesinin ardından konferans sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sanat Haberleri