Irgandı’da Sanat Uluslararası Boyuta Taşındı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Irgandı Köprüsü’nde Uluslararası Sanat Günleri renkli bir açılış töreni ile başladı.Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olma özelliğini taşıyan Irgandı...

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Irgandı Köprüsü’nde Uluslararası Sanat Günleri renkli bir açılış töreni ile başladı.

Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olma özelliğini taşıyan Irgandı Köprüsü, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Sanat Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. Bulgaristan’dan gelen sanatçıların da katılımıyla düzenlenen etkinliğin açılış töreni köprü girişinde yapıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Irgandı Köprüsü sanatçıları ile ‘Irgandı Köprüsü Sanat Günleri’ etkinliğini düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Köprüsü 2004 yılında yenilenerek kullanıma açıldı ve sanatçılarımızın geleneksel el sanatları artık burada icra ediliyor. Dünyada, Irgandı Köprüsü’ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan’ın Lofça kentinde bulunan Klearchos Köprüsü, İtalya’nın Floransa kentinde bulunan Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde bulunan Rialto Köprüsü’dür. Dünyada sadece 4 örneği bulunan çarşılı köprülerin önemini vurgulamak ve buradaki sanatçılar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına yönelik düzenlenecek atölye çalışmaları, sergiler ve dinletilerin de yer alacağı “Irgandı Köprüsü Sanat Günleri” etkinliği ile Bursa’nın sosyo kültürel hayatına da canlılık kazandırmış olacağız. Sanat faaliyetlerini ve ürünlerini sergileyen, aynı zamanda atölye çalışmalarında yer alan sanatçı dostlarımız bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tarihi köprünün önemi hakkında bilgiler veren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar.Doç.Dr. Doğan Yavaş, Bursa’nın başlı başına ilk dönem Osmanlı eserleriyle donatılmış bir kent olması nedeniyle hanlar, hamamlar ve camilerin yoğunluğundan köprülerin fazla ön plana çıkmadığını vurguladı. Irgandı Köprüsü’nün de arasta özelliğine sahip dünyadaki 4 köprüden biri olduğunu hatırlatan Yavaş, 1922 yılında Yunanlıların şehri terk ederken bombaladığı köprüdeki dükkanların tamamen yıkıldığını, köprünün 1949 yılında onarıldığını, dükkanların ise 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek köprünün bugünkü halini aldığını söyledi.

Irgandı Köprüsü Yönetim Kurulu Başkanı Emel Uzuner de hem köprü üzerindeki atölyelerde üretilen çalışmaların, hem de Bulgaristan’dan gelen sanatçıların eserlerinin sergileneceğini kaydetti. Açılış töreninin ardından Başkanvekili Karlık ve davetliler, köprü üzerindeki atölyeleri gezdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sanat Haberleri