Diyarbakır’da 1. Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda düzenlenen fuara, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, bazı STK temsilcileri, yazar ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış öncesi konuşma yapan Fırat Anlı, fuarda Kürtçe yazılmış kitaplara diğer kitaplara göre yarı oranla ayrıcalık tanındığını ifade etti. Bu oranın ileriki tarihlerde artacağını belirten Anlı, Kürtçe kitapların yanında diğer dilleri de aksatmayacaklarını ve her dile her kültüre yer vereceklerini dile getirdi. Anlı, "Bu fuarda en azından yüzde 50 bir pozitif ayırımı kendi anadilimiz olan Kürtçeye müsaadenizle yapmak istiyoruz. Belki seneye bu yüzde 70 olacak belki bir sonraki sene yüzde 80 olacak, ama bu coğrafyanın bütün kültürlerine Ermeniceye Süryaniceye Arapçaya ne kadar yitirdiğimiz kimlik kültür dil varsa hepsine yer vereceğiz. Bir fuarda kolay kolay konuşmayacak birçok insan bu fuarda bir araya geldi. Böyle de bir özgünlüğü var. TÜYAP’a da ben Türkçe olarak çağrıda bulunuyorum. TÜYAP Diyarbakır’ı terk etmesin. Kitap fuarı yapmaya devam etsin. İki yılda bir de olsa TÜYAP kitap fuarını biz Diyarbakır’da görmek istiyoruz. Biz yerel yönetim olarak da sivil toplum örgütleri olarak da gerekli desteği sunmaya hazırız. TÜYAP bu ülkenin önemli bir birikimidir. Bunu bu kentten uzak tutmamak lazım" dedi.
"KADIN YAZAR VE ŞAİRLERE POZİTİF AYIRIMCILIK"
Daha sonra konuşan Gültan Kışanak ise, yayınevlerinden kadın yazar ve şairlere ayrıcalık tanınmasını beklediğini aktararak, üretici olmak konusunda kadınlardan daha fazla özveri beklediğini söyledi. Kışanak aynı zamanda yazar ve yayınevlerinin bundan sonra Diyarbakır Kitap Fuarı’na kitap yetiştirmeyi kendilerine gaye edinmelerini istedi. Kışanak, "Bütün yayın evlerimizden kadın yazar ve şairlere pozitif ayrımcılık göstermelerini bekliyoruz. Kadınlarımız da yazmaya daha çok üretmeye davet ediyorum. Bizde yerel yönetim olarak belediye olarak sadece fuarlar zamanında değil belki iki fuar arasında geçen dönemde yazarlarımızla buluşarak onlara bazı imkanlar sunarak bunu geliştirmeliyiz. Daha çok yazmalıyız. Daha çok üretmeliyiz. Yayıncılarımız ve yazarlarımız bu eseri mutlaka Diyarbakır kitap fuarına yetiştirmem lazım. Okuyucularla bu eser buluşmalı. Bu duyguyu yaratabilmeliyiz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra fuar alanını gezen eş başkanlar, stantları gezdi.
Stant başında bekleyen kitapçılarla sohbet eden eşbaşkanlar, kendilerine verilen kitapları vatandaşlara hediye etti.