Akşemseddin’in Baba Mezarı Türbeye Dönüştürülecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in babası Şeyh Şerafettin Hamza’nın Kavak ilçesindeki mezarını türbe yapma kararı aldı.Mezarı dönemin mimari özelliklerini yansı...

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in babası Şeyh Şerafettin Hamza’nın Kavak ilçesindeki mezarını türbe yapma kararı aldı.

Mezarı dönemin mimari özelliklerini yansıtacak şekilde türbeye dönüştürecek olan Büyükşehir Belediyesi, ardından da ziyarete açarak bu önemli manevi şahsiyetin türbesini turizme kazandıracak.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde turizmi canlandırmak ve geliştirmek amacıyla başlattığı 2015-2017 yılları turizm eylem planı çalışmaları devam ediyor. Turizm alt yapı çalışmaları, Samsun’un ev sahipliğini yapacağı 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar tamamlanacak. Kararlaştırılan yatırım konuları, titiz bir çalışmayla hazırlanarak projelendirildi. Projelerin en kısa sürede ihale edilmesi bekleniyor.

Kentin güneye açılan ilk kapısı olup, kültürel birikimi ile turizmde önemli bir yere sahip olması beklenen Kavak ilçesinde Büyükşehir Belediyesi, turistik 9 yatırım gerçekleştirecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçede yapılacak turizm yatırımlarıyla ilgili konuşan Başkan Yılmaz, "İlçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerine müdahale edeceğiz. Buralara kent estetiği kazandırarak turizme katkı verir hale getireceğiz. TCDD Meydanı’nı modern bir görünüme kavuşturacağız. Meydana Kavaklı bir bilim, tarih veya sanat adamının adını vererek ismini yaşatacağız. Ayrıca meydana kır düğünlerinin yapılabileceği bir düğün salonu, kafeterya yapıp, çocuklar için oyun parkları ve oyun grupları koyacağız" bilgisini verdi.

İlçenin köylerinde restore edilebilecek evlerle ilgili bir envanter çıkarılıp bunların içinden restore etmeye değer tarihi evler seçip restore ederek turizm öğesi haline getireceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, "İçinde kafeterya olarak kullanılan bir eski kavak evinin de bulunduğu alanı kent parka dönüştüreceğiz. Tarihi Çakallı Han’ı koruma amaçlı imar planı çalışmalarını tamamlayacak, Çakallı Han’dan Kavak’a giden eski Ata Yolu’nu, bir turizm rotası olarak tanıtıp kayıtlara girmesini sağlayacağız. Kaledoruğu’nda surlardaki izlerin takibini yaparak kale malzemesinin kullanıldığı alanlardan temin edilecek taşlarla kale algısı sağlayacağız. Yaşar Doğu Müzesi’nin çevresi ve köy yolunu yeniden düzenleyeceğiz. Ayrıca ilçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri (tiridi) ön plana çıkartarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında çalışmalar yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

ŞEYH HAMZA’NIN MEZARI TÜRBE OLACAK

Türkiye’nin manevi önderlerinden Akşemseddin’in devrin en ünlü bilginlerinden biri olan babası Şeyh Şerafettin Hamza’nın (Asıl adı Şerafeddin- i Hamza Şâmî bin Mehmet) mezarını turizm eylem planı kapsamında türbeye dönüştüreceklerini açıklayan Başkan Yılmaz, bu çalışmayı çok önemsediklerini belirterek, türbeyi en kısa zamanda inşa edip halkın ziyaretine açacaklarını da sözlerine ekledi.

Tarihi kaynaklara göre 1372’de Şam’da doğan Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin, 7 yaşındayken babası Şeyh Şerafettin Hamza ile birlikte 1383 yılında Horasan’dan Anadolu’ya gelip Kavak ilçesine yerleşmiş. Soyu 15. batında Hz. Ebubekir’e ulaşan ve ömrünü ilçede insan yetiştirmekle geçiren Şeyh Hamza, vefatının ardından Soğuksu Mahallesi’ndeki mezarlığa defnedilmiş. Savaşlar, toplumsal olaylar ve doğal afetler sebebiyle mezar zarar görmüş. Zamanla da unutulan mezarı Samsun Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeoloji ve sanat tarihçisi Emine Yılmaz, belgelerden yola çıkarak yaptığı araştırma ile bulmuştu. Feridüddin-i Attar’ın "Tezkiretü’-Evliyâ" ve Göynüklü Emir Hüseyin Enisi’nin ’’Menakıb-ı Akşemsü’d-din (Akşemseddin Hazretleri ve Yakın Çevresi) adlı eserlerde Şeyh Hamza’nın 1456 yılında vefat ettiğini ve mezarının Kavak’ta olduğunu yazmıştı. Amasya’da bulunan “Kurtboğan Evliyası” türbesinde ise Şeyh Hamza’nın mezarına ilişkin bir belgeye rastlanmadığı için makam özelliği taşıdığı belirtildi.

ŞEYH HAMZA’NIN KERAMETİ

Şeyh Hamza’nın en bilinen kerameti şöyle anlatılıyor: Definin yapıldığı günün gecesi ilçeye musallat olan bir kurt gelip şeyh Hamza’nın kabrini açmış. Yeni mezarları bulup cenazeleri mezardan çıkarıp parçalayan kurt, Şeyh Hamza’yı da parçalamak ve yemek istemiş. Fakat Şeyh Hamza, keramet göstererek elini uzatıp o kurdu boğazından sıkarak öldürmüş. Ertesi sabah mezarı ziyaret etmeye gelen halk, kurdu ölü, Şeyh Hamza’nın elini de mezardan çıkmış halde bulmuş. Elinin yıkanmasının ardından eli mezara geri çekilince Şeyh Hamza, ’Kurtboğan’ lakabı ile meşhur olmuş. Halk arasında halen Şeyh Hamza "Kurtboğan Evliyası" olarak biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sanat Haberleri