Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında, Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonu, Bursa Nilüfer Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin desteğiyle ‘Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında barış için edebiyat köprüleri kuruluyor’ programının Çanakkale ayağı yapıldı. ‘Gelibolu Günlükleri’ kitabının yazarı Avustralyalı akademisyen ve tarihçi Jonathan King, kitabı hakkında bilgi verdi.
Avustralyalı akademisyen ve tarihçi Jonathan King, yaşayan son 10 Anzak askeriyle görüşmeler yaparak bu kitabı hazırladığını söyledi. King, "Türk ordusuna karşı yapılan bu saldırı, İngiliz ordusunu oluşturan Anzaklar adına büyük bir hataydı. Ve bu hata yüzünden çok büyük bir bedel ödedik. 8 bin Anzak burada hayatını kaybetti. 8 ay süren bir savaşın sonunda biz çekilmek zorunda kaldık ve Osmanlı ordusu savaşı kazandı. Bu büyük hatanın kitabını yazmak istedim. Gelibolu Yarımadası’nda savaşan son 10 Anzak askerini araştırdım. Bu son yaşayan 10 Anzak askeri de Çanakkale Savaşları’nı bir felaket olarak adlandırdı. Savaş alanında Anzak askerleri, Osmanlı askeriyle arkadaşlık kurdu, çünkü birbirleriyle konuşacak kadar yakındılar. Bazı zamanlar birbirlerine çikolatalar, sigaralar, yiyecekler hediye ediyorlardı. Len Hall adındaki Anzak askeri ’Bir dahaki sefere savaşırsak taraf değiştireceğim ve Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım’ dedi. Bir yazar olarak hayatım boyunca tarihi kitaplar yazdım. Her seferinde tarihe gözleriyle bakmış kişileri aktarmaya çalıştım. Ben kurguların değil, gerçeklerin yazarıyım” dedi.
Dedesinin de 24 Nisan’da Çanakkale’ye çıkarma yapan birlikte olduğunu, buradaki savaşta sağ kaldıktan sonra ise ikinci Fransızlara karşı çarpıştığını anlatan King, Çanakkale muharebelerinin zorluklarından bahsetti. King, “Benim açımdan Mustafa Kemal bu savaşı kazandı ve Türkiye’nin kurulmasını sağladı. Çok büyük bir zafer kazandı” diye konuştu.