Yaz Hastalıklarına Dikkat

Yaz mevsimine ve kavurucu sıcaklara adım adım yaklaşılırken, Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, özellikle çocukları etkileyen yaz hastalıklarına dikkat çe...

Yaz mevsimine ve kavurucu sıcaklara adım adım yaklaşılırken, Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, özellikle çocukları etkileyen yaz hastalıklarına dikkat çekti. Sıcak havalarda çocuklarda daha çok ishale rastlandığını kaydeden Dr. Tunç, güneş çarpmaları ve böcek sokmalarının da yazın arttığını belirtti.

GIDALAR KOLAY BOZULUYOR

Havaların ısınmasıyla çocukların çevre ile temaslarının daha da arttığını, öte yandan yiyecek ve içeceklerin daha kolay bozulabildiğini kaydeden Dr. Tunç, "Genellikle mikrobik ishal ve gıda zehirlenmesi şeklinde mide-barsak problemleri görülür. Pis sulardan, iyi yıkanmamış salata gibi besinlerden veya tavuk, mayonez, ketçap gibi gıdalardan bulaşma olur. Günümüzde ishal sırasında yapılması gereken ilk iş, beslenmenin kesilmemesi ve kusmaya rağmen sıvı desteği verilmesi olarak kabul ediliyor. Oral rehidratasyon denilen saşelerin ağızdan verilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

UYUKLAMA HALİNE DİKKAT

Dr. Ali Tunç, doktora başvurulması gereken durumları şöyle özetledi:

"Sıvı kaybı oluşturan bol sulu, günde 5 veya daha fazla, 24 saatten fazla süren ishal durumunda, herhangi bir zamanda dışkının içinde kan ya da sümüksü materyal bulunması halinde, çocuğun sürekli kusmasında ve 6 aylıktan ufak bebeklerin ishalinde doktora başvurulması gerekiyor. İdrar çıkarımının azalması, bebeklerde gözyaşının olmaması, göz küresi çöküklüğü ağzın ve dudakların çok kuru olması, bebeklerde bıngıldağın çökük durması ve uyuklama hali olması durumunda çocuk susuz kalmış kabul edilir. Bu durumda doktora giderek gerekirse serum verilmesi sağlanır."

BÖCEK VAKALARI

Böcek sokması vakalarının da yazın arttığının altını çizen Dr. Ali Tunç, bu konuda da şu önerilerde bulundu:

"Arı ve böcek sokmasından sonra kızarıklık, kaşıntı, 24 saat içinde geçiyorsa bu durum karşısında telaş edilmesine gerek yok. Endişelenmeden önce yapılması gerekenler var. Oradaki zehrin alınması gerekiyor. Piyasada satılan negatif basınçlı pompalar var. Bunu soktuğu kısma koyup negatif basınç uyguladığınızda arı, akrep, yılan sokmalarında oradaki zehri alıyor. Ayrıca reaksiyon yerinin şişmemesi için buz uygulanmalı ve alerjiye karşın bir losyon sürülmeli. Ancak alerjik bir durum varsa, çocuğun yüzünde gözünde şişmeler varsa hiç vakit geçirmeden doktora başvurulmalı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri