Sodada kanser tehlikesi

Prof. Dr. Fatih Gültekin, soda ve meyveli sodalarda kullanılan benzoatının kanser riski taşıdığını belirtti.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda Ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu ile koruyucu madde olarak sodyum benzoat maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.

"KANSERE YOL AÇABİLİYOR"

C vitamini ile benzoatın aynı karışımda kullanılmasının kanser riski taşıdığını kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "İçeceklerde çok sayıda koruyucu madde kullanılıyor. Konulan maddeler bozulmasın diye C vitamini de eklenebiliyor. C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat ayın karışımda olduğunu da bekleme sırasında ısıya veya gün ısısına maruz bırakıldığında 'benzen' denilen madde oluşuyor. Bu madde kansere yol açabiliyor" diye konuştu. Prof.Dr. Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak kullanılan C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve koruyucu madde olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanser yapan benzen maddesine dönüşebildiğini ifade etti.

"BAŞKA ANTİOKSİDAN KULLANILABİLİR"

Bu durumun üretici firmalar tarafından bilinmediğine dikkat eken Prof.Dr. Gültekin, üretici ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Üreticilerin, C vitamini ve sodyum benzoat maddesini beraber kullanmaması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "Sodyum benzoat yerine bir başka koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. Bu ürünleri satan bakkal ve marketler, bu ürünleri uygun şartlarda saklarlarsa risk ortadan kalkacaktır. İçecekler gün ışığına maruz kalacak şekilde muhafaza edilmemeli" diye konuştu.

"ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE BİLMELİ"

Tüketicileri içeceklerin içindekiler bölümüne bakmaları konusunda uyaran Prof.Dr. Gültekin, şunları kaydetti: "Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitamininini bir arada olduğu (askorbik asit) ürünleri tercih etmesinler. Gıdada kullanılan kombinasyonlar Türk Gıda Koteksine uygun olarak üretiliyor. Gıda kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır. Anitoksidan özelliğiyle C vitamini de kullanılır. Ancak bunların ikisinin bir araya gelmesi ve saklama koşullarının olumsuzluğu sonucu tehlike ortaya çıkıyor. Bunu da üreticilerin ve tüketicilerin bilmesi gerekiyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri