Sigara Bırakmada 7 Altın Kural

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, 31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma Günü’nün sigara tiryakileri için bir milat olabileceğini belirtirken, sigarayı bırakmak için 7 altın kuralı açık...

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, 31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma Günü’nün sigara tiryakileri için bir milat olabileceğini belirtirken, sigarayı bırakmak için 7 altın kuralı açıkladı.

Bursa Özel Hayat Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, 31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Dünya Tütüne Hayır Günü , Dünya Sigarasız Günü veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) üye ülkelerce, 1987 yılından bu yana, tüm dünyada kutlanan önemli bir gündür. Her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi ve tütünün sağlığımıza zararları konusunda haklin bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır” dedi.

Dünya Tütünsüz Gününde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edildiğini ifade eden Gürkan, “Bir gün için bile sigarayı bırakmak sigara bağımlıları için oldukça zordur. Çünkü sigaradaki nikotin güçlü bir bağımlılık yapıcı maddedir. Ayrıca sigara içenlerde el ve ağız alışkanlığı vardır. Sigara içenlerin %70’i sigarayı bırakmak istemekte fakat bırakamamaktadır. Bağımlıların üçte ikisinde sigarayı bırakınca yoksunluk belirtileri oluşur ve 2-3 hafta içinde kaybolur. Huzursuzluk, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı, kabızlık, ağız kuruluğu, iştah artışı ve kilo alma, öksürük, balgam gibi yoksunluk belirtileri oluşabilir” diye konuştu.

SİGARA BIRAKMADA 7 ALTIN KURAL

Sigarayı bırakamayan tiryakilere öneride bulunan Gürkan, sigarayı bırakmada 7 altın kuralı şöyle sıraladı; “Sigarayı bırakmak için öncelikle sigaranın zararlarını öğrenelim. Sigarada vücut için zehirli, kanser yapıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlarda 50 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır. İkinci kural olarak sigarayı bırakmaya hazırlanın. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin ve kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır. Üçüncüsü sigara bırakma yöntemleri ve sigara bırakma tedavisi için doktora danışın. Sigara bırakmada birkaç yöntem vardır. Kendi kendine bırakma, etkinliği bilimsel açıdan tartışmalı tedaviler, etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedaviler.Dördüncüsü, sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Beşincisi, sigarayı bıraktıktan sonra bol su için. Çay ve kahve sigara içmeyi hatırlatıyorsa bu içeceklerin miktarını azaltın. Altıncısı, beklenmedik kötü olaylar sizi sigara içmeye itebilir. Yedincisi ise, bırakmaya çalıştığınız dönemde diğer bağımlıların çabalarınızı engellemesine izin vermeyin.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri