İş yükü fazlalığı, şiddet, dinlenme alanları yetersizliği konularında basın açıklaması yapan Sağlık-Sen İzmir Şubesi’ne üye sağlık çalışanları, “Her yıl Milli Eğitim Bakanlığına 50 bin öğretmen alınırken Sağlık Bakanlığına 10 bin sağlık personeli alınması sıkıntının özetidir” dedi.
Sağlık-Sen’e bağlı sağlık çalışanları, genel sorunlar, iş yükü fazlalığı, şiddet, performans sistemi, otopark, dinlenme alanları yetersizliği konularında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen İzmir Şubesi Başkanı Ekrem Özdemir, ihtiyaca rağmen sağlık personeli sayısına dikkat çekerek, “Her yıl Milli Eğitim Bakanlığına 50 bin öğretmen alınırken Sağlık Bakanlığına 10 bin sağlık personeli alınması sıkıntının özetidir” diye konuştu.
50 BİN ÖĞRETMENE KARŞI 10 BİN SAĞLIK PERSONELİ
Türkiye’de 130 bin hemşire çalışmasına karşın ihtiyaç olan hemşire sayısının daha fazla olduğunu kaydeden Özdemir, “Yoğun bakımda üç hastaya bir hemşire düşmesi gerekirken 5-6 hastaya bir hemşire düşmektedir. Bakanlık her yıl 10 bine yakın sağlık personeli almakta ancak bu alımlar, yeni hastaneler açılması, emeklilik, geçici görev, izin, rapor, ücretsiz izin, hamilelik, nöbet tutamama gibi sebeplerden dolayı yetersiz kalmaktadır. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığına 50 bin öğretmen alınırken Sağlık Bakanlığına 10 bin sağlık personeli alınması sıkıntının özetidir” ifadelerini kullandı.
PERFORMANS SİSTEMİ VE SAĞLIKTA ŞİDDET
Performansa dayalı ek ödeme uygulamaları ve ek ödemelerin çalışanlar arasında adaletli bir şekilde paylaşılmamasının sağlık çalışanlarında motivasyonu düşürdüğünü dile getiren Özdemir, performans sisteminin çalışanlar arasında daha adil bir dağılım olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Sağlıkta şiddet konusuna değinen Özdemir, şöyle konuştu: “Şiddet uygulayan kişinin yargılanmasının tutukluluk süresi içinde yapılması ve 24 saat gözaltında tutulmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasına karşın uygulamada çok fazla karşılığı bulunmamaktadır.”
DİNLENME ODALARI VE OTOPARK
Sağlık personelinin taleplerinin karşılanması ve motivasyonlarının artırılması amacıyla ergonomik çalışma ortamları ve uygun dinlenme odaları oluşturulması gerektiğini anlatan Özdemir, otopark sorunu ile ilgili şunları söyledi: “Çalışanlarımızın araçlarını park edememesinden dolayı mesaiye başlama saati gecikmekte ve hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır. Hastanemizde açık ve kapalı 600 araç kapasiteli otoparkımız mevcut. Ancak, bu otopark alanları etkin kullanılmamaktadır.”