Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Psikofarmakoloji ve 3.Ergen Çocuk Psikofarmakoloji Kongresi’nde konuşan Fransa Paris Teppe Hospital’den Prof.Dr. Oğuz Omay, gebelikte depresyon riski taşıyan annelerin yalnız olmadıklarını hissetmeleri gerektiğini belirtti.
Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Psikofarmakoloji ve 3.Ergen Çocuk Psikofarmakoloji Kongresi, Antalya’ın Serik ilçesinde devam ediyor. Belek Maritim Pine Beach Resort Otel’de düzenlenen ve 19 Nisan’a kadar sürecek kongrede, bu yıl ’Psikiyatrik Tedavilerde Entegrasyon: Sadelikten Ustalığa’ teması işleniyor. Turizm bölgesi Belek’te yapılan kongreye yerli ve yabancı çok sayıda uzman katılıyor. Amaçlarının anne adaylarının gebe kaldıktan sonra gebeliği nasıl en iyi şekilde sonlandırabilecekleri olduğunu ifade eden Fransa Paris Teppe Hospital’dan Prof.Dr. Oğuz Omay, gebeliğin başından itibaren anne adayının ruhsal sağlığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Oğuz Omay, "Gebelikteki veya doğumdan sonra anneye verilecek ruhsal destek açısından bu bizim pirenalpsikiyatri dediğimiz ve dünyada da birçok ülkede yavaş yavaş gelişmeye başlayan, Türkiye’de de gayet güzel temsilcileri olan bir dal. Burada sonuçta amacımız bir anne adayı. Genç bir hanım gebe kaldığında nasıl bu gebeliği en iyi şekilde sonlandırabilir? Yani sonuna kadar götürebilir ve bebeğini nasıl en iyi koşullarda eşiyle, yakınlarıyla beraber ağırlayabilir. Bunun için doktorlara mı ihtiyaç var? Tabi ki doktorlara ihtiyacımız yok. İyi bir toplumda, aile bağları iyiyse, toplum bağları iyiyse bunların hepsi natürel doğal olan şeyler ama farkındaysak dünyanın genel gidişi, sosyal değişimler, şehre göç, aile bağlarının değişmesi bunların hepsi kadınlar üzerinde yeni baskılar oluşturuyor. Bu da kültürel bağların yeniden düzenlenmesini gerektiriyor" dedi.
Gebe kadınların sağlık sisteminde ve genel olarak toplumda değişik streslere maruz kaldıklarını ifade eden Prof.Dr. Oğuz Omay, "Benim daha önce gördüğüm şeyler bunlar. Fransa’da da bu annelerin yeteri kadar psikoloji desteği alamadıklarını görüyoruz. Genel olarak gebeliğin başından itibaren, hatta gebelik düşünüldüğü andan itibaren bir annenin ruhsal sağlığına dikkat etmesi ve çevresindeki insanların da bu ruhsal sağlığa dikkat etmesinin altını çizmek istiyorum" diye konuştu.
"BEKLENMEDİK SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR"
Annenin hiçbir sorunu olmamasına rağmen gebelik sırasında ya da doğum sonrasında ani bir şekilde, beklenmedik bir şekilde bu sorunların ortaya çıkabileceğini dile getiren Fransa Paris Teppe Hospital’den Prof.Dr. Oğuz Omay konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu depresyon olabilir, başka bir şey olabilir. Çok büyük oranda annelerin bu tür sorunlar yaşadıklarını biliyoruz ya da annenin gebelikten önce bir takım başka sorunları olmuş olabilir. Anne bazı ilaçlar alıyor olabilir. Eğer böyle konumda bir annelik adayıysa nasıl bu gebeliği sağlayabiliriz, nasıl en iyi koşullarda destek alarak bu gebeliği sağlayabilir ve bu çocuğu doğurabilirim. Bu soruların sorulması gerekir bir şekilde. Ülkemizde de daha bilgili ekipler oluşuyor. Bu özel desteği öğrenmek için dikkatli olunmak zorunda. Gebelik esnasında bir tür depresyon, bir ruhsal sağlık sorunu yaşayan bir anne adayı varsa kesinlikle onun yalnız olduğunu hissetmemesi lazım. Çünkü çok fazla kadın bu tür sıkıntılar yaşıyor. Yalnız olmadığını hissetmesi lazım. Bunun bir tür suçluluk olmadığını bilmesi lazım. Eğer ailesinden ve profesyonellerden destek almayı başarırsa çok iyi bir şekilde bu sorunların iyileşebileceğini hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla bazen kendimizi zayıf hissettiğimiz anlar olabilir gebelik sırasında ama onları aştığımız zaman çocuğumuzla ilişkiler çok daha güçlü hale gelebiliyor."