Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Öztürk, "Omurga vücudumuzu taşımasının yanında omuriliğimizi korumaktadır tıpkı kafatasının beyni koruması gibidir. Kolay yaralanabilir, narin sinir dokuları kemik yapının koruması altına alınmıştır. Bu bölgede en sık görülen hastalık omurların arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru fıtıklaşması ile ortaya çıkan bel ve boyun fıtıklarıdır.
EL BİLEĞİNDE SİNİR SIKIŞIKLIĞI BUNA ÖNEMLİ BİR ÖRNEKTİR
Omurga ve omuriliğin iyi ya da kötü huylu tümörleri, travmaya bağlı kırıklar, bel kaymaları, ileri yaşlarda omurilik kanalını daraltan kireçlenmeler ve doğumsal bozukluklar da cerrahi gerektiren durumlardır. Omurilikten çıkarak kol ve bacaklarımıza hareket ve duyu fonksiyonlarını taşıyan periferik sinirlerimizde de cerrahi girişim ya da ilaç tedavisi, gerektirecek hastalıklar görülebilir. Sinirler kol ya da bacaklarda yol alırken dar ve karışık anatomik yapılardan geçmektedirler, genelde de eklem kısımlarında sıkışabilirler ki toplumda yaygın görülen el bileğinde sinir sıkışıklığı buna önemli bir örnektir. Doğal olarak sinirlere özgü tümörler veya kazalardaki travmatik yaralanmalar daha nadir cerrahi olgulardır" dedi.
AMELİYAT SONRASIDA HASTAYLA İLEŞİTİM İÇİNDE OLUNMALI
Teknolojideki ilerlemelerle sinir siteminin görüntülenmesi fonksiyonlarının araştırılması daha ileri taşınmış ve bu sayede hastalıkların tanısının hızlı ve doğru konulması sağlandığının altını çizen Dr. Öztürk, "Ameliyathane donanımlarının, anestezi ve yoğun bakım olanaklarının gelişmesi, hastaları ameliyat esnasında ve ameliyat sonrası dönemlerde oluşabilecek risklere karşı korumaktadır. Günümüzde beyin cerrahisi için amaç; hastalarına doğru ve hızlı tanı koymak, hastasına cerrahi ya da diğer tedavi seçeneklerini, etik ölçüler içinde gerektiğinde önermek, yapılması planlanan tedaviler hakkında hastaya gerçekçi ve kapsamlı bir bilgilendirmeyi sağlamak ve hastane sonrası yaşamında da hastanın yanında olunduğunun hissettirilmesi olmaktadır.
OMURGA VE SİNİR AMELİYATLARI MİKRO CERRAHİ İLE YAPILMAKTADIR
Çağdaş görüntüleme tekniklerini, donanımlı yoğun bakım ve ameliyathane olanaklarını alanlarında yetkin kadrolarıyla bütünleştirmiş olan hastanemizde beyin, omurga ve sinir ameliyatları mikro cerrahi ile yapılmaktadır. Dünyada son on yıllarda gelişmeye başlayan ve hastanemizde uygulaması yapılmakta olan mikroskobik bel ve boyun fıtığı ameliyatları hastaların korkulu rüyası olan bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarını sorun olmaktan çıkarmaktadır.
AMELİYAT SONRASI HASTA NORMAL YAŞAMINA KISA ZAMANDA DÖNEBİLİR
Bu yeni yöntemde 1-2 santimlik bir delikten radyolojik kontrol altında mikroskop ile bölge görülerek özel aletlerle fıtık alınmakta hastada diğer yöntemlerdeki gibi geniş adale, kemik hasarı oluşturulmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde doğal olarak hastada bel ağrısı olmadığı için hızlı normal yaşama dönüş olmaktadır. Hastayı ilgilendirebilecek tüm diğer branş doktorlarının da hasta için birbirlerine danışmalarda bulunması, tanı ve tedaviyi yönlendirmede yanılma payını minimalize etmektedir" şeklinde konuştu.
KAYNAK:SABAH