Son yıllarda uygulama alanı giderek genişleyen ve doku dostu bir materyal olan titanyumdan üretilen implantın, günümüzde doğal dişlere en iyi alternatif olduğu belirtildi.
Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, son yıllarda sıkça tartışılan implantla ilgili “doğruları” ve “yanlış bilgileri” açıkladı. Aslan, halk arasında çakma diş, gömme diş veya vidalı diş olarak da ifade edilen implantın, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vidaya benzer şekle sahip yapay diş kökü olduğunu kaydetti.
İYİ ÇİĞNEME VE KONUŞMA ÜSTÜNLÜĞÜ
Diş implantlarının günümüze kadar hem materyal hem de teknik özellikleri sürekli geliştirilerek doğal dişlere en iyi alternatif tedavi şekli olduğunu bildiren Aslan, “İmplantın geleneksel köprü ve protezlere göre en önemli üstünlüğü, diğer dişlere zarar vermeden ve onlardan destek almadan çene kemiğine yerleştirilebilmeleri ile daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlaması ve ağız ve yüzünüze de doğal bir görünüm sağlamasıdır.” dedi.
KİMLERE İMPLANT YAPILIR?
Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, implantta uzun süreli başarı, kişinin genel sağlık durumu, çene kemiği ve dişetinin yeterli ve sağlıklı olması ve düzenli ağız bakımı gibi kişiye bağlı faktörlerle ilgili olduğunu belirterek “Bunun yanında doğru tedavi planlaması, hekimin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması, kaliteli ve yeterli bir ekipman ve implant markası ile çalışma gibi hekimi ilgilendiren faktörlere de bağlıdır. Doğru planlama, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantları, hasta ve hekim açısından son derece başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.”diye konuştu.
AŞIRI SİGARA İÇENLERE ÖNERİLMİYOR
Ciddi bir genel hastalığı veya rahatsızlığı olmayan kişilere implant tedavisi yapılabileceğini bildiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bununla birlikte ağız hijyeni iyi olmayan ve düzenli fırçalama yapmayacak/yapamayacak, aşırı sigara tüketen kişilerde de implant tedavisi uygun bir tedavi şekli değildir. Diğer önemli bir husus ise kişinin sert ve yumuşak dokuların yeterli miktarda ve kalitede olmasıdır. Yani kemik miktarı çok yetersiz kişiler de implant tedavisi için uygun değildir.”
İMPLANTIN AVANTAJLARI
Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, İmplant tedavisinin avantajlarını, “Tamamen sabit ve ağızda-damakta uzantısı olmayan bir protez, ağızda mevcut diğer dişlere zarar vermeden ve onlardan destek almadan protez yapabilme olanağı, daha iyi konuşma ve çiğneme imkanı, en başarılı ve uzun ömürlü protez şekli, her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme, genelde yaşlılıkla eşleştirilen hareketli protez ihtiyacını ortadan kaldırarak özgüvenin geri kazanılması ile daha tatminkar bir sonuç” olarak özetledi.
BAŞARI ORANI YÜKSEK
İmplantın her yaşta uygulanabildiğini kaydeden Özel Akademi Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, “Uzun süreli takip çalışmalarında implantların ortalama yüzde 95’inin 10 yıl boyunca sağlıklı ve fonksiyonel olarak kaldıkları tespit edilmiştir. Bu başarı oranı güncel diğer protez yöntemlerinin hepsinden daha yüksektir. implantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat aşırı sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı olumsuz etkilenmektedir. “ diye konuştu.
Temizliğe zaman ayrılmalı
Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, İmplantların yerleştirilmesinden sonra en önemli konusunda ise şöyle dedi:
”Ağız hijyeninin sağlanması ve korunması çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğu bilinmelidir. implantların temizlikleri zor değildir; ancak bu iş için yeterli zamanın ayrılması gerekir. “