Diyabet Hastalarında Diş Sağlığının Önemi Çok Büyük

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, diyabet hastalarında diş sağlığının öneminin büyük olduğunu söyledi.Dt. Sevgen Eralp, “Dünya üzerinde Diyabet hastalığını yaşayan o kadar...

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, diyabet hastalarında diş sağlığının öneminin büyük olduğunu söyledi.

Dt. Sevgen Eralp, “Dünya üzerinde Diyabet hastalığını yaşayan o kadar çok kişi var ki, Dünya’nın en kalabalık 4.ülkesi olarak kabul edilmektedir. Diyabet hastalığının sonradan kilo benzeri problemler sebebiyle geliştiğini bilsek de genetik geçişin bu hastalığa yakalanma riskinde rolü çok büyüktür. Dolayısıyla diyabet hastalığında önemli olan ortaya çıkabilecek komplikasyonları bilmek ve bunlardan korunmaktır. Diyabetin, insan vücudunda birçok organı etkisi olduğu gibi, ağız ve diş sağlığına da etkisi çok büyüktür” diye konuştu.

Diyabet hastalığında, doktor kontrolünde, gerekiyorsa insülin tedavisi almak gerektiğini kaydeden Eralp, ayrıca özel bir beslenme programı uygulamanın hayat standardını oldukça yükselteceğini söyledi. Dt.Sevgen Eralp, “Aslında özel beslenme programı için ’olmazsa olmaz’ demek daha doğru olacaktır. İşte tam bu noktada, biz diş hekimleri olaya sadece yeme içme konuşma fonksiyonları açısından değil, bir diyabet hastasının hayatını kaliteli idame ettirebilmesi açısından ağız diş sağlığının tam olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü diyabet hastalığının en önemli komplikasyonlarından biri de diş kaybı ve kısıtlı fonksiyon sebebiyle azalmış hayat kalitesidir. Dişsizlik ağız sağlığında dramatik bir düşüşe neden olur. Çiğneme fonksiyonunda azalma hastalığın glisemik kontrolünde etkili olan diyet alışkanlıklarını da etkiler. Birçok çalışmada azalmış çiğneme fonksiyonu ile dişsiz hastaların aldığı sebze, meyve, et ve ekmek miktarı arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Sağlıklı yiyeceklerin alımının azalması, vitamin, mineral, lif ve protein diyetinde bozulmaya neden olur. Bu durum dişsiz hastalar tarafından kolesterol ve yağdan zengin diyetle telafi edilir. Bu yüzden diyabet hastalarının beslenme ve diyet kontrolü için ağız sağlığı ve kaybedilmiş dişlerin fonksiyonel olarak tekrar kazandırılması önemlidir.” Diye konuştu.

Diabet hastalarında cerrahi öncesinde, bakılacak ilk parametrenin HbA1c testinin değerleri olduğunu belirten Dt.Sevgen Eralp, “Eğer bu değerler kabul edilebilir sınırlar içinde ise, implant cerrahisi için ağız içi muayene yapılabilir. Ağız içi muayenede dikkat edilmesi gereken ilk şey iltihap varlığıdır. Diş kayıpları sonrasında ağız içinde hala iltihap varsa ya da ağız hijyeni yetersiz ise, zaten iyileşme kapasitesi düşük olan bir diabet hastasına implant yapmak doğru olmayacaktır. Dişlerini kaybetmesine sebep olan faktör, implantlarını da kaybetmesine sebep olacaktır.

Diabet hastalarında sistemik kontrol ve ağız içerisinde sterilizasyon ve sağlık sağlandıktan sonra, operasyona karar verilebilir. Operasyon sırasında, implantların uzun dönem stabilitesine katkı sağlamak amacıyla hastanın kendi kanından elde edilen ve büyüme faktörleri içeren PRF (trombositten zengin fibrin) uygulamalarından da cerrahi sırasında faydalanabiliriz.

2009 yılında yapılan bir çalışmada tip 2 diyabeti olan hastaların kemik yoğunluğu ve kırık oluşumu açısından diyabeti olmayan hastalardan farkı olmadığı gösterilmiştir.

Diyabet hastalarında, dişsizlik vakalarında implant uygulamaları sayesinde, yemek seçimindeki özgürlüklerinin kazandırılması daha taze ve daha sağlıklı yiyecekler yemelerini sağlayacaktır. Son dönemde implant başarısına yönelik glisemik kontrolü iyi tanımlanmış parametrelerle yapılan çalışmalar, diyabetli hastalarda implant uygulamasının glisemik kontrolden bağımsız olarak minimum risk oluşturduğu görüşünü desteklemektedirler. Unutmamak gerekir ki, ağız sağlığı, genel sağlığın ve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri