Diş Hekimi Korkusuna "Sedasyon" Çözümü

Diş hekimi koltuğunun neden olduğu stres ile ertelenen diş ve diş eti sorunları sedasyonla (hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali) çözülüyor. Avrupa...

Diş hekimi koltuğunun neden olduğu stres ile ertelenen diş ve diş eti sorunları sedasyonla (hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali) çözülüyor. Avrupa ve ABD’de neredeyse rutin halde kullanılan bir tür anestezi yöntemi olan sedasyon; diş hekimi korkusu olan erişkin ve çocuk hastalarda, zihinsel ve bedensel engelli bireylerde başarıyla uygulanmakta.

Diş sorunlarının sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da etkilediğini belirten Özel Adana Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Elif Reyhan, “Toplumda oldukça yaygın olan diş hekimi korkusu yüzünden, diş tedavileri geciktiriliyor ve problemler de ilerleyerek genel sağlığı etkileyecek duruma geliyor. Tedaviyi hasta ve hekim için daha kolay kılacak yöntemler mevcut. Bu noktada sedasyonla tedaviyi öneriyorum. Diş hekimliğinde sedasyon, tüm dünyada kullanılan etkin ve güvenli bir yöntemdir” şeklinde konuştu.

Sedasyon altında uygulanan diş tedavilerinin başta diş hekimi korkusu olmak üzere, aşırı seviyede öğürme refleksi, diyabet, hipertansiyon, bazı kalp ritmi bozuklukları gibi kronik sağlık problemlerinin varlığı ve uzun tedavi seansları gibi durumlarda daha çok tercih edildiğini ifade eden Dr. Reyhan, “Sedasyon, kelime anlamı olarak ’sakinleştirme’ demek. Çeşitli ilaçların kullandığı yöntem, ağrıyı kesen bir işlem değildir. Uygulamadan sonra gerekirse lokal anestezi uygulanır. Hekime çalışma alanında kolaylık sağlayan bu yöntem, hastanın da tedavi sürecini stressiz atlatmasına imkan tanır” dedi.

Sedasyon ile tedavi öncesinde korku kaynaklı şeker yükselmesi veya düşmesi, hipertansif kriz, bayılma, kusma veya uzun tedavi seanslarının getirdiği yorgunluk gibi sorunların bertaraf edildiğine dikkat çeken Dr. Elif Reyhan, şunları söyledi:

"Diş tedavisi bittiğinde hastalara verilen ilaçların kesilmesi ile sedasyon sonlandırılır. Hastalar kısa süre dinlendirildikten sonra evine gönderilir. İşlem ihtiyaç duyuldukça tekrarlanabilir ve kullanılan ilaçlara bağımlılık gelişmesi söz konusu değildir."

Diş hekimliğinde kullanılan sedasyon uygulamasında, hastanın işbirliği kurabilecek bilinç seviyesinde olmasının önemine değinen Dr. Reyhan, “Sonuç olarak; sedasyon, aşırı korku hisseden hastaların rahatlatılması ve işlemin kolaylıkla gerçekleşmesini sağlıyor. Bunun yanında yüksek tansiyon, kalp hastalığı, panik atak gibi rahatsızlıkları olan hastaların işlem sırasında takip edilip, önlem alınabilmesi, bulantı kusma refleksinin önlenmesi, ağrı eşiğinin yükseltilerek işlemin rahat geçirilmesi ve özellikle çocuklarda kalıcı diş hekimi fobisinin gelişmesinin önüne geçiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri