Daha Önce Ameliyatla Bir Akciğeri Alınan Hastaya Riskli Müdahale

Daha önce bir akciğeri ameliyatla alınan hastanın diğer akciğerine Medical Park Trabzon Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yıldıray Bekar tarafından riskli müdahale edildi.Yaklaşık 6 yıl önce k...

Daha önce bir akciğeri ameliyatla alınan hastanın diğer akciğerine Medical Park Trabzon Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yıldıray Bekar tarafından riskli müdahale edildi.

Yaklaşık 6 yıl önce kanser nedeniyle sol akciğeri ameliyatla alınan İbrahim Konak adlı kişi solunum zorluğuyla başvurduğu sağlık kuruluşunda hayat beklentisi olmadığı gerekçesiyle tedavisi yapılmazken, Medical Park Trabzon Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yıldıray Bekar tarafından yapılan riskli müdahale yaşam şansını yakaladı.

Bölgede ilk kez böyle bir riskli ameliyatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Bekar, “Akciğer kanserlerinin tedavisinde; ameliyatla akciğerin, sağ ya da sol, bir tanesi tamamen çıkarılabilir ve hasta tek akciğer ile yaşamını sürdürebilir. Bölgemizde tüm dünyada tedavi için uygulanan akciğer ameliyatlarını her türlü hastalıkta uygulama, hastalarımızı tedavi etme şansımız oldu. 6 yıl önce sol Akciğer Kanseri nedeniyle Ankara’da bir Üniversite hastanesinde, sol akciğeri ameliyatla alınan hastanın tek sağ akciğerle günümüze kadar, zaman zaman sıkıntılı olsa da sağlıklı şekilde devam etmiştir. Ameliyatından 6 ay sonra nefes darlığı ile bölgedeki bir başka kurumda, tedavisi sağlanamayan, hayat beklentisi olmadığı söylenen hasta, ileri derecede solunum zorluğu ile bize başvuru yapmış ve hastaya yapılan acil cerrahi müdahale ile yaşam şansını yakalamıştı. Aynı hastanın geçen 1 ay içinde bir kaç kez olan kanlı balgam çıkarma hikayesi nedeniyle yapılan Bronkoskopik (Solunum Yollarının Işıklı Kameralı Cihaz) Değerlendirilmesi yapıldı. 6 yıl önce yapılan ameliyat sonrası ,dikilen sol soluk yolunda açılma, dikişin ayrılması ve enfeksiyon izlendi. Hastaya uygun tedavi verildikten sonra ameliyat ile o bölgenin onarılması önerildi” dedi.

Ameliyatın riskli olduğunu belirten Dr.Bekar, “Bu ameliyat çok özellikli olan, sağlam tek kalmış akciğer tarafından yapılabilen riskli bir ameliyat olup bölgemizde ilk kez, bizim tarafımızdan bu hastamıza uygulandı. Bunun özelliği sağlam alan akciğer alanının, operasyon sırasında devre dışı bırakılarak, hastanın bir nevi solunumu durdurularak yapılan bir işlem olup, kısa sürede operasyonun tamamlanması gerekmektedir. Çünkü solunumun durdurulabileceği maksimum süre 5 dakika gibi kısa süre olması ve bu ameliyatın en az 2-2,5 saat olduğu göz önüne alınması ile riskin şiddeti daha iyi anlaşılır. Ayrıca, diğer tarafın iltihaplı alanından sağlam akciğer tarafının korunması sağlanmalıdır. Ülkemizde bu ameliyat şeklinden yayınlanmış olan, toplamda 5-6 adet yapılmış olduğunu bilmekteyiz. Sağlam taraf torakotomisi bronkoplevral Fistül tamiri, dünyada ilk olarak 1983 de Mathissen ve 1986 da Perelman tarafından yapılmıştır.

Bunun bir diğer şekli olan, sternotomi ile (Kalp ameliyatı kesisi gibi, iman tahtası açılarak) yapılan şeklini de yaklaşık 9 yıl önce yine biz yapmıştık. Bizim hastamız olan İbrahim Konak, önerdiğimiz operasyonu kabul etti ve hastamıza bu ameliyatı uyguladık. Ameliyat sonrası, sorunsuz şekilde 6. gününde taburcu ettik” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri