Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi son sınıf öğrencilerinin hayata geçirecekleri, “Hayatın Elinden Tut” isimli bir bitirme projesi ile yaşlı bakımları artık sertifikalı olacak.
İletişim Tasarımı ve Yönetimi son sınıfında olan Buğçe Baybaş, Yelsim Güldiken, Zeynep Yavuz, Bersu Besli, Baran Aşıkhasanoğlu, Berna Kara, Cansu Holat ve Başak Özer isimli 8 öğrenci, Proje Geliştirme dersi kapsamında bir fikir ortaya çıkardılar. Eskişehir’de ve ülke genelinde çok sayıda bakıma muhtaç yaşlı insan olduğunu, ama yeterli sayıda sertifikalı yaşlı bakım elemanının olmadığını fark eden öğrenciler, sertifikalı eğitim programını hayata geçirdiler. Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Yaşlı Bakım Teknikerleri Derneği ile yürütülen “Hayatın Elinden Tut” isimli proje kapsamında, 560 saat sürecek olan eğitimlerle yaşlı bakımının ciddi bir iş olduğu ve bu alanda çalışacak olan sertifikasız bireylerin önüne geçilmek hedefleniyor. Eğitim verecek isimler arasında ise Yaşlı Bakım Teknikerleri Derneği’nden Orhan Tahir Acar, Gülten Sönmez Seber ile İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Ahmet Haluk Yüksel ve Erhan Eroğlu yer alıyor.
“AMACIMIZ SERTİFİKASIZ KİMSE YAŞLI BAKMASIN”
Bu eğitimin Proje Geliştirme dersi kapsamında ortaya atıldığını söyleyen İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Sezen Ünlü, kendisinin böyle bir proje yapma fikrinin hep var olduğunu anlattı. Daha önce de bu konu üzerine çalışmalarının olduğunu vurgulayan Ünlü, “Öğrencilerime de ‘Acaba bu konu üzerine bir çalışma yapabilir miyiz?” diye sordum. Onlar da bu olaya sıcak baktılar ve bu projeye eylül ayında başladık. Amacımız Eskişehir’de sertifikası olmayan hiç kimse yaşlı bakmasın. Bakıcıların eğitimleri olsun istiyoruz. Ayrıca bunun tüm Türkiye çapında yaygınlaşmasını istiyoruz. Bunun içinde Açıköğretim Fakültesi ile işbirliği yapmayı düşünüyoruz. Açıköğretim Fakültesi’nde yaşlı bakımına yönelik ön lisans programının açılmasına da öncülük etmek istiyoruz” dedi.
“İSTİHDAM SAĞLAYARAK YAŞLILARIN AİLELERİNE BÜYÜK HİZMET GÖTÜRMÜŞ OLACAĞIZ”
Projeyi yürütenler arasında bulunan İletişim Tasarımı ve Yönetimi son sınıf öğrencisi Buğçe Baybaş ise, projelerinin bir sorundan ortaya çıktığını ve yaşlılarla ilgili istatistikleri aldıklarını aktardı. Eskişehir’de çok sayıda bakıma muhtaç yaşlı olduğunu vurgulayan Baybaş, buna rağmen yeterli sayıda yaşlı bakım elemanının olmadığını belirtti. Baybaş, “Yaşlı bakım elemanı varsa da bunu eğitimsiz bir şekilde yapıyorlardı. Biz de bunu çözebilmek için önce tespitlerimizi yaptık. Sayıya bakarak istatistikleri aldık. Yaşlı Bakım Teknikerleri Derneği ile konuştuk ve onlar da bu eksiği doğruladılar. Böyle bir eğitim olduğu takdirde destek olacaklarını söylediler. Bizim yaptığımız şey şu anda kurslarımızı başlatmak oldu. O kursun içinde de bitirdiklerinde sertifikalarını alıp maaşlı bir şekilde çalışacaklar. Hem istihdam sağlamış olacağız hem de yaşlıların ailelerine çok büyük bir hizmet götürmüş olacağız" diye belirtti.
Projelerinin zaman içerisinde bir gönüllülük çalışması olduğunu aktaran İletişim Tasarımı ve Yönetimi son sınıf öğrencisi Yelsim Güldiken de şöyle konuştu:
“Bizler sadece bu eğitimle yeterli kalmayalım dedik. Tepebaşı Belediyesi kendi bünyesinde Deneyimli Kafe isminde bir yer var. Yaşça büyük olan vatandaşlar orada vakitlerini geçiriyorlar. Orada da başlayan bir “Temel sağlık bilgilendirme günleri” eğitimimiz var. Bundan sonra da periyodik olarak ilerlemesini istiyoruz. Aynı zamanda orada tansiyon ölçme ve benzeri sağlık işlemleri yapılacak. Bu şekilde de ilerlemek istiyoruz. Bunun sürdürülebilirliğine çok önem veriyoruz. Bu işin bizler gittikten sonra da bir şekilde yürümesini ve yaşlılara doğru hizmet gitmesini istiyoruz. “
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Yaşlı Bakım Teknikerleri Derneği ile yürütülen sertifikalı eğitim programı, Ramazan ayı sonrasında Tepebaşı Belediyesi’ne bağlı Bahçelievler Belde Evi’nde başlayacak.