Bel fıtığı rahatsızlığı çekenler; Bu habere dikkat !

Günümüzün en yaygın hastalıklardan biri olan bel fıtığı birçok vatandaşın yaşam kalitesini düşürürken, strese ve çeşitli psikolojik sorunlara da yol açabiliyor.

EGEHAN ERKÜN - Bireyin günlük hayatını büyük oranda olumsuz etkileyen ve insan bedeninde hareket kaybına neden olma riskini taşıyan bel fıtığı hastalığına, düzgün olmayan postür, obezite, ani kuvvet, yanlış hareket, ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme gibi durumların yanı sıra psikolojik sorunların da neden olabileceği biliniyor.

“HER YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLEBİLİYOR”

Bel fıtığı rahatsızlığına, hemen hemen her yaş grubunda rastlanıldığına dikkat çeken Fizyoterapist Yusuf Öztürk, “Bel fıtığı, toplumunda hemen hemen herkesin yakalanabileceği bir rahatsızlıktır. Bel fıtığı hastalığı, halk arasında ‘bel kayması’ olarak da bilinen, omurganın mekanik, romatolojik ya da kısmen farklı faktörlerin etkisiyle, omurlar arasında bulunan disklerin içinde bulunan jel kıvamda sıvının (çekirdeğin) dış tabakasında bulunan güçlü bağ yapının çatlaklar yoluyla yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, hem bel ağrısı, hem de omurganın içinden geçen sinirlere baskı yapmasından dolayı ortaya çıkan uyuşma, güç kaybı, kas yapısında karıncalanma meydana gelmesine neden olur. Bel fıtığı, toplumuzda 25-30 yaşlarda belirtiler gösteren, kadın erkek fark etmeksizin tüm yaş gruplarını etkileyen bir rahatsızlıktır.” dedi.

“TOPLUMUMUZDA DOĞRU SANILAN BİRÇOK YANLIŞ BİLGİ MEVCUT”

Türkiye’de toplumda sıkça rastlanılan bel fıtığı rahatsızlığına karşı önemli uyarılarda bulunan Fizyoterapist Yusuf Öztürk, bu hastalıkla ilgili doğru sanılan birçok yanlış bilginin kulaktan kulağa yayıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Toplumumuzda bel fıtığı hastalığıyla ilgili doğru sanılan birçok yanlış bilgi mevcut. Öncelikle ‘her bel ağrısı çeken birey, bel fıtığı hastalığını yakalanmıştır’ demek doğru değil. Aslında birey, bel fıtığı olmamıştır, fakat ağrı çekmesini bel fıtığı olarak yorumlar. İnsan bedeninde ağrının bir çok etki mekanizması var. Bu yüzden her ağrı çeken bel fıtığına yakalanmıştır demek doğru değildir. Bir başka konu ise bel fıtığı ağrısı çeken hastalar, fizik tedavi yöntemiyle iyileşemeyeceğini ya da ben ameliyat olursam felç kalırım korkusuyla karşı karşıya. Bu kesinlikle yanlış bir tutumdur. Bel fıtığı hastaları bir uzmana danışmadan ve profesyonel bir yardım almadan yargıya kapılmamalıdır.”

“İLERİ EVREDE ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR”

Bel fıtığı rahatsızlığının, başlangıç aşamasında ağrı ve hareket kısıklığına, ileri evrede ise hastanın günlük hayatını etkileyebilecek birçok önemli soruna neden olduğunu söyleyen Öztürk, “Bel fıtığı, başlangıçta sadece ağrı ve hareket kısıklığı oluşur ileri evrede hastanın güç kaybı, ayakta duramama, ayak uyuşması genital organlarda aksaklar ve sorunlar, idrar tutmada sıkıntı ve psikolojik olarak hastaların buhranlar geçirmesine neden olur” sözleriyle vatandaşların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğini belirtti.

“AĞRI HİSSEDEN HASTALARIN VAKİT KAYBETMEDEN BİR UZMANA BAŞVURMASI GEREKİYOR”

Bel ağrısı çeken ve bel fıtığı şüphesi bulunan hastaların vakit kaybetmeden uzman bir hekime muayene olması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Bel fıtığı şüphesi olan hastalarımızın öncelikle bir uzmana başvurması gerekmektedir. Biz fizyoterapistler, danışanlarımıza öncelikle uzman hekimlerimizin tanısıyla yönlendirir, bel ağrısı yaşayan danışanlarımıza uygun tedavi reçetesi çizeriz. Aynı zamanda her bel fıtığı ağrısı çeken hastalar bel fıtığı değildir. Bunun kalça mekaniği, psikolojik etkisi, romatolojik etki gibi birçok etkinin bel ağrısına neden olduğunu söylemek isterim. Ağrı çeken hastalara muhakkak bir uzman tarafından tanı konulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“UZMANLIĞI BULUNMAYAN KİŞİLERE İTİBAR ETMEYİN”

Herhangi bir tıp bilgisi olmamasına karşı bel fıtığı rahatsızlığını tedavi edebileceğini vadeden kişilere itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Bel fıtığı nedeniyle bizlere danışan hastalarımıza, öncelikle uzman ekiplerle görüşmeleri gerektiğini ve kendileri için hazırlanan tedavi programlarına uymalarının önem taşıdığını aktarıyoruz. Bize danışmadan önce tedavi olma umuduyla uzman olmayan kişilere giden hastalarımız, süreçten negatif etkileniyor. Hastalıkları daha da olumsuz bir evreye ulaşabiliyor. Profesyonel ekiplerin çok önemli olduğunun altını çiziyoruz.” sözleriyle hastaları uyardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri