Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Mütehassısı Dr. Fulya Gürkan, üç haftayı geçen öksürüklerde astım olup olmadığının mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Dr. Fulya Gürkan, 5 Mayısın Dünya Astım Günü olduğunu hatırlatarak, “Astım, hava yollarının mikrobik olmayan bir iltihabıdır ve geri döndürülebilir. Astımın oluşmasında hem genetik, hem de çevre unsurları rol oynar. Hastalığın irsî olma ihtimali yüzde 40-60’tır. Eğer bir ebeveyn astımlıysa yüzde 20-30 ama, hem anne ve baba astımlıysa bebek yüzde 60-70 oranında astımlı olabilir. Şehirlerde ve endüstri bölgelerinde yaşamak, düşük sosyoekonomik düzey, evde sigara dumanı maruziyeti, annenin sigara içmesi, ailede veya kişide alerji öyküsü olması astım için risk faktörleridir” dedi.
ASTIM ÇEŞİTLERİNE DİKKAT
Astımda nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtilerden biri veya birkaçı olabileceğinin altını çizen Gürkan, “Nefes darlığı olmadan sadece öksürükle seyreden astım tipleri de mevcuttur. Uzun süren ve üç haftayı geçen öksürüklerde altta bir astım veya allerji var mı diye araştırmak gereklidir. Astımdaki öksürük genelde inatçı, gece uykudan uyandıran ve kuru vasıftadır. Astım hastalığında alerjik olup olmadığını tespit etmek için alerji testleri yapılmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında polenlere bağlı olarak polen allerjisi olan kişilerde burun ve geniz akıntısı, hapşırık, halsizlik, gözlerde kaşıntı ve sulanma, damak ve boğazda kaşıntı gibi şikayetler olabileceği gibi öksürük ve nefes darlığı da gelişebilir. Bahar nezlesi olan kişilerde yüzde 30-40 oranında alerjik astım da görülebilmektedir” diye konuştu.
ASTIMI TETİKLEYEN FAKTÖRLER
Astımda şikayetlerin genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıktığını ifade eden Gürkan, “Astım, mevsim özellikleri gösterebilir. Sigara dumanı, hava kirliliği, boya, temizlik maddeleri, çamaşır suyu, deterjanlar,kozmetik malzemeleri, parfüm ve deodorantlar, odun sobası, gazlı ısıtıcılar,rüzgarlı ve yağışlı hava, besin ve katkı maddeleri, reflü, psikolojik faktörler, üzüntü, stres, alerjiler, en çok ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, hayvanlar, ilaçlar, egzersiz, soğuk hava, tahriş edici kokular, solunum yolu enfeksiyonları , mesleksel etkenler şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir” şeklinde konuştu.