Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği ve bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşması, Kastamonu’da yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ve aynı zamanda 33 ayrı şehirde düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşmaları, büyük coşkuya sahne oldu. Meydanda kurulan çadırlarda çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler, kendi ülkelerinin kültürlerini satında ziyaret eden vatandaşlara tanıttılar.
Programda, Kastamonu Belediyesi mehteran takımının gösterisi ile Küre Yatılı İlköğretim Okulu’nun halk oyunlarının ardından Uluslararası Öğrenci Buluşması kapsamında serginin açılışı yapıldı. Ardından Vali Şehmus Günaydın ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, beraberindekilerle birlikte stantları ziyaret ettiler. Moğolistan çadırında eski Türklerin kullandığı okları yakından inceleyen Vali Şehmus Günaydın ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, stant görevlisinden oklar ve yay hakkında detaylı bililer aldılar. Stant görevlisi, Türklerin 1000 gün boyunca ok atma dersi aldığını ve 550 metre uzaklıktaki hedefi rahatlıkla vurabildiklerini söyledi. Vali Günaydın ve Milletvekili Gülşen, ayrıca yay ve oku denemeyi de ihmal etmedi.
“KASTAMONU’DA 700 YABANCI ÖĞRENCİ VAR”
Kastamonu’da 700 yabancı öğrencinin bulunduğunu belirten Vali Şehmus Günaydın, son yıllarda ülkenin ilimde, teknolojide ve eğitimde çok önemli mesafeler aldığını ve özellikle üniversite eğitiminde çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.
10-15 yıl önce öğrencilerin bir kısmının yurtdışına eğitim görmeye gittiğini herkesin hatırladığını aktaran Vali Günaydın, “Dünyada birçok ülke üniversite eğitimi dolayısıyla ülkelerinde ağırladıkları öğrenciler sayesinde hem dünyada siyasal güç anlamında hem de ekonomik güç anlamında büyük mesafeler kaydetmişlerdir. Ülkemizde üniversite sayısının ve eğitim kalitesinin artması sonucunda da birçok yabancı, dost ve kardeş ülkeden ülkemize üniversite öğrencisi gelmeye başladı. Kastamonu Üniversitemiz de yaklaşık 9 yıllık bir üniversite olmasına rağmen 700’e yakın yabancı uyruklu öğrenci ile bu konuda bir ivme kazandı” dedi.
“HEDEFLERİMİZE ULAŞMADA HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının yeterli olmadığını anlatan Vali Günaydın, yabancı öğrenci sayısının daha da artması gerektiğini belirterek, “Koyduğumuz bu hedeflere ulaşmak için hepimize çok önemli görevler düşüyor. Buraya gelen öğrencilerimize önemli imkanları sunmamız lazım. Eğitim alanında sunduğumuz hizmetlerin yanında, sağlık anlamında sosyal faaliyetler anlamında da bizim gelen misafirlerimize, kardeşlerimize önemli hizmetler vermemiz lazım. Bu konuda Kastamonu’da bulunan sivil toplum örgütlerine, kamu kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Bizler görevlerimizi iyi yaptığımız mühletçe çok yakın yıllarda bu 700’lerden çok daha yukarılara çıkacaktır” diye konuştu.
“DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TEMSİLCİMİZ OLACAK”
Kastamonu’da 700 kişiyi, Türkiye genelinde ise 80 bin uluslararası yabancı uyruklu öğrencileri misafir ettiklerini açıklayan AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ise, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız bir gezide, bu arkadaşlardan birkaç tanesiyle denk geldik. 2 tanesi mimar, bir tanesi elektrik mühendisi, bir tanesi de çevre mühendisiydi. Bu arkadaşlarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın Afrika gezisi boyunca, önce Etiyopya’da sonra diğer ülkelerde bize eşlik ettiler. Buradan mezun ettiğimiz her öğrenciyi Etiyopya’da, Somali’de gördük. Türkiye’den mezun ettiğimiz her öğrenci aslında yurt dışında Türkiye elçisi olarak çalışıyorlar. Onlar hem Türkiye’nin misafirperverliğini anlatıyorlar hem de Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde geliştiğini gittikleri yerlerde anlatıyorlar. İkinci bir güzellik ise, Etiyopya’da, Kenya’da, Nijer’de veya Mısır’da, Çin’de, Afganistan’da, Türkçe bilen bir Afgan’a, bir Etiyopyalıya rastladığınızda olağanüstü memnun oluyorsunuz. Biraz önce Federasyon Başkan Yardımcımızdan aldığımız bilgi şu anda 80 bin olan öğrenci sayımızın önümüzdeki 10 yıl içinde 250 binli rakamlara ulaşacağıydı. Türkiye geliştikçe, dünyanın dört bir yanında temsilcimiz olacak. Bu öğrencileri misafir etmeye ve her birini elçi olarak göndermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN BÜTÜN RENKLERİ ÜLKEMİZDE BULUŞTU”
Türkiye’de eğitim gören 160 ülkeden 80 bin uluslararası öğrencinin kamuoyu tarafından tanınması, bilinmesi, uluslararası öğrencilerin organizasyon kabiliyeti kazanmaları ve kendi ülkelerini gönüllü medeniyet elçileri olarak tanıtmalarını sağlamak üzere 8. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nı düzenlediklerini belirten Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkan Yardımcısı Av. Zekeriya Çetin ise, şöyle konuştu: “Ülkemizde 80 bin uluslararası öğrenci, lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimi almaktadır. Biz bu öğrencileri misafir olarak görüyoruz. Bizim inancımız medeniyet değerlerimiz ve geleneklerimiz ilim için yola çıkan insana destek olmaktır. Öncelikle ülkemize gelen öğrencilere yabancı değil, misafir diyorum. Uluslararası öğrencisi ifadesinin yanı sıra medeniyet değerlerimiz olarak misafir öğrenci demeyi tercih ediyorum. Çünkü ’ilim Çin’de olsa gidip alın’ sözü hepimizin ezberindedir. Osmanlı ve Selçuklu coğrafyası başta olmak üzere, topraklarımızın her köşesine kurulmuş medreseler dünyanın her yerinden gelen ilim taliplerine ev sahipliği yapmıştır. Anadolu insanının misafirperverliği her anlamda övgüye layıktır. 42 derneğimiz, 27 şehirde temsilciliğimiz ve bu alanda çalışanlar tarihi bir sorumluluk getiriyorlar.”
8. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 80 bin uluslararası öğrencinin gündeme getirilmesi anlamı taşıdığını söyleyen Çetin, şunları kaydetti: “Dünya, Türkiye’dedir. Türkiye, dünyaya uluslararası öğrenciler taşıyacaktır. Bu yılki sloganımız dünyanın rengi, Türkiye’nin misafiridir. Dünyanın bütün renkleri ülkemizde buluşmuş, kardeş olmuş biz bir milletiz sözünü getirmiştir. 33 ayrı şehirde meydanlarda kurulan 750 çadırda 160 ülkeden 10 binlerce öğrenci bini aşkın ülke standı ve 80 farklı etkinlikle dünyayı Türkiye’ye taşıyacaklar. Yerel kıyafetleri ve ülkelerinden getirdikleri kültürel unsurlarla Türkiye misafirlerine kendi geleneklerini, anlatacaklar. Kastamonu halkı olarak da bir iki saatte dünyanın dört bir yanını, Türkiye’yi ikinci vatanları olarak görenler eşliğinde gezme fırsatı bulacaksınız. Her şeyden öte yıllardır kendi şehrinde okuyan uluslararası öğrencileri tanıyacak onların farkına varacaksınız. 33 şehirde yaptığımız bu büyük organizasyonun finalini 16 Mayıs 2015 saat 15.00’te yapacağız. 10 binlerce misafir öğrenci Cumhurbaşkanımızla buluşacak. Şimdiden tüm uluslararası öğrenci kardeşlerimi İstanbul’a davet ediyorum.”
“ANKARA’DAKİ TÖRENE ÜÇ OTOBÜS İLE KATILACAĞIZ”
Kastamonu Kırdirekli Öğrenci Derneği’nin bağlı bulunduğu Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun 36 şehirde çatı kurduğunu ve derneğin amacının eğitim gören misafir öğrencilere, sağlık ve emniyet konularındaki ihtiyaçlarına destek olduğunu ifade eden Kırkdirekli Öğrenci Derneği Başkanı Faruk Aslan da, “Bu yıl 1’incisini düzenlediğimiz öğrenci buluşmasının final programı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla 16 Mayıs 2015 tarihinde Sinan Evren Kapalı Spor Salonu’nda yapılacaktır. Bu organizasyona 3 otobüs öğrenci ile katılmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Programın ardından Vali Günaydın ve Milletvekili Gülşen, programa katılan davetlilere dünyaca meşhur Özbek Pilavı ikram ettiler.