Türkiye’nin Güneş Enerjili Aracı Avustralya Yolcusu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Solaris ekibi, DesTech Solaris isimli güneş enerjili aracının deneme sürüşünü gerçekleştirdi. Ekip, ürettikleri araçla Avustralya’da gerçekleştirilecek World Solar Chall...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Solaris ekibi, DesTech Solaris isimli güneş enerjili aracının deneme sürüşünü gerçekleştirdi. Ekip, ürettikleri araçla Avustralya’da gerçekleştirilecek World Solar Challenge 2015’e katılarak kuzeydeki uç nokta Darwin’den güneydeki uç nokta Adelaide’ye kadar 3021 kilometre yol kat edecek.

Güneş enerjisiyle çalışan araç yapma fikri etrafında toplanan akademisyenler, girişimciler ve öğrencilerden oluşan DEÜ Solaris ekibi, 5. güneş enerjili araçlarını DEÜ Mühendislik Fakültesi’nde tanıtarak aracın deneme sürüşünü gerçekleştirdi. Ekip, ürettikleri dört tekerlekli DesTech Solaris isimli güneş enerjili aracı ile Avusturalya’da 18-25 Ekim tarihleri arasında yapılacak World Solar Challenge 2015’in ilk beşinde yer almayı hedefliyor. Ekip, DesTech Solaris ile kuzeydeki uç nokta Darwin’den güneydeki uç nokta Adelaide’e kadar 3021 kilometre yol kat edecek.

200 KİŞİ GÖREV ALDI

DesTech Solaris’in tanıtımına, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Köse, DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın, dekan yardımcısı Prof. Dr. Gürcan Konak, Solaris Proje Yürütücüsü Yard. Doç. Dr. Aytaç Gören ve projede yer alan öğrenciler katıldı. Tanıtımda konuşan Gören, “2013 yılının aralık ayında başlattığımız bu projede, 200’ün üzerinde arkadaşımız aktif olarak görev aldı. Zaten kendi tasarımımız ve üretimimiz olan motoru daha verimli hale getirdik. Teknik olarak başka şeyler de katmaya çalıştık. Umarız ortaya çıkan araç sizleri tatmin edecektir” dedi.

DENEME SÜRÜŞÜ YAPILDI

Konuşmaların ardından Solaris-8 Takım Koordinatörü Umut Bozok, güneş enerjili aracı tanıttı, ardından ekiplerin sunumları izletildi. 150 kilogram ağırlığında, 4500x1800x1000 milimetre boyutundaki aracı da yine takım koordinatörü Umut Bozok kullanarak deneme sürüşünü gerçekleştirdi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖDÜLLER

Ulusal ve uluslararası ödülleri bulunan, iki ay içerisinde üç farklı kıtada ve üç farklı yarışta başarılı olan ekip, kampüs içi kullanım amacıyla da DeMobil isimli iki kişilik elektrikli taşıtları da üretmişti. DEÜ Solaris ekibi, şimdiye dek World Solar Challenge 2013-6.’lık, Moroccan Solar Challange 2013-2.’lik, Tubitak FormulaG 2013-3.’lük, European Solar Challenge 2014-5.’lik, Tubitak Formula E 2014-3.’lük, Moroccan Solar Challenge 2014-1.’lik elde etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri