Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Sayıştay’ın baro binasının Trabzon Barosu’na tahsisinin kanuna aykırı olduğu yönündeki raporu doğrultusunda “düzmece rapor” şeklindeki iddialara Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yanıt verdi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Sayıştay raporlarının düzmece olduğunu iddia etmek diye bir şey çok cahilce olsa gerek” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediye Binasının Toplantı Salonu’nda gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Trabzon Barosu’nun bulunduğu bina ile ilgili olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından tahsis iptali kararının alınması tartışma oluşturmuştu. Başkan Gümrükçüoğlu konu ile ilgili olarak, “Sayıştay raporlarının düzmece olduğunu iddia etmek ne hukukçulukla bağdaşır ya ne bir kamu sorumluluğu ile bağdaşır. Böyle bir cümle varsa vay halimize. Böyle bir iddia, böyle bir cümle sarf edilmişse vay halimize diyorum ülke olarak. Sayıştay raporlarının düzmece olduğunu iddia etmek diye bir şey çok cahilce olsa gerek. Çok mu elzem evet elzem” dedi.
"SAYIŞTAY RAPORU DÜZMECEYSE NEYE İTİBAR EDECEĞİZ"
“Düzmece raporlar diye biri ifade etmişse vay halimize demek lazım” diyen Gümrükçüoülu, “Sayıştay Raporu düzmeceyse neye itibar edeceğimizi bilmek lazım. Biz bize lüzumlu olan yer varsa bize lüzumlu olan yerin yasadaki durumuna göre hareket ederiz. Etmeyi de sürdürürüz. Bana başka bir binayla ilgili de aynı şekilde Sayıştay’dan rapor gelirse gereğini yaparım. 2003 yılında encümen kararında kira belirlenmiş. Kira bedeli ise aylık 100 TL idi. 2008 yılında kira sözleşmesinin uzatılması için başvuruda bulunmuş. Mehmet Şentürk Baro Başkanı. Kira yılının uzatılması için başvurdu. Bir karar alınmış meclis kararı 2008’de. Meclis en azından kira dememiş. ‘Mülkiyeti belediyemize ait mülkün tahsis süresinin uzatılması’ demiş. Kanunda söylenen şekliyle 25 yıl. Ama dedik ki tahsis etmek temelden yanlış, yasa dışı” ifadelerini kullandı.
Başkan Gümrükçüoğlu, “8 Haziran meclisin toplanma günü. Gündem dışı ben neyin geldiğini bilmem. Orada şahit olurum. Bu raporların incelenmesi neticesinde Sayın Davut Çakır benim adıma imzalamış. Baroya gönderdiğimiz yazıda, ‘Biz Büyükşehir olduk. Bir bina içinde Ortahisar’a da yer veriyoruz. Bize o binayı verin diye’ ricada bulunmuş. ’Taşınmazımızı verin’ demiş. Başka bir şeyden bahsetmemiş. 1 ay sonra mevcut Baro Başkanı yazı yazmış. Kira aylık 280 TL olmuş. Kimin malı o bina. 766 bin insanın malı. Hak ise, hukuksa, adaletse buyurun. İşin temelinde yasa var mı var, geçmişi de var” diye konuştu.
MÜYKİYETİ BİZE AİT"
Halkın hakkını aradıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:
“Daha sonra benden randevu istediler. Geldiler buna biz devam edelim dediler. Tek bir şey söyledim; ‘Burası bizim binamız mı? Burası bize lazım. Benim ihtiyacım var buna. E burayı sat bize. Kaç üyeniz var, 400 küsur. Herkes biner lira verse istediğiniz yeri satın alırsınız. Burası bizim mülkiyetimizde ki bina. Rica ediyoruz veriniz. Ayrıca 2013-14 Sayıştay raporu var. Bizden gereği isteniyor. Ben bunları yapmasam Sayıştay raporu bizim verdiğimiz cevaplara göre bizi İçişleri Bakanlığına verir. Suç duyurusunda bulunurlar. Bizi de Cumhuriyet Savcılığına verir. Hukukçulara sorduğumuzda o kanunsuz tahsisi kaldıran bir meclis kararı alacaksınız ondan sonra iş ve işlemleri hukuka göre devam ettireceksiniz. Benim 50 tane binaya ihtiyacım var. Biz barışın sürdürülebilmesinden yanayız. Zorlayıcı davranmayız. Halkın hakkını ararız. Eski Baro Başkanı Mehmet Şentürk ben İl Belediye Başkanıyken geldi. Kaşüstü’ndeki bir arazinin satılması halinde oraya büyük bir baro binası yapacaklarını, bölge eğitimlerini gerçekleştireceklerini ifade etti. Biz de ilgili belde belediyesine söyleriz rica ederiz. Orada baro binasını yapmanıza gayret ederiz dedik. Hatta lokalizasyonu iyi olur dedik. Sonra baro başkanın o teşebbüsleri netice alınamadı. Çünkü ondan sonrasında bize imar ile ilgili her hangi bir talep veya yardımcı olmamız konusunda gelmiş değiller.”
“ŞEHRİN DIŞINDAN TOPLUYORLAR; 20-30 KİŞİYİ GETİRİYORLAR KAVŞAKLARA BIRAKIYORLAR”
Suriyeli dilenciler sorunu ile ilgili de konuşan Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
“Ben Suriyelileri toplatıyorum. Koyuyorum bir arabaya. Sayın Vali ile Emniyet Müdürü ile görüşüyorum. Biz ülkeye 2 milyon 700 bin insanı almışız. Sağlık ocağı, okul kurmuşuz. 5-6 milyar dolar harcamışız. En insani yardımı yapıyoruz. Niye bunlar ülkeye dağılıyorlar. Ben bunları takip ettirdim. Kayıtlarını aldım. Şehrin dışından topluyorlar, 20-30 kişiyi getiriyorlar, kavşaklara bırakıyorlar. Gece toplayıp gidiyorlar. Bir organizasyon var. Bunları da hesaba katarak dedim ki, bunları kamplarına gönderelim. Bir-iki otobüsle onu denedik yolda mola verilince kaçıp gittiler. Adamlar mahkum değil ki; zorunlu tutasın. Zabıta topluyor, ellerindeki paraları acıya acıya alıyorlar. Tutanakla beraber tespit ediyor ilgili makama sevk ediyor. Bu tarzla ancak cebelleşeceğiz.”