Rize’de Çay Üretiminde Organiğe Geçiş Hızla Devam Ediyor

Yaş çay tarımında organiğe dönüş hızla sürerken ÇAYKUR organik gübre üretimi için Yeditepe Üniversitesi ile iş birliği yapıyor.ÇAYKUR ve üniversitelerin iş birliği ürütülen organik gübre üretim projes...

Yaş çay tarımında organiğe dönüş hızla sürerken ÇAYKUR organik gübre üretimi için Yeditepe Üniversitesi ile iş birliği yapıyor.

ÇAYKUR ve üniversitelerin iş birliği ürütülen organik gübre üretim projesi Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde düzenlenen törenle başlatıldı. Törene ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç başta olmak üzere çok sayıda bilim adamı ve ÇAYKUR’un üst düzey yetkilileri de katıldı.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde başlayan proje ile organik çay tarım alanlarında kullanılacak gübrelerin tespiti ve üretimi üzerinde çalışmalar yürütülecek. Proje, ÇAYKUR Araştırma Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü uzmanlarının gözetiminde köydeki gönüllü üreticiler tarafından uygulama yapılacak.

Senoz Vadisi’nin organik çay projesi açısından çok önemli bir yer olduğunu belirten ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu “Senoz Vadisi organik çay uygulamamız açısından önemli bir vadi. Bize her türlü desteği gönülden verdiler. Birlikte çok güzel çalışmalar yaptık, çok rahat ve hızlı yol aldık. Tabii bu konuda Yeditepe Üniversitesinin de bize çok büyük desteği katkısı var. Sayın rektörümüz sağ olsunlar ekibiyle beraber burada ve bu uygulamayı birlikte yapıyoruz. Uygulama yaptığımız araçları buraya mahsus organik gübre uygulamasına mahsus olarak yaptırdılar ve sıvı gübrenin nasıl uygulanacağını hep beraber gördük izledik” dedi.

Organik çay üretimine başlayan üreticilerin en büyük sıkıntılarından birinin uygun gübre ve uygulama şeklinin olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu “Yapılan çalışmalar ve araştırmalar neticesinde iki tür gübre ortaya çıktı. Bir sıvı gübre var bir de katı gübre var. Sıvı gübre yaprak gübresidir. Yapraktan bitkiyi besler. Uygulaması diğer gübrelere göre daha kolay. Burada şuanda yapılan uygulama ona yönelik. Katı gübreyi ise toprağa vermek gerekiyor. Doğrusu da odur. Yani en etkilisi de gübrenin toprakla buluşmasıdır. Bunun için de üreticilerimizin biraz daha çayıyla, bahçesiyle ilgilenmesi gerekiyor. Çiftçiliğin gereği de budur. Yani toprağın kazılarak gübrenin verilmesi havalandırılarak verilmesidir. Biz organik çay üretiminde gübreleme konusunda ki en doğru uygulamaları Yeditepe Üniversitesiyle çok değerli ekibiyle hocalarıyla beraber oluşturmaya ve bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Birlikte de bu konuda uygulamalar yapıyoruz” diye konuştu.

Törenin sonunda Yeşiltepe Köyü’nde tespit edilen çay bahçelerinde İstanbul’dan getirilen özel olarak tasarlanmış GOMA adlı araç ile sıvı gübre uygulaması yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri