Kuzey Kıbrıs’tan Dünya’ya Örnek Olacak Proje

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Enerji Sistemleri MühendisliğiBölüm Başkanı ve Rektör Koordinatörü Doç.Dr.Serkan Abbasoğlu tarafından 2011 yılında temelleri atılan güneş enerjisinden elektrik üretmes...

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Enerji Sistemleri MühendisliğiBölüm Başkanı ve Rektör Koordinatörü Doç.Dr.Serkan Abbasoğlu tarafından 2011 yılında temelleri atılan güneş enerjisinden elektrik üretmesantralindeson aşamaya gelindi.

900 bin metrekare alana kurulu olan Uluslarararsı Kıbrıs Üniversitesi kampüsünün gün içindekielektrik ihtiyacınıntamamının karşılayacak projede, güneş panellerinin kurulması işlemlerine başlandı. Dünyada şu ana kadar örneği olmayan proje kapsamında kampüste bulunan binaların çatıları, cepheleri, otoparkları ve kampüs arazisinin 11200 metrekarelik alanına özel yöntemlerle güneş panelleri uygulanacak. Elde edilen elektirik yüksek teknolojik imkanlar kullanılarak kampüs içinde ihtiyaç oranında dağıtılacak ve enerji nakil hattından elektrik alınmasına ihtiyaç kalmayacak.

Aynı zamanda okulda Enerji Sistemleri Mühendisliğibölümünde okuyan öğrencilere canlı labaratuvar imkanı sağlayacak projede öğrenciler bölümlerinde aldıkları derslerin uygulamalarını ana enerji üretim merkezinde yapacak.

Toplam maliyetinin 1.5 milyon euroyu bulması beklenen projenin koordinatörü ve planlayıcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:“Bu projenin temellerini ilk attığımız 2011 yılında üniversitemizin Mütevelli Heyet Başkanı Mete Boyacı’ya; kampüste kullandığımız enerjiyi dışa bağlı olmadankendi imkanlarımızla üretebileceğimizi söylediğimde çok olumlu karşıladı. Hem proje fikrinin gelişimine katkı sağladı hem de Ar-ge çalışmalarımız için kaynak tahsisi yaptı. Hemen Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezimizdeçalışmalara başladık ve ciddi bulgulara ulaştık. Özellikle güneş panelleri malzeme olarak sıcaklığaoldukça hassas, Kıbrıs’ta böyle bir işe başlamak çok büyük cesaret istiyordu çünkü hava sıcaklığı sürekli olarak riskli değerlerde seyrediyordu. 2011 yılından itibarenkonu ile ilgili3tane master projesi bitirdikve birçok uluslararası yayın yaptık. Güneş takip sistemi kurduk, oldukça hassas ölçüm cihazları kullanarak 3yıl boyunca sürekli takip yaptık. Güneşlenme açılarını değiştirerek analizler yaptık ve elde ettiğimiz Know-how bilgilerini kurmuş olduğumuz veri merkezinde değerlendirdik.

En sonunda mutlu sona ulaştık 19 mart 2015’te iş bitirmeye yönelik anlaşmalarımızı ve tedarik sorunlarımızı çözdük. Projemiz 5 ay içinde tamamlanacak ve 1300 kilowatt kurulu gücüyle Kıbrıs’ın en büyük güneş enerjisinden elektrik üretim santrali olacak. Enerji alanındakilisans, yüksek lisans ve doktoraprogramlarınıilk olarak biz kurmuştuk. Fotovoltaikalanındaki uzmanlık sertifika eğitimlerini de ilk olarak biz verdik, şimdi böyle önemli bir ilk’e daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Konsept itibariyle dünyada örneği olmayan projede 1.5 milyon euroluk maliyetin 5 yıl gibi kısa bir sürede kendisini amorti etmesi planlanıyor. Üretilen enerjinin 350.000 kilowatt saatlik bölümü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti enerji nakil hattına verilecek ve bu yolla ada ekonomisine her yıl yaklaşık200 bin türk liralık bir katkı sağlanacak. Ayrıca proje kapsamında oluşturulacak izleme merkezleri adada eğitim veren üniversitelerin hizmetine sunularak özellikle mühendislik bölümü öğrencileri için doğal labaratuvar görevi üstlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri