Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilikte yaşı yükseltme konusunda bir çalışmalarının olmadığını söyledi. Plan Bütçe Komisyonu'nda sosyal güvenlik sistemindeki açığın artışına yönelik soruları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine bağlayan Yılmaz, 2 milyona yakın EYT’den emekli olduğunu ama potansiyelin 5 milyona kadar çıkabileceğine dikkat çekti. EYT'nin, sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin önümüzdeki yıllarda görüleceğini dile getiren Yılmaz, telafi etmeye yönelik olarak başta tahsilat oranlarının yükseltilmesi gibi çabaların artırılacağını aktardı.
12. Kalkınma Planı’nın, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. 12. Planın görüşüldüğü ikinci günde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Yılmaz, milletvekillerinin sorusu üzerine yabancı istihdama ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmalarının sürdüğünü belirten Yılmaz, bu konuda reel sektör temsilcilerinden “ Siz yüzde 10 işsizlik açıklıyorsunuz ama bizim arayıp ta bulamadığımız yüzde 30 civarında “ şeklinde görüşler geldiğini kaydetti.
Yılmaz, vatandaşın inşaat, madencilik gibi zorlu iş kollarında çalışma arzusunun düştüğünü gözlemlediklerini belirterek, zamanında Avrupa’nın yaşadığı benzer süreçlerin Türkiye’de de yaşanmaya başlandığını dikkat çekti. “Bu soruna gözümüzü kapatamayız” diyen Yılmaz, Türkiye’nin bu konuda düzenli göçe ihtiyacı olduğunu söyledi. Tarımda da çalışan nüfusunun yaşlandığı yaş ortalamasının 55-60 olduğuna dikkat çeken Yılmaz, tarımı genç nüfus için Kent Tarımı gibi projelerle cazip hale getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Kurda ne tahminimiz ne de hedefimiz var
Yılmaz, döviz kuruna ilişkin soruları yanıtlarken, serbest kur rejimi uyguladıklarını hatırlatarak “Kurda ne bir tahminimiz ne de bir hedefimizi var” dedi.
Seçimden sonra kurda bir hareketlilik yaşandığını ve önemli bir değişim yaşandığını hatırlatan Yılmaz, önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemediklerini, belli limitler içinde kurun salınacağını söyledi. Yılmaz, seçimlerin ardından belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte önümüzdeki dönemde doğrudan sermayede daha hareketli bir döneme girileceğini söyledi.
Yılmaz, Merkez Bankası'nın seçici bazda bazı projelerin desteklenmesine yönelik çalışma yaptığını hatırlatarak, önümüzdeki haftalarda bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Emisyon ticareti ile ilgili çalışmada epey bir yol aldıklarını çalışmanın belli bir olgunluğa ulaştığını belirterek önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacağını kaydetti.(Ekonomim)