Bülent Akarcalı: “Amerika Ve Avrupa’nın Zenginliğinin Faturasını Afrika Ödüyor”

Afrika’nın sorunları içim çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 1. Uluslararası Afrika Konferansı’nda konuşan Bülent Akarcalı, Afrika’nın batı tarafından yıllarca sömürüldüğünü ve Amerika ba...

Afrika’nın sorunları içim çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 1. Uluslararası Afrika Konferansı’nda konuşan Bülent Akarcalı, Afrika’nın batı tarafından yıllarca sömürüldüğünü ve Amerika başta olmak üzere Avrupa’nın zenginliğinin faturasını Afrika’nın ödediğini söyledi.

Afrika’ya yönelik küresel ve bölgesel aktörlerin dış politikaları ile Afrika bölgelerindeki ekonomi, yönetim ve demokrasi sorunlarının ele alındığı ‘1. Uluslararası Afrika Konferansı’ çok sayıda uzman ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşti. Konferans, İstanbul Aydın Üniversitesi Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Dışişleri Bakanlığı desteği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliği ile gerçekleşti. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, İstanbul Aydın Üniversitesi AFRİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova konferansta hazır bulundu.

Pek çok uzman ve akademisyenin katıldığı konferansta Eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı, Eski Turizm Bakanı, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı Bülent Akarcalı, “Geçmişte iş dünyasının hiç ilgi duymadığı Afrika ülkeleri şu anda iş dünyasının en çok tercih edilen yerlerden biri. Yüzlerce değil binlerce işadamı yalnız sanayi ve ticarette değil tarımda da Afrika ülkelerindeki binlerce toprağa sınai kökenli ürünler ekmeye başladı. Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkiler de son 10 yılda oldukça gelişti. Çok sayıda Türk iş adamı ve Türk sanayici Afrika bölgesine yerleşmiş durumda. Ben açıkçası 10-15 sene içinde her Türk’ün Afrika’ya rahatlıkla gidip orada bir Türkiye altyapısı bulacağına inanıyorum” dedi.

Afrika’nın batı ve Amerika tarafından yıllarca sömürüldüğüne de değinen Akarcalı, “Afrika, batının Amerika’nın dünyada en çok sömürmüş olduğu kıtadır ve bu durum günümüzde de devam etmektedir. Afrika, Amerika başta olmak üzere Avrupa’nın zenginliğinin faturasını ödemiştir. 30 milyona yakın insan köle olarak çalıştırılmıştır. Dolayısıyla Afrika, başta Amerika olmak üzere Avrupa’nın bugünkü ulaşmış olduğu refaha katkıda bulunmuş ama karşılığında hiçbir şey alamamıştır” diye konuştu.

Afrika ile ilgili katıldığı uluslararası bir toplantıdan edindiği izlenimleri de paylaşan Akarcalı, uluslararası çerçevede Afrika’ya yardım ve kredi amaçlı 100 verilip 150 geri alındığını ticari ve sınai amaçlı verilen 100’lerin ise 300-400 olarak geri alındığını belirtti. Akarcalı sözlerini Afrika’nın insan kaynağı olarak geçmişte, ham madde olarak geçmişte ve günümüzde, iktisadi adı altında verilen yardımlar ile de toplamda 3 kez sömürüldüğünü söyleyerek sonlandırdı.

“AFRİKA’DAKİ İNSANLARA ASLA MENFAAT OLARAK BAKMADIK”

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ev sahipliğini yaptıkları konferansta Afrika’yı; kültürü, ekonomisi, siyaseti ve değer yargılarıyla bir bütün olarak inceleyeceklerini söyledi. Hangi noktalarda ortak değerlere sahip olunduğu ve hangi alanlarda eşit işbirliği yapılabileceği sorularına bu etkinlik ile cevap arayacaklarına değinen Aydın, “Batı yıllarca Afrika’yı bir doğal zenginlik kaynağı olarak görmüş asla orayı insani olarak değerlendirmemiştir. O insanları renginden, kültüründen dolayı dışlamış eğitimsizliğinden istifade etmiştir. Bugün hala Afrika’daki birçok ülke batının egemenliği altında, batılıların başlarına tayin ettikleri insanlar tarafından yönetilmektedir. Oysa biz Afrika’daki insanlara asla bir maddi menfaat olarak bakmadık. Rengimiz, düşüncemiz, iktisadi, ekonomik, siyasi yapımız farklı olsa da kültürümüzün gereği olarak biz onlara sadece insan gibi baktık” dedi.

Türkiye İle Afrika arasındaki ilişkilerin önümüzdeki yıllarda da ilerleyeceğinden şüphesi olmadığını belirten Aydın özellikle Afrika’nın ihtiyaç duyduğu alanlara çare olunması konusunu vurguladı. Aydın, “Enerji, eğitim, sağlık, ulaşım, lojistik, altyapı gibi alanlarda Afrika’nın ihtiyaçlarına çare olunabiliyorsa işte o zaman hem batılı ülkelerle rekabet edebilir hem de Afrika’ya fayda sağlanmış olabiliriz” diyerek konuşmasını sürdürdü. Son olarak Afrika üzerinde batılı devletler ile Amerika’nın olduğu kadar Çin, Hindistan ve Japonya’nın da etkin olduğuna değinen Aydın Afrika’nın pek çok kaynağının hala sömürü düzeniyle dışarıya gittiğini söyledi.

Konferansa yurtiçi ve yurtdışından pek çok konuk katılırken İstanbul Aydın Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar, Fransa BM Daimi Temsilciliği Askeri Misyon Şefi General Dominique Trinquand, Koç Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ariel Gonzalez Levaggi, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Catherine Long, Eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı, Eski Turizm Bakanı, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı Bülent Akarcalı, Basel Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve CSEND Direktörü Prof. Raymond Saner, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Arda, Londra Üniversitesi SOAS Öğretim Görevlisi Dr. Carlos Oya, Ruanda Ankara Büyükelçisi Caesar Kayizari, Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması Yargıcı Büyükelçi Dr. Aydın Sefa Akay, Türkiye Eski Somali Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun katılımcılar arasında yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri