Antalya’da, temizliğe gittiği evde çalışırken üçüncü kattan düşerek yaralanan kadının, ev sahibi ve SGK’ya açtığı davanın görülmesine devam edildi. Duruşma, bilirkişi raporunun gelmesi için ertelendi.
5 Mart 2009 tarihinde temizliğe gittiği evde düşüp yaralanan Münire İnal’ın, ev sahibi Hasan Karasay ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) açtığı davaya devam edildi. Antalya Adliyesi 1. İş Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Münire İnal, avukatı Aylin Onursev, Serpil Yalçın, SGK avukatı Sevim Sivrikaş da katıldı. Hasan Karasay’ın mazeret dilekçesi verdiği belirtildi. Duruşmayı İMECE Ev İşçileri Sendikası üyeleri de izledi. Mahkeme, Münire İnal’ın Hasan Karasay’ın evinde kaç saat çalıştığının belirlenmesi için hazırlanan dosya ve raporun bilirkişiden dönmediği görüldü. Dosyanın ve raporun dönüşünün beklenmesi için duruşma ertelendi.
"SENDİKA EV İŞÇİLERİ İÇİN BÜYÜK ŞANS"
İki çocuk annesi 51 yaşındaki Münire İnal, sürecin iyi gittiğini anlatarak şunları söyledi: "Bilirkişi raporu bugünkü duruşmada da gelmemiş. Duruşma ertelendi. Gündelikçi kadınların bir çoğu güvencesiz çalışıyor. Hep birlikte sendikamız altında buluşalım. Hakkımızı alabilmek için sendika büyük bir şans." Temizlikçi kadınların, günlüğü 100 ile 120 lira arasında yevmiye ile temizliğe gittiğini aktaran İnal, sosyal güvencesizliğin yanında çalışma saatlerinin yanında da büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
"YASA EMEKLİLİK GETİRMİYOR"
İnal’ın avukatı Aylin Onursev de, iş mahkemelerinin yoğun olması nedeniyle bilirkişi raporunun gelmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilirkişilerde çok yoğun. Yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen rapor dönmedi. 1 Nisan 2015‘te yürürlüğe giren yasa, ev işçilerinin haklarını geriletiyor. İşçiler bu yasanın emekliliklerine yarayacağını düşünüyor. Bu yasa sadece hastalık ve iş kazası sigortası getiriyor. Emekliliği kapsamayan bir yasa. Münire İnal’ın açtığı dava emeklilik hakkı ile ilgili. İnal’ın davasının temelinde uzun süredir çalıştığı işyerinde üçüncü kattan düştüğü için çok uzun süre hastanede yatmak zorunda kaldı. Hâla devam eden rahatsızlıkları var. Buna rağmen emeklilik hakkını kazanmadı. Önceki çalıştığı yerlerde de sigortası yatırılmamış. Kolay bir sistem yürürlüğe girse iki taraf içinde sıkıntı olmayacak."
"EV İŞÇİLERİ KORUNMUYOR"
İnal’ın davasına emsal teşkil edecek davalardan biri olduğunu ifade eden Onursev, "Bu tip davaların açılması ev işçilerini cesaretlendiriyor. Emeklilik haklarının arkasında durmaları ve savunmaları açısından iyi olacak. Ev işçileri hem kimyasal hem fiziksel tehlikeler açısından tehdit altında. Şuan hiçbir ev işçisi korunmuyor. Asgari ücretli olan herkesin devlet koruması altında olması gerekiyor. Ama ülkemizde böyle bir düzenleme yok" diye konuştu.