Anadolu Üniversitesi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü arasında "Kooperatifçilik E-Sertifika Programlarının Uygulanmasına ve Geliştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalandı.
Yunus Emre Kampüsü Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleşen imza törenine, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymanoğlu, Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney ve diğer ilgiler katıldı.
“KOOPERATİFÇİLİK KONUSUNDA YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİNE HİBE DESTEKLERİMİZ VAR”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymanoğlu, sözlerine böyle bir organizasyonda bulunduğu için duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Bakanlıklarının vizyonu hakkında bilgiler veren Seymanoğlu, üst birlikleri vasıtasıyla çalışmalar yaptıklarını ve kooperatifçilik konusunda yüksek lisans ve doktora tezlerine hibe desteklerinin olduğunu belirtti. Yüksek lisans tezlerine 3 bin TL, doktora tezlerine ise 10 bin TL hibe desteklerinin olduğunu vurgulayan Seymanoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunu üniversitemizde görevli akademisyen arkadaşlarımıza özellikle duyurmak istiyorum. Tamamıyla hibe destek. Bakanlığımıza İlgili başvuruyu yaptığınız zaman biz ilgili birliği yönlendirerek bu hibe desteği sizlere sağlayacağız. Ama burada rektörümüzden de yardım istiyorum. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’e başvurduğumuzda doktora tezlerimizden sonraki doçentlik ve profesörlük çalışmalarında önümüz kapalı. Yani YÖK sadece doktoraya kadar tezleri kabul ediyor. Birçok kez girişimde bulunmamıza rağmen, bunu gündeme getirmiş olmamıza rağmen bu hususu hala çözemedik. Bu yıl yeni akademik sezonda bu doçentlik tezlerinin ilk aşamada açılmasını yine yineleyeceğiz. Bunu çözebilirsek sizin de bu konuda katkılarınızın olacağını düşünüyorum. Bu konuda sizden destek bekliyorum.”
“SİSTEMİ YENİ AKADEMİK SEZONDA HİZMETE SUNMAYI PLANLIYORUZ”
Programın asıl amacından söz eden Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymanoğlu, stratejik hedeflerinden bir tanesinin kooperatifçilik sektöründeki eğitim eksikliğinin giderilmesi olduğunu söyledi. Bir kooperatifçinin yönetici olmak istediğinde bir sertifikası olacağını aktaran Seymanoğlu, bu sertifikayı almanın yolunun da yasal bir düzenleme sonucu geleceğini anlattı. Seymanoğlu, “Bu sertifikayı edinmenin yolu da bizim bakanlığımız olarak belirlediğimiz kabul ettiğimiz yöntemleri kullanarak sertifika alabileceksiniz. Bunları ilk olarak biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak “Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitim Programı” kapsamında bir program hazırladık. Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün sayfasında ilgili modülden bir başvuru yapılması suretiyle bu eğitim modeline insanların katılmasını sağladık. Şu anda uygulama başladı ve 1 yıl içerisinde yaklaşık bin 500 kişiye sertifika verdik. Ama bazıları bu programlara iş yoğunluğu ve sağlık gerekçeleri nedenleriyle devam edemedi. Dolayısıyla insanlara alternatif bir program hazırlama gereği duyduk. Bunun da en güzel yolunun Anadolu Üniversitesi’nin sertifika programlarından geçtiğini tespit ettik. Biz E-Sertifika programına ilişkin önce protokol çalışmalarına başladık. Birçok konuda uzlaşmaya vararak nihai olarak da protokolü burada sizlerin huzurunda imzalayacağız. Hangi ders ve hususların bu e-Sertifika Programında yer alacağı sonradan belirlenecek. Sistemi yeni akademik sezonda halkımızın, kooperatifçilerimizin ve sektörün hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bu çalışmalarda katkılarını bizlerden esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Umarım bu sektörümüze hayırlı olur. Başarılı bir program olur” dedi.
Programda konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, Anadolu Üniversitesi’ni ülkede öne çıkaran en önemli özelliklerinden bir tanesinin merkezi açık ve uzaktan öğretim sistemine sahip olması olduğunu bildirdi. Şu anda 2,5 milyon mezunla ve 2 milyonu aşan öğrencileriyle dünyanın en büyük 3 üniversitesinden birisi konumunda olduklarını vurgulayan Rektör Gündoğan, her yaştan öğrencilerinin bulunduğunu belirtti.
“DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİNDE KOOPERATİF ORGANİZASYONLARININ ÖN PLANDA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Eğitimin sürekli olduğuna inandıklarını aktaran Gündoğan, Anadolu Üniversitesi’nin sadece lisans ve önlisans eğitimi vermediğini ve bunun yanında çeşitli bakanlıklarla ve çeşitli özel kamu kurumlarıyla yapmış olduğumuz protokollerinin olduğunu hatırlattı. Gündoğan, “Bu kapsamda da Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız Kooperatifçilik Genel Müdürlüğümüzün de talepleri doğrultusunda ortak bir çalışma yapıldı. Şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerinde, Batı Avrupa ülkelerinde, Avrupa Birliği stratejilerine baktığımızda kooperatif organizasyonlarının çok ön plana çıktığını görüyoruz. Ülkemizde belki bir takım olumsuz gelişmelerle zaman zaman anılıyor ama şu anda kooperatifçilik ve kooperatif işletmeleri, dünyanın özellikle gelişmiş ülkelerin ön sırada uygulamaya koydukları önem verdikleri işletmeler. İnşallah bizim de üniversite olarak kooperatifçilik eğitimine bu noktada önemli bir katkımız, desteğimiz olur. Türkiye’de kooperatifçiliğin gelişmesinde ve ilerlemesinde Anadolu Üniversitesi olarak bizler de katkı sağlamayı isteriz. Zaten bu alanda çalışan çok değerli öğretim elemanlarımız ve üyelerimiz var fakültelerimizde ders veren. Ama bu sizlerin desteğiyle, bakanlığımızın desteğiyle, kooperatiflerimizin desteğiyle ve tüm bakanlıklarımızın desteğiyle güzel bir eğitim programı haline sokarız. Bu noktada da biz üniversite olarak tüm organizasyon kabiliyetimizi bu noktada kullanırız. Türkiye’nin her noktasında ulaşabilecek hem elemanımız hem de teknolojik alt yapımız mevcut. Bizler de hem içeriklerin belirlenmesinde hem de uygulamanın geliştirilmesinde elimizden gelen tüm imkanlarla, Türk kooperatifçiliğine ve ülkemize önemli bir katkı olarak sunmak isteriz. Ben de bu noktada buraya teşrif eden herkese teşekkür ediyorum. İnşallah biz de bakanlığımızı mahcup etmeden güzel bir eğitim programıyla Türkiye’deki tüm kooperatiflerimize özledikleri ve istedikleri eğitim imkanını sunarız. Bu protokolün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah bundan sonra ülkemizde bundan sonra kooperatifçilik anlayışını da değiştiren bir protokol olur. Eğitimle her şey güzelleşir” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından "Kooperatifçilik E-Sertifika Programlarının Uygulanmasına ve Geliştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalanarak toplu fotoğraf çektirildi.