Akdeniz Koruma Derneği (AKD) ve Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi, sürdürülebilir balıkçılık çalışmalarına destek vermek amacıyla Gökova Körfezi’nde MedPAN desteğiyle yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında Kızıldeniz’den Akdeniz üzerinden Gökova Körfezi’ne gelen istilacı türlerin hem tanıtımı yapıldı, hem de vatandaşlara balık ziyafeti çekildi.
YENİ BALIK TÜRLERİ PİŞİRİLEREK VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ DAĞITILDI
Akdeniz Koruma Derneği ve Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi tarafından Kılkuyruk Mercan, Lokum balığı, siyah ve beyaz sokar balıklarının tüketilmesini amaçlayan “Yeni Balıklar, Yeni Lezzetler, Akyaka Balık Tadım Festivali” düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yeni balık türleri hem vatandaşlara tanıtıldı, hem de ücretsiz olarak pişirilerek ikram edildi. Etkinlikte vatandaşlara yeni istilacı türler hakkında bilgi de verilirken, yeni türlerin pişirilmesi konusunda da tarifler aktarıldı.
İSTİLACI BALIK TÜRLERİ ARTTI
Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Gökova Körfezinde balıkçıların yakaladığı balıklar içerisinde Akdeniz kökenli olmayan Kızıldeniz’den ve Hint Okyanusu’ndan gelen balıkların arttığını söyledi. Kızılkaya, “Bu balıkların bazılarının tanınmasına rağmen, bazıları hiç bilinmiyordu. Özellikle Kılkuyruk Mercan, Lokum balığı gibi. Bu balıklar çok bilinmediği için de tüketilmek için de bir talep olmuyordu. Biz bu balıkları bugün burada pişirerek insanlara sunduk. Tatlarını görmelerini, nasıl pişirebilecekleri ile ilgili tarif hazırladık. Bu etkinlik bu balıkların fiyatlarının artmasını amaçlıyor. Fiyat artar ise Kooperatifin gelirleri artacak. Az bir miktar da artsa yine yıl içinde büyük bir miktar etkiliyor. İkincisi bu balıkların denizde bir etkileri var. Sonuçta eko sistemde bir yer kaplıyorlar. Başka balıkların yiyeceklerini yiyorlar, özellikle Sokkan balıkları kayalıkların üzerini çıplak hale getiriyorlar. Bu da eko sistemin bir numaralı halkasını yok ediyor. İnsanlar bu balıkları tüketmeye başlarsa talep arması durumunda fiyat artacak, hem de hem de eko sistemden daha fazla balık çekeceğimiz için bu istilacı balıkları eko sistemde de iyileşme gösterecek. Bunun bir numaralı çözümü bu balıkları tüketmek. Bu balıklar da çok lezzetli balıklar, sadece bilinmiyorlar. Bu balıkları insanlara sunarak bir farkındalık oluşmaya çalıştık” dedi.
İSTİLACI BALIKLAR, YEREL TÜRLER ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR
İstilacı balıkların yerel balık türlerine zararları hakkında da bilgi veren Kızılkaya, “Özellikle Sokkan balıkları Algler ile beslendikleri için Sarpa gibi Isparoz gibi balıkların üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor ve sonuçta onlar yiyecek bulamıyorlar. Yiyecek bulamadıkları için de çoğalamıyorlar. Aynı şekilde Lokum balığı dediğimiz balık, çok küçükmüş gibi görünmesine rağmen çok avcı bir balık. Bu balık son derece dip zeminde küçük yavru balık, kabuklu, kariden, yengeç hemen tüketiyor. Dolayısı ile bunlarla beslenen bizim yerli türlerimiz yine az beslenmek zorunda kalıyor. Bir rekabet oluşturuyor. Biz bu rekabeti azaltabilmek için sistemden bu balıkları bir miktar çekebilmemiz lazım. Tüketmemiz mümkün değil. Eko sistemde böyle bir şey yapamıyoruz. Balıklar ile beraber yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bu da tüketmek demek. Bir de Balon balığı var. Balon balığı çok zehirli. Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Öldürücü bir zehiri var. O da istilacı bir tür. O balığı maalesef tüketemiyoruz, ama diğer istilacı balıkları tüketebiliyoruz” dedi.