Akıllı Belediyecilik İle Hayat Kolaylaşacak

Bursa’da düzenlenen ’Akıllık Belediyecilik Zirvesi’nin ilk oturumunda ‘Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik’ masaya yatırıldı.Belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik d...

Bursa’da düzenlenen ’Akıllık Belediyecilik Zirvesi’nin ilk oturumunda ‘Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik’ masaya yatırıldı.

Belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik donanıma sahip olmalarını ve hizmet kalitesinin arttırılmasını hedefleyen Marmara Belediyeler Birliği’nin BALKANTÜRKSİAD iş birliğiyle gerçekleştirdiği Akıllı Belediyecilik Zirvesi, çeşitli oturumlarla sürüyor. Zirvenin ilk oturumunda ‘Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik’ masaya yatırıldı.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zahit Sobacı’nın moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşan Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu, “Akıllı kent olayı belli sürecin sonucunda ortaya çıktı. Bu süreçte ilk etapta sürdürülebilir kentler kavramını duymaya başladık. Bu giderek ekolojik kentlere dönüştü. Düşük karbon kentlere doğru bir gidişat söz konusu oldu. Buradan da yaşanabilir kentler, e-belediyecilik üzerinde çalışmaya başlamıştık. Bütün belediyeler e-belediyecilik üzerinde dururken, akıllı belediyecilik kent girişimleri konseptiyle karşı karşıya kaldık. Bunun da ötesine gidilerek daha akıllı kentler şeklinde bir kavramlaştırma ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Dünyanın nüfusunun yarıdan fazlasının şehirlerde yaşadığına dikkat çeken Tuzcuoğlu, “Gelecekte de şehirlerde yaşayan insanların sayısının yüzde 90’lara kadar çıkacağı söyleniyor. Kentleşme görünen o ki, hız kesmeden devam edecek. Neden insanlar, bilim insanları, yöneticiler bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti? Şehirlerin idaresinde teknolojiden azami derecede faydalanmak için. Bunu yaparken ekolojiyi de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunun da sürdürülebilir olması için doğru stratejiler geliştirmek gerekiyor. Bunun için de teknoloji, bilim ve ekolojiyle bir yere varılacağı anlaşılmış olduğundan e-belediyecilikten akılı belediyecilik uygulamasına geçiş yapıldı” diye konuştu.

Akıllı Belediyeciliğin yaşamı kolaylaştıracağının altını çizen Tuzcuoğlu, “Vatandaş hem evden, hem internetten, hem de cep telefonundan kamu hizmetine ulaşmak istiyor. Bundan dolayı e-belediyecilik hizmetlerinde çeşitlilik de artıyor. Bunların akıllı belediyecilik ile idare edilebileceğinden dolayı bilişim temelli bir bilim kurgulaması olan akılı kentler sistemi ortaya çıkmış oluyor” dedi.

Oturumda konuşmacı olarak katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Bosna Hersek’tenTesanj Belediye Başkanı Prof. Dr. Suad Huskic, bölgelerinde yaptıklarını yenilikleri ve akıllı belediyeciliğe geçiş süreçlerini anlatırken, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat da, akıllı belediyeciliğin teknoloji ve haberleşme ile ilgili detaylarından bahsetti. Zirve Akıllı Belediyecilikte Bilişim Altyapısı konulu oturumla devam etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri