HABER: GÜNAY PABUŞÇU
Tarımda çiftçinin girdi maliyetleri uçtu, üreticinin beli büküldü. Nazilli’nin portakal deposu Hamzallı’da çiftçiler acı konuştu. Hasattan sonra atılması gereken gübrenin fiyatları üreticinin kabusu oldu.
Çiftçinin girdi maliyetlerinde yaşadığı artış ülkenin gündem maddelerinden biri olarak önemini koruyor. Mazot fiyatlarına getirilen peş peşe zamlara, üreticinin pazar bulamama sıkıntısı da ekleniyor.
Nazilli’nin portakal deposu Hamzallı Mahallesi’ndeki çiftçiler gübre fiyatlarındaki fahiş artışa işaret ederken, Şubat ayında portakalın kilosunun 3 lirayı bulması umutla bekleniyor.
Portakalın kilosunun şu anda 1 lira 20 kuruş-1 lira 30 kuruştan alıcı bulduğunu belirten çiftçiler, suluk portakalın da 75 kuruş olduğunu söyledi.
Üretici fiyatı belirleyemiyor, üreten kazanamıyor
Çocuk yaşlardan itibaren çiftçilik ve hayvancıklıkla uğraştığını ifade eden 50 yaşındaki çiftçi Hüseyin Önal, “Girdi maliyetlerinin karşısında duramıyoruz. Biz köylü, üretici olarak ürünümün fiyatını belirleyemiyoruz, alıcı belirliyor. Suluk portakal için bu sene belirlenen fiyat 75 kuruş. Geçen sene bu fiyat 1 liraydı. Türkiye’de hangi fiyat geriye gitti de, portakal suyu için alınan ürünün değeri düştü? Marketlerde alınan meyve suyu mu ucuzladı? Üreten para kazanamıyor, tüketen pahalıya alıyor” diye konuştu.
Portakal üreticisi pazar bulamıyor
Üreticin pazarlama ve parasını tahsil etme sorununa vurgu yapan çiftçi Önal, “Ağaç mahsullerimizi pazarlama sorunuyla karşı karşıyayız. İşçi sorunu olsun, girdi maliyetlerinden olsun ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. En zoru da pazarlama, parayı tahsil etme sorununda. Ne kadar söylesek de üreticinin herhangi bir borsası, derneği ve örgütü yok. Zaten meyve sebzenin arz talebi karşılama yönünden yıllık sezonuna göre bazı fiyatlarda dalgalanma oluyor. Bu şartlar da bizi zorluyor” dedi.
Kara kış hasattan sonra başlayacak
Önal’ın kendisi gibi çiftçilikle uğraşan kuzeni 71 yaşındaki Hüseyin Önal ise, çiftçinin kara kışının hasattan sonra başlayacağına dikkat çekerek, “Portakal üreticisinin asıl masrafı hasattan sonra başlar. Bahçenin bakımı başlar. Ağaç budama, ilaçlama, gübreleme dönemi başlar. Baharda ilaçlama yapılır ve ağaçlara vitamin verilir” ifadelerini kullandı.
Gübre fiyatlarındaki artış sürebilir
Geçen seneye oranla girdi maliyetlerin 4 katına çıktığını belirten çiftçi Önal, “Geçen seneden kalma bir ilacım vardı, üzerine 25 lira yazmışım. Şu an aynı ilaç 100 lira. Geçen sene 80-100 lira bandında değişen gübre fiyatı şu an 400-410 lira bandında. Dolara endeksli gübre Şubat ayına kadar 500 lira mı olur, kestiremiyoruz. Biz mahsulü satamadan zaten gübre alamayız. Artık Şubat ayının sonuna kadar kim öle kim kala” sözlerine yer verdi.