Nazilli’nin tarihi alışveriş mekanlarından biri olan Uzun Çarşı’da bir takı dükkanında satışa sunulan, geçmişi 150 yıllık malzemelere dayanan Osmanlı Sıkma Kehribar tespihi, 40 bin liradan alıcısını bekliyor.
İçerik bileşiminde doğal kehribar tozları, sakız reçinesi, fenoller ve doğal boyalar içeren, 1700’lü yıllarda Mısırlı bir kimyacı tarafından keşfedilen sıkma kehribarlar, 70 ile 300 yıl arasında değişen antik değer taşıyor.
İsmini kendi döneminden alan Osmanlı Sıkma Kehribar tespihlerinin farklı üretiliş modellerine sahip olduğunu belirten Takı Kehribar işletmesi sahibi Halil Ekdal, “Habbe model ve kolye model olarak adlandırılıyorlar. Habbeden ya da kolyeden yapılmış olması, imamemin altından anlaşılıyor. İmamenin altında boşluk varsa kolyeden yapılma, dolu ise habbeden yapılma oluyor. Her bir habbeye ışık tuttuğunuzda, helezon damarları görürsünüz. Bu da Osmanlı kehribar tespihi eşsiz kılan özelliklerden birisidir” dedi.
Bursa ve Adana gibi bilinen tespih atölyelerinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli noktalarında tespih üretildiğini belirten Ekdal, 40 bin lira değerindeki Osmanlı Sıkma Kehribar tespihin malzemesinin Amerika’dan temin edildiğini, işlemenin ise Türkiye’de tespih sanatçıları tarafından yapıldığını söyledi.
“İlginç yorumlar geliyor”
Ekdal, tespihseverlerin ürünü satın almak istediklerini ancak fiyatta anlaşamadıklarını kaydederek, “30 bin lira teklif eden de var, biraz daha fazlasını da. Ama 40 bin lira fiyatında kararlıyız. Çok fazla ilginç yorum da geliyor. ‘Bu fiyata tespih olur mu? Buna verilecek parayla araba alınır’ gibisinden görüşler alıyoruz” diye konuştu.
Yakın tarihe sahip olan diğer Osmanlı tespihlerinin de işletmesinde bulunduğu aktaran Ekdal, sanatın nadide örneklerinin sergilendiği tespih türlerinden Damla Kehribar tespihinden de şöyle bahsetti:
“Damla kehribar, Baltık ülkelerinde bulunur. En az 20 milyon yıllık mazisi vardır ve doğal bir reçinedir. Ağaçtan akan reçinenin sertleşmiş yapısı işlenerek tespih ve kolye ürünleri oluşturulur. Ağrı kesici özelliği vardır. Bebeklerin diş çıkarma sürecinde ebeveynler tarafından da tercih edilir. Bu ürün yurt dışından ithal edildikten sonra buradaki tespih sanatçılarımız, kalem işçiliklerini konuşturarak harika modeller üretirler. Kalem işçiliklerde imzalar, yatay ve dikey vaziyette atılabilir. İmamesinde işçilik yapılan ve 925 ayar gümüş kullanılan Damla Kehribar tespihlerimiz de tutulan bir modeldir.”
Tespih sanatçısı Feyzullah Aydın ise, tespihlerin yedek habbe ve püskül takma işlemlerini müşterilerin göz zevkine göre değiştirebildiklerini ifade etti.
Piyasanın en iyi tespihleri olarak bilinen ve ünlü tespih ustaları tarafından üretilen damla, sıkma, ateş, parça ve press kehribar tespih modelleri, insanlara başka bir hava katmaya ve kişilerin boş zamanlarını doldurmaya devam ediyor.