Marmarabirlik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Marmarabirlik, Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organik gübre üretecek.
TÜBİTAK tarafından onaylanan 680 bin lira bütçeli, "Zeytin Budama Atıkları ve Hayvan Gübresinden Üretilen Kompostun gemlik Çeşidi Zeytin Ağaçlarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisinin Farklı Sulama Programları Altında Belirlenmesi" adlı Organik Zeytin Gübresi Projesi, Prof. Dr. Haluk Başar'ın danışmanlığında yürütülecek.
Proje, zeytin ağaçlarından alınan verimi artırırken, üretim maliyetlerini de azaltacak. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, proje kapsamında, zeytin budama atıkları ve hayvan gübresinden organik gübre üretimi yapılacağını belirtti.
Üniversitenin Ziraat Fakültesi iş birliğiyle hayata geçirecekleri projenin hazırlık aşamasının tamamlandığını ifade eden Asa, şunları kaydetti:
UYGUN BAHÇE TESPİTİ YAPILACAK
"Proje için TÜBİTAK'tan destek çıktı. Amacımız, üreticinin organik gübre ihtiyacını karşılamak ve zeytin ağaçlarında verimi artırarak üretim maliyetlerini düşürmektir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu projeyle üreticilerimizin sorunlarına geçici çözümlerden ziyade köklü çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Projeyi sahiplenerek her zaman üreticinin yanında olan Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'e verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz."
Projenin hayata geçirilmesi için uygun bahçe tespiti yapılacağını belirten Asa, 3 yıl süreli projenin tamamlanmasının ardından organik gübre üretim tesisi kurularak seri üretime geçileceğini bildirdi.
Organik gübrenin üretici ortaklar için hem verim hem de maliyetler yönünden önemli faydalar sağlayacağını vurgulayan Asa, "Proje ile çevreye zarar vermeden toprak için son derece yararlı olan organik gübre üretilecektir. Bu sayede, atıkların çevreye olan olumsuz etkileri de azaltılmış olacaktır. Organik gübrenin her yıl kullanılmasıyla zeytin bahçelerinde kimyasal gübre kullanımının azalacağı öngörülmektedir." ifadesini kullandı.
AA