Yerli Malı Belgesi, Diyarbakır Ve Bölge İş Dünyasına Tanıtıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Diyarbakır’da hayırlı bir işin tanıtımı için bulunduklarını belirterek, bu toplantıları...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Diyarbakır’da hayırlı bir işin tanıtımı için bulunduklarını belirterek, bu toplantıların ilkini İstanbul’da, ikincisini Bursa’da, üçüncüsünü ise Diyarbakır’da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yerli Malı Belgesi Tanıtımı ve KOBİ’lere / Kadın ve Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler Toplantısı’nın üçüncüsü, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, çevre il ve ilçelerin oda/borsa başkanları da katıldı.

Bütün Türkiye’de 1994 adet Yerli Malı Belgesi dağıtıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’da bu oranın sıfır olduğunu gördüklerini ve bu toplantıyı yapma zorunluluğu hissettiklerini ifade etti.

Diyarbakır’da sanayicilerin bu işin farkında olmadığını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu hayırlı işi duyurmak için geldik. Bütün Türkiye yerli malı üreterek, kamu alımlarında Çin’e, Almanya’ya göre yüzde 15 daha pahalı malımızı satma şansı var. TOBB olarak geçtiğimiz 10 yılda, 3 defa Başbakanlık genelgesi çıkartılmasını sağladık. Genelgeler, kamu alımlarında, yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması üzerineydi. Bu durum, uluslararası anlaşmalara da uygun bir düzenlemeydi. Ama çeşitli bürokratik zorluklar nedeniyle bir türlü hayata geçemedi. Kamu’nun mal alım ihalelerinin yüzde 93’ünde bu düzenleme işletilemedi. İşte buradaki sıkıntıyı aşmak ve yerli üretime destek vermek üzere, Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın liderliğinde, çok önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Sanayimiz için yeni bir atılım imkânı sağlayacak bu düzenleme hayata geçirildi. Bunu yapmak için kanun çıktı. Bu kanunla önümüz açıldı. Diyarbakır’da bir arkadaşımız ürettiği mala yerli malı belgesi aldığı zaman, kamu alımlarında kim bizden ne kadar ucuza mal verirse versin, bizim yüzde 15 daha yüksek fiyatla satma şansımız olacak. Diyarbakır bu fırsatı kaçırmamalı" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Çin ve Almanlara karşı avantajlı olacak hangi malın Diyarbakır’da üretilmesi gerektiğinin, Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır TSO tarafından yapılacak çalışmalarla belirleneceğini söyledi. Yapılacak çalışma sonucunda sanayicilere malı üretip satmanın kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Hem bölge hem de Diyarbakır için bundan büyük fırsat ve teşvik olur mu? Bu büyük bir adım" dedi.

Diyarbakır ve bölgenin en önemli teşvik unsurunun çözüm süreci ile birlikte huzur ortamının sağlaması olduğunu anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, çözüm süreci ile birlikte bölgede, huzur arttıkça yatırım, zenginlik ve turizmin daha fazla konuşulduğunu, gelecekle ilgili hayaller ve projeler yapılmaya başlandığını hatırlattı.

Tüm bu hayallere ve hedeflere ulaşmanın tek şartının huzur olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan zenginlik olmaz. Bu ülkenin ve bu şehrin geleceğini düşünen herkesin görevi huzuru sağlamak olmalı" şeklinde konuştu.

Akil insanlar heyetinde yer aldıklarını hatırlatan TOBB Başkanı, bu anlamda 365 oda ve borsa başkanıyla birlikte çalışmalar yaptıklarını, oda ve borsa başkanları ile birlikte, bölgenin sorunlarını, bakanlara, başbakana ve cumhurbaşkanına birinci elden anlattıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, "destek ve katkı veren Sanayi Bakanlığına, Kalkınma Bakanlığına, KOSGEB, TÜBİTAK ve Kamu İhale Kurumu’na teşekkür ediyorum. Kamu ve özel birlikte çalışınca, çok faydalı işleri hayata geçirdiğimizi bir defa göstermiş olduk" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yerel kalkınmaya yeni bir ivme ve heyecan getiren çok bir önemli bir adım olan Bölgesel Kalkınma Ajanslarını Türkiye’ye kazandırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Projelerinin yeni bir vizyonla hayata geçirilmesinin de mimarlığını yaptı. GAP’a hız kazandırdı. Kamu yatırımları içinde GAP’ın aldığı payı artırdı. Yine önümüzdeki dönemde esas olarak odaklanmamız gereken yapısal reformlar için yol haritası konumundaki Onuncu Kalkınma Planı ve Öncelikli Dönüşüm Programlarının hazırlanmasında payı çok büyük. Sayın Bakanımız sağolsun istişareye ve ortak akla önem hep veriyor. Bu sayede, hem TOBB olarak, hem de yerelde ekonominin nabzını en iyi tutan kurumlar olan Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve Ticaret Borsalarımızla bu çalışmalara katkı verme imkânı bulduk. Yine Sayın Bakanımızla birlikte, ajanslarda özel sektörün, Odalarımızın ve Borsalarımızın katkısını arttırmak için birlikte çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a da teşekkür eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Sanayimiz için devrim niteliğinde bir adım olan yerli üretime destek işinin liderliğini üstlenerek gerçekleşmesini sağladı. Ondan da Allah razı olsun. Tüm mesaisini sanayimizin gelişmesi, üreten, alın teri döken sizlerin daha güçlü hale gelmesi için vakfetmiş durumda. Masanın her iki tarafında da bulunduğu için, derdimizi ve sıkıntımızı gayet iyi biliyor. İşte bu sayede, OSB’lere rahat nefes aldırtan, Taban alanı kısıtlamasının kaldırılmasını sağladı. Bedelsiz arsa tahsisinin 2 yıl daha uzatılmasını sağladı. İleri teknoloji yatırımlarına tüm Türkiye için 5. Kademe teşvikleri getirdi. Yine kendisinin talimatıyla, tüm mevzuat taranıyor, yenileniyor ve bürokratik işlemler azaltılıyor. Reel sektör olarak bizlere devamlı sahip çıkan ve destekleyen bir sanayi bakanımız olduğu için memnuniyet duyuyor ve Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz".

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal da yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın tarihiyle, kültürüyle ve inancıyla örnek bir il olduğunu, yüzyıllarca birçok farklı inanç ve kültürün bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığını söyledi.

Diyarbakır’da 2012-2014 yılları arasında 6. Bölge teşvik programı kapsamında 1 Milyar 740 milyon TL tutarında 292 teşvik belgesi alındığını anımsatan Bal, alınan bu teşvik belgelerinin yatırıma dönüşmesi halinde 10 bin 280 kişiye iş imkânı sağlanacağını vurguladı.

Bal, teşvik belgelerinin yatırıma dönüşmesi için Diyarbakır ve bölgeyi ilgilendiren teşvik sisteminin yatırımcı lehine yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri