Yağlı Tohum Ve Türevlerinin İthalatına 1 Yılda 4 Milyar 286 Milyon Tl

Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, yağlı tohum ve türevlerinin ithalatı için 1 yılda 4 milyar 286 milyon dolar para ödendiğine dikkat çekerek “Yağlı tohum ür...

Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, yağlı tohum ve türevlerinin ithalatı için 1 yılda 4 milyar 286 milyon dolar para ödendiğine dikkat çekerek “Yağlı tohum üretimi arttırılmalı, bunun için çiftçiye üretim ve hasat döneminde iki aşamalı destek sistemi getirilmeli” dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Ceylan, bölge ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan yağlı tohumda ithalat oranına dikkat çekti. 2014 yılında 2 milyon 741 bin ton yağlı tohum üretilmesine karşı ihtiyacı karşılamadığını kaydeden Ceylan , “Bunun 1 milyon 200 bin tonu ayçiçeği bir o kadarı da pamuk tohumu. Bu üretime karşılık 2014 yılında yağlı tohum ve türevleri ithalatı ise 6 milyon 241 bin ton oldu. 2001 yılında 503 milyon dolar olan yağlı tohum ve türevleri ithalatı 2014’te 4 milyar 286 milyon dolara ulaştı” şeklinde konuştu.

Çukurova bölgesinde yetişen yağlı tohum bitkilerinden ayçiçek ve soya için daha cazip ekim şartları oluşturulması gerektiğini belirten Ceylan, çiftçilere uyarılarda da bulundu. Ceylan, yağlı tohum ekim alanları artırılması gerektiğini dikkat çekerek, “Üreticilerimiz bir yıl ekip diğer yıl vazgeçme gibi bir istikrarsız ekim yapmasın. Yoksa tarımsal üretimde paradoksa yol açarız” diye konuştu.

“YAĞLI TOHUMDA DESTEKLEMELER ÇİFT KADEMELİ OLMALI”

Ceylan açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu konuda önerilen çözüm, desteklemenin iki aşamada yapılmasıdır. İlk destekleme ekim zamanında üreticinin karar verme aşamasında yapılarak, primler alternatif ürünlere göre cazip olmalı. İkinci aşamadaki destekleme ise hasat sırasında düzenleyici fark ödemesi primi olarak belirlenmesi, dünya piyasaları karşısında yağlı tohum üreticisinin mağduriyetini önleyecek düzeyde olması gerekmektedir. Ayçiçek ekim alanları geçen yıla göre Adana ve bölgesinde gerek münavebe, gerekse aşırı yağışlardan kaynaklı ekim gecikmesi nedeniyle yüzde 15-20 oranında azaldı. Üretimi mutlaka artırmalıyız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri