Türkiye-Uganda Ekonomik Komisyonu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu alanda birer dünya markası haline gelmiş olan Türk müteahhitleri Uganda’daki alt yapı ve üst yapı projelerinde yer almaya ve Ugandalı dostlarımızla bu alandaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ifade

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu alanda birer dünya markası haline gelmiş olan Türk müteahhitleri Uganda’daki alt yapı ve üst yapı projelerinde yer almaya ve Ugandalı dostlarımızla bu alandaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ifade etmek isterim" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye-Uganda Karma Komisyonu 2. dönem açılışına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Arınç, heyetler arası resmi görüşmelerin başlayacağını belirterek, "Gündemde yer alan ekonomik ve ticari konuları değerlendireceklerdir. Yapılacak çalışmaların ülkemizin iktisadi hayatına, ülkelerimizin ciddi katkılar sağlayacağına olan inancımın altını çizmek istiyorum. Son üç yıllık dönemde ikili ilişkilerimizin ciddi bir gelişme seyri izlediğini memnuniyetle görmekteyim. Bu kapsamda 2010 senesinde Kampala’da büyükelçiliğimizi açtığımızı ve ülkenize doğrudan THY’nin uçuşlarımızı başlattığımız vurgulamakta fayda görüyorum. Gerek bu toplantının gerek şahsınızın gerekse yarın Cumhurbaşkanımıza güven mektubunu sunacak olan yeni atanan Uganda Ankara Büyükelçisi’nin devam etmekte olan olumlu sürece yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde ekonomik ve ticari bağlantılar daha da ileri seviyelere taşınır her iki ülke vatandaşlarının refah seviyelerinin yükselmesine olumlu katkılar sağlanır. Bunun için çalışmalara hız verilmeli, ticari geliştirmenin yolları aranmalıdır. Çünkü Uganda ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi halen mütevazı seyretmektedir. Hiç şüphesiz mevcut rakamlar ülkelerimiz arasındaki ticaret potansiyelini yansıtmaktan henüz çok uzaktır. Ülkelerimiz arasında 2011 yılında zirve noktasına ulaşan ticaret hacmi 32 milyon dolar seviyesine yaklaşmıştır. 2012 yılı sonu itibariyle 26 milyon dolarlık ticaret hacmi kaydedilmiştir. İkili ticaret rakamlarının iyileştirmenin yanı sıra karşılıklı yatırımların arttırılması öncelikli hedeflerimizden birisidir. Bu kapsamda özel sektör temaslarını ve karşılıklı olarak fuarlara katılım attırılması gerekmektedir. Uganda’da tarım, madencilik, tarımsal sulama, gıda, ulaştırma ve enerji alanlarında işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Arınç, ilişkilerde, gelecek vadeden en önemli alanlardan bir tanesinin de kuşkusuz müteahhitlik sektörü olduğuna dikkat çekerek, "Bu alanda birer dünya markası haline gelmiş olan Türk müteahhitleri Uganda’daki alt yapı ve üst yapı projelerinde yer almaya ve Ugandalı dostlarımızla bu alandaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ifade etmek isterim" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlıklı bir ortamda gelişmesinin ön koşulu hukuki çerçevenin çizilmesi olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 2010 yılında güzel ülkenizde birinci toplantısını gerçekleştirdiğimiz bugün ise ikinci toplantısını yapacak olduğumuz Türkiye-Uganda Karma Ekonomik Komisyonu mekanizması bizlere önemli bir alan sunmaktadır. Önümüzdeki dönemde ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturan diğer anlaşmalarında tamamlanarak hayata geçirilmesiyle, tarım, enerji, ulaştırma ve sağlık alanlarında değerlendirmeyi bekleyen pek çok işbirliği fırsatının karşımıza çıkacağı kanaatindeyim".

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri