Turkcell’de Hedef ’Küresel Turkcell’

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin birinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Terzioğlu kur etkisi sayılmazsa Turkcell’in tarihinin en iyi birinci çeyrek sonuçlarını aldıklarını belirterek...

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin birinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Terzioğlu kur etkisi sayılmazsa Turkcell’in tarihinin en iyi birinci çeyrek sonuçlarını aldıklarını belirterek hedeflerinin ’Küresel Turkcell’ olduğunu belirtti. Türkcell Genel Müdürü 5G ile ilgili olarak da "4G ihalesi yarın, 5G öbür gün olacakmış gibi hazırız” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bugün yaptığı basın toplansında birinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Terzioğlu, Turkcell 2015’in ilk üç ayında, tarihinin en yüksek 1. çeyrek gelirine imza attığını belirterek "3 milyar TL’yi bulan gelirin itici gücü, Turkcell Türkiye’nin performansı oldu. Yüzde 10 ile çift haneli büyüme kaydeden Turkcell Türkiye’nin performansında yıllık bazda yüzde 46 artan data gelirlerinin katkısı etkili oldu. Turkcell’in tüm servislerinin toplamı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış gösterdi" dedi.

Terzioğlu, "Turkcell Grubu, 2015 yılının birinci çeyreğinde, ilk çeyrek bazında rekor seviyede gelir ve FAVÖK gerçekleştirdi. Konsolide bazda gelir yüzde 4,3 büyüme ile 2 milyar 978 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK yüzde 4,5 artışla 927 milyon TL oldu. Konsolide FVÖK ise yüzde 9,2 artarak 533 milyon TL’ye yükseldi. Uluslararası iştiraklerin bulunduğu ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybından etkilenen grup net karı, 141 milyon TL olarak gerçekleşti. Önceki yılın aynı dönemine göre gelirlerde yüzde 10’luk çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan Turkcell Türkiye, 2 milyar 711 milyon TL gelirle Turkcell Grubu’nun rekor 1. çeyrek gelirinde en büyük payı aldı" ifadelerini kullandı.

Terzioğlu, yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergilediklerini ve önemli gelişmelere tanıklık ettiklerini vurgulayarak, “Son beş yıldır gerçekleşmeyen genel kurul yapılarak hisse başına 1,78 TL olmak üzere toplam 3 milyar 925 milyon TL birikmiş kar payı dağıtıldı" dedi.

NET KARDA KUR ETKİSİ

Turkcell’in net karının Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 61 gerileyerek 141.6 milyon liraya inmesiyle ilgili olarak Terzioğlu, kardaki gerilemenin Ukrayna ve Belarus’taki iştiraklerinde yerel para birimlerindeki değer kaybına bağlı oluşan kur farkı giderinden kaynaklandığını söyledi. Terzioğlu, "Ukrayna’daki iştirakimiz Astelit ile ülkenin en elverişli 3G frekansını kazanarak ülkeye olan inancımızı gösterdik. Astelit, gelir pazar payını 3 yılda yüzde 4 artırarak ve bu çeyrekte yerel para birimi bazında yüze 18 gelir artışı sağlayarak önemli bir büyüme momentumu yakaladı; bu momentumu 3G hizmetleriyle güçlenerek devam ettireceğine inanıyoruz. Kurdan kaynaklı kayıplar oldu fakat Ukrayna Turkcell için çok önemli ve yatırım için çok uygun bir pazar, her yönüyle oradaki stratejik opsiyonlarımızı değerlendiriyoruz. Bizim stratejimiz her girdiğimiz pazarda birinci veya ikinci olmak. Bölgemizdeki stratejik opsiyonları her zaman değerlendiriyoruz. Bir pazarda ya tam oluruz ya da hiç olmayız" ifadelerini kullandı. Terziğluoğlu, Belerus’ta iştirakleri için de aynı durumun söz konusu olduğunu yerel para birimi bazında karlı olduklarını fakat kur farkı ile kayıpları olduğunu belirtti.

2015 için koyulan büyüme hedeflerini de teyit eden Terzioğlu, “2015 yılı birinci çeyreğinin beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşmesiyle açıkladığımız gelir büyümesi hedefimizi yüzde 6-9 aralığında yineliyoruz. FAVÖK kar marjımızı da yüzde 31 - yüzde 32 aralığında hedefliyoruz” dedi.

TELEKOMÜNİKASYONDEKİ FAALİYETLER İKİ ANA GRUBA AYRILDI

Finansal sonuçlarla birlikte Turkcell’in yeni yapılanmasını da açıklayan Kaan Terzioğlu, “Turkcell, yirmi yıllık tarihinde birçok ilke ve önemli başarılara imza atarak Türkiye’nin ve dünyanın takdirini kazandı. Şimdi, bu başarıyı ileri taşıma zamanı. Turkcell’i artık entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan küresel bir şirket olarak konumluyor ve işlerimize bir bütün olarak bakıyoruz. Bu kapsamda telekomünikasyon sektöründeki tüm faaliyetlerimizi ’Turkcell Türkiye’ ve ’Turkcell Uluslararası’ olmak üzere iki ana gruba ayırdık. “Turkcell Türkiye” çatısı altında mobil, sabit ve TV işlerimizi daha etkili yöneteceğimize inandığımız yeni bir yapıya geçtik; böylelikle işlerimizi bireysel, kurumsal ve toptan olmak üzere üç ana segmentte yöneteceğiz.

Kurumsal müşterilerimize sunduğumuz çözümlerde halihazırda yansıttığımız bu yenilikçi yaklaşımı, bireysel segmente de taşıyoruz. Geniş, yaratıcı ürün ve servis portföyümüz, güçlü finansal yapımız ve başarılı takım çalışmamızı, bütünsel olarak yönettiğimiz mobil ve fiber şebeke altyapımız ile destekliyoruz. Mobil ve sabit yakınsama tekliflerimiz ile de müşteri bağlılığını, rekabet gücümüzü ve operasyonel verimliliğimizi artırarak, sürdürülebilir büyüme hedefliyoruz" dedi.

"4G İHALESİ YARIN YAPILACAKMIŞ GİBİ 5G ÖBÜR GÜN OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRIZ"

Türkiye’de ve dünyada önemli başarılara imza atan bir Türkiye markası olarak, ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleye var güçleriyle destek olmaya devam edeceklerini vurgulayan Terzioğlu, “Daha çok çalışmaya ve daha büyük sorumluluklar almaya talibiz, çünkü ülkemizin ve insanımızın her zaman her şeyin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz. Başarı hikâyemizde daima bizimle birlikte olan tüm paydaşlarımıza ve müşterilerimize sonsuz teşekkürlerimi sunarım" ifadelerini kullandı.

Terzioğlu 4G ve 5G ile ilgili açıklamalarda da bulundu. 4G’nin bir an önce hayata girmesini istediklerini belirten Terzioğlu, "Bir hizmet şirketiyiz 4G ya da 5G olsun müşterilerimize hizmet etmeye hazırız. 4G, 5G’den önce mi gelmeli bu tartışmaya girmek istemiyorum. Zaman gelir 4G 5G’den sonra da gelir. Turkcell olarak 4G’de de 5G’de de sorumluluk almaya hazırız. 4G-5G tartışması sağlıklı. Ümit ediyorum bir an önce muğlaklık ortadan kalkar" dedi.

DİJİTAL AÇIK CARİ AÇIK KADAR ÖNEMLİ

Türkiye’nin tek açığının Cari açık veya enerji açığı olmadığını belirten Terzioğlu, "Türkiye’de çok ciddi bir dijital açık var. Biz bu açığı kapatmaya da talibiz ve bunun için çalışıyoruz. Bir arama motorunda aranan her hangi bir bilgi bize başka bir ülke üzerinden geliyor. Bunun kesintiye uğraması durumunda ne olacağı hesaplanmalı ve bu dijital açık mutlaka kapatılmalı. 7 bin metrekare üzerine kurulu bir dapolama alamızı var, 8 petabaytlık bir kapasitesi var bunu 3 kat büyütmeyi hedefliyoruz. Şuanda 100 senelik hd videoyu kaydetme kapasitesi var ama bu geliştiriliyor. Küçük firmaların KOBİ’lerin IT alt yapısı kurma imkanları sınırlı biz onlara bunu da sunarak hem onların büyümesine hem de ekonomiye katkımızın olmasını istiyoruz" dedi.

BİP, DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Turkcell Grubu şirketlerinin büyümesinde en önemli etken, mobil ve sabit internete olan talebin veri gelirlerine yansıması oldubelirten Terzioğlu, "Veri gelirleri yüzde 46 artış göstererek 826 milyon TL’ye ulaştı. Turkcell’in üstün genişbant teklifinin üzerine inşa ettiği servislere yönelik talep de arttı. Turkcell’in yeni nesil televizyon deneyimi sunan Turkcell TV+ servisinin abone sayısı 170 bini buldu. Anında silinebilen mesaj özelliği ve özel görselleriyle fark yaratan BİP uygulaması, bugün yarım milyon aktif kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bana göre Türkiye’deki son 50 yıl içerisindeki en önemli buluşlardan biri ’Caps’ler. Bip ile caps’ler de paylaşılabiliyor. BİP sadece Türkiye için değil dünya için geliştirildi. BİP’i dünyaya ihraç etmek istiyoruz bu yüzde Turkcell markası altında değerlendirmedik. Turkcell’in, en geniş yerli müzik arşivi ile fark oluşturan dijital müzik platformu Turkcell Müzik ise, 1 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Turkcell Müzik’i de yenilikler ile geliştirilmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Turkcell’in geliştirdiği yenilikçi ürün ve servislere yönelik kullanıcı beğenisinin gelirlere de yansıdığını belirten Terzioğlu, "Turkcell’in tüm servislerinin toplam geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı. Veri gelirlerinin artması ve mobil servislerin kullanıcıya ulaşımında, Turkcell şebekesindeki akılllı telefon penetrasyonunun yüzde 42’ye çıkması önemli rol oynadı. Akıllı telefon sayısı 589 bin artarak, 13 milyon 200 bini buldu. 63,3 Mbps’a varan hızlarda mobil internet deneyimi sunan 3 Taşıyıcı teknolojisini altyapısına entegre eden ilk operatör olan Turkcell, bu adımını Turbo T50 ile de destekledi. Türkiye’nin 3 taşıyıcı uyumlu ilk telefonu Turbo T50, Turkcell’in akıllı telefonlar ailesi T-serisine katıldı" dedi.

Turkcell Türkiye, 2015’in birinci çeyreğinde eve kadar fiberde (FTTH) başarısını artırarak sürdürdüğünü belirten Terzioğlu, "Fiber ve ADSL aboneliklerinde toplam müşteri sayısını 1,3 milyona taşıyan Turkcell Türkiye, FTTH abone sayısını 776 bin’e çıkardı" ifadelerini kullandı.

FATURALI ABONE SAYISI ARTTI

Faturalı abone sayılarının arttığını da belirten Terzioğlu, "Turkcell Türkiye inovatif servisleri, mobil internetteki hız ve kalitesinin yanısıra, en iyi müşteri deneyimi hedefiyle de mobil tarafta faturalı abone bazını genişletmeye devam etti. Çeyrek bazında 313 bin artış gösteren faturalı mobil abone sayısı 15,5 milyona ve toplam mobil abone bazının yüzde 45,3’üne ulaştı. Turkcell Türkiye’nin 2015 1. Çeyreğindeki toplam mobil abone sayısı ise 34,3 milyon oldu. Mobilde ARPU, yüzde 8,1 artarak 22,7 TL’ye ulaştı" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri