TÜMSİAD, 2014 Yılından Umutlu

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adıyaman Şube Başkanı Erkan Çakmak, ülke ekonomisinin 2013 yılını değerlendirerek, 2014 yılı için umutlu olduğunu vurguladı.

TÜMSİAD Başkanı Erkan Çakmak, Türkiye’deki mevcut karışıklıklara rağmen 2014 yılında güzel günlerin beklediğini ve sıkıntıların geçici olduğunu kaydetti. 2013 yılında Türkiye’nin 3.6 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek, “Dünyadaki krize, AB ülkelerindeki resesyona ve diğer olumsuz siyasi badirelere rağmen bu oran oldukça önemlidir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda bu oran bir başarıdır. Çin hariç gelişmekte olan ülkeler yaklaşık olarak 3.2 oranında büyümüştür. Türkiye ise bu ortalamanın üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiştir. Türkiye, ilk üç çeyrekteki bu yaklaşık 4 puanlık büyüme ile OECD ülkeleri içerisinde 2. büyüme yapan ülke olmuştur. Bu durum ekonominin, tüm sıkıntılara rağmen sağlam bir zemin üzerine oturduğunu ve ekonomik ivmenin artık kalıcı hale geldiğini göstermektedir. AB ülkelerinin tamamından ise kıyaslanmayacak kadar iyi olan bu oran yarınlara güvenle bakmamızı sağlamaktadır” dedi.

Çakmak, ekonomik değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan cari açık ve bütçe açığı konularına baktığımızda da, bir önceki yıla göre yine başarılı bir yıl geçirdiğimizi söylemek gerekir. 2012 yılı Kasım ayı verileri ile 2013 yılı Kasım ayı verileri karşılaştırıldığında, altın hariç son 12 ayda 3,5 milyar dolarlık bir iyileşme olmuştur. Cari açıktaki bu azalma oldukça önemlidir. Cari açıkta en büyük etken yine enerji ve stratejik ürünler dediğimiz grup mallar nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu olumsuzluk için alınan tedbirlerin daha sıkı bir şekilde uygulanması gerekir. 2013 yılında 34 milyar lira olarak tahmin edilen bütçe açığı da yaklaşık 16 milyar lira aşağıda gerçekleşmiştir. Aslında bu durum yaşanan olumsuzluklara rağmen bütçe performansının başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Tabii olarak bu açığın tamamen ortadan kalkması en büyük temennimizdir. Genel devlet açığı da OECD ülkelerinin beşte biri oranında seyretmiştir. Ayrıca brüt borç stoku da yüzde 35’lere gerilemiştir. Çevremizdeki sorunlara ve global ekonomik zorluklara rağmen, azalan ihracat oranları, diğer ülkelere yapılan ihracat oranları ile tolere edilmiştir. 2014 yılında büyüme tahminleri 4,5’lik bir oranda gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu beklenti sadece bizim değil Dünya Bankasının da beklentisidir. Bu açıdan büyüme oranı oldukça önemlidir. Bunda gelişmiş ülke ekonomilerinin ekonomik ivmelerindeki artışın önemi büyüktür. Gelişmiş ülke özellikle ABD ekonomisi düzelme ve yükselme eğilimine girmiştir. Bu durum gelişen ülkeleri destekleyerek motor etkisi yapacaktır. Çin’in yine yaklaşık 8’lik bir büyüme yapacağını öngörülmektedir. AB bölgesindeki büyümeyle birlikte de Türkiye’nin önümüzdeki 3 yılda büyümesini sürdüreceği öngörülebilir."

Çakmak, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Tabi tüm bunlar için yukarıda da belirttiğimiz gibi cari açık önümüzdeki en büyük engeldir. Bunun azaltılması için öngörülen tedbirler sıkı bir şekilde uygulanmalı aynı zamanda ek tedbirler de alınmalıdır. Özellikle doğalgazdan elektrik üreten bir ülke olarak, enerji konusundaki dışa bağımlılık azaltılmalı ve yerel kaynaklar ile yeni projeler hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir. Nükleer enerji konusu bu durumda önem kazanmaktadır. Yine yurtiçi tasarrufların artırılması, istihdamın artırılması, ihracatın devam ettirilmesi önemlidir. Artan dış ticarette KOBİ'lere olan desteğin devamı önemlidir. Zira ihracatın yarıdan fazlasını bu grup yapmaktadır. Türkiye cari açığı tetikleyen stratejik mal dediğimiz teknolojik ürünler ve ara malları ithalatına yönelik yatırımlar artırılmalıdır. Büyümenin sürdürülmesi için yine tarım politikasının revize edilmesi gerekir. Ülkemiz tarım potansiyeli yeniden belirlenmeli ve uygun ürün, uygun alanlarda yetiştirilmelidir. Ayrıca imalat ağırlıklı bir ekonomik yapı desteklenmeli, hizmet ağırlıklı bir yapının sakıncalarına karşı tedbir alınmalıdır. Yine lokomotif sektör olan inşaatın hız kesmeden devam etmesi sağlanmalıdır. Vergi politikası yönünden de güncelleme yapılarak, bu döneme uygun olmayanların kaldırılması gerekir. Tüm bunlarla beraber iş dünyasının desteklenmesi ile beraber, Türkiye’yi mevcut karışıklıklara rağmen 2014 yılında güzel günlerin beklediğini ve sıkıntıların geçici olduğunu düşünüyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri