Tim, 2015 Yılı İlk Çeyreği Eğilim Anketi Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmalar yaklaşık 50 bin yeni istihdam yarattı...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmalar yaklaşık 50 bin yeni istihdam yarattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre ihracatçı firmalar yaşanan sıkıntılara rağmen pazar payı kazanmaya odaklandı. İhracatçı firmaların yüzde 39’u, yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildi. Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların tüm dünyada yaşanan daralmaya rağmen, karlılığının düşmesini göze alarak ‘Pazar payı kazanmaya odaklandığını’ söylerken, “İhracatçılarımız bunun için yatırım yapmaya ve istihdama katkı vermeye devam ediyor” dedi.

İkinci çeyrekte birim ihraç fiyat beklentilerinin yükselmesini de olumlu olarak değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Birim ihraç fiyat beklentilerinin artması ihracat için çok iyi bir gelişme çünkü ihracatımızı kilo bazında arttırıyoruz. Buna ek olarak birim fiyat beklentilerinin artması önümüzdeki dönemde ihracatımıza pozitif yansıyacak” dedi. Büyükekşi, ilk çeyrekte girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranının yüzde 66,5 olduğunu enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranının ise yüzde 48’den yüzde 55’e yükseldiğini ifade etti.

Firmaların hammadde temininde döviz dağılımında en yüksek payı euronun aldığını belirten TİM Başkanı “Euro ihracat kırılımında yüzde 49, ithalat kırılımında ise yüzde 42’lik bir paya sahip. Euro kazanıp dolar harcayan bir yapıda paritedeki düşüşlerin bizi etkilemesinin sebebi de bu. Sadece AB-28 pazarında parite, ihracatımıza 4 ayda 4,5 milyar dolar negatif etki yaptı. Nasıl euro yükseldiğinde, geçtiğimiz yıl aynı günlerde olduğu gibi pozitif etkisinden bahsediyorsak, euro düştüğünde de negatif etkisini ortaya koyuyoruz” dedi.

Anketten öne çıkanlar sonuçlara göre; ihracatçının ikinci çeyrek dolar/TL kur tahmini 2,66, euro/TL kur tahmini 2,85, euro/dolar parite tahmini ise 1,07 oldu. İhracatçılar, yılsonunda pariteyi dolar için 2,76, euro için 2,91 ve euro/dolar için 1,07 öngördüklerini söyledi. İhracatçıların 2015 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 7.25 oldu. İhracatçıların yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,1 oldu. İhracatçıların yüzde 61,4’ü döviz kurlarını öncelikli sorun olarak görürken; yüzde 44,6’sı enerji maliyetlerini, yüzde 39,6’sı ise ara mal ve hammadde fiyatlarını öncelikli sorun olarak tanımladı. Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşti. Rusya’yı ABD, Çin, Almanya ve Brezilya izledi. Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 56 ile geçtiğimiz dönemdeki seyrini korudu.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Anket sonuçlarına göre 2015 yılı ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçtiğimiz iki dönemde olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış oldu.

Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 66,5 oldu.

Yılın son çeyreğinde 8 puan gerileyen bu oran ilk çeyrekte eski trendine geri döndü. Benzer trend, enerji maliyetlerinde de görüldü.

Enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 48’den yüzde 55’e yükselirken, elektrik tüketiminin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 41,2’den yüzde 34’e geriledi.

2015 yılının 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren «umutlu» ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 34,9 ve yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.

İhracatçı firmaların yüzde 29,3’ü üretimlerinin, yüzde 31,2’si ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yükseldiğini belirtildi.

Genel karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı yüzde 45’ten yüzde 54,4’e, ihracatta karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı ise yüzde 40,4’ten yüzde 58,8’e yükseldi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri