Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Güvendi: “Hem Çiftçi Hem Vatandaşın Yüzü Gülecek”

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarım sektörüne yönelik yeni desteklere dikkat çekerek, “Destek paketleriyle ürün verimliliği ciddi oranda artacak. Hem çiftçimiz, hem de vatanda...

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarım sektörüne yönelik yeni desteklere dikkat çekerek, “Destek paketleriyle ürün verimliliği ciddi oranda artacak. Hem çiftçimiz, hem de vatandaşımızın yüzü gülecek. Üretim artışı ile birlikte Türkiye de kazanacak” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarımsal ekonomiye can vermek için arka arkaya açıklanan desteklerin sektörde büyük heyecanla karşılandığını belirterek, “Ürün bazında, projelere yönelik ve sulama sistemlerine verilen destekler tarım sektörü için 2015 yılının atılım yılı olacağını gösteriyor. Tarım Kredi olarak biz de taşın altına elimizi koyarak çiftçimize uygun finansman sağlamak gayesiyle aralıksız çalışıyoruz. Çiftçimiz kazanırsa hem vatandaşın sofrası hem de Türkiye kazanır” ifadesini kullandı.

“TARIMSAL DESTEKLERDEN MUTLAKA YARARLANIN”

Açıklanan desteklerin çiftçilere ciddi avantajlar sağladığını vurgulayan Güvendi, şunları kaydetti:

“Ortaklarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Merkez Birliğimizce destekleri analiz ederek 16 bölge birliğimiz ve bin 625 kooperatifimiz aracılığıyla çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Aynı zamanda şirketlerimizle özellikle de verimliliği arttıran ve tarımsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunan sulama sistemlerinde ortak çözümler sunuyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde istihdam ettiğimiz bin 370 ziraat mühendisimizle desteklerin kullanılması aşamasında çiftçilerimize yardımcı oluyoruz.”

Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılı tarımsal destekleme kararının sektöre ivme kazandıracağını kaydeden Güvendi, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl içinde dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Ayrıca ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında dekar için 3,3 lira mazot desteği, 4,75 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,85 lira mazot desteği, 6,6 lira gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7,9 lira gübre ve 8,25 lira mazot destekleme ödemesi yapılacak” diye konuştu.

Bu yıl sözleşmeli yağlık ayçiçeği, aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başına 15 lira ödeneceğini vurgulayan Güvendi, hayvancılığa verilen desteklerin ise ciddi oranda arttığını kaydetti. Güvendi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacak. Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225 lira, etçi ırklar anaç sığır 350 lira, anaç mandaya 400 lira, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapılacak. Sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması kapsamında 300 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 2016 yılı bütçesinden 5 bin lira ödenecek.”

“YATIRIMDA HİBE FIRSATINI KAÇIRMAYIN”

Kırsal alandaki tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda proje gideri, 1 ila 3 milyon lira arasında değişen projelere yüzde 50’e kadar hibe yoluyla destek verileceğini de hatırlatan Güvendi, ilgili tebliğde belirtilen esas ve usullere göre hazırlanacak başvuruların Mayıs ayının sonuna kadar www.tarim.gov.tr internet adresi üzerinden yapılması gerektiğini hatırlattı. Bireysel sulama makine ve ekipman alımlarının da destekler kapsamında olduğunu kaydeden Güvendi, şunları söyledi:

“Bu destekler için 4 Mayıs’tan itibaren Tarım İl Müdürlükleri’ne 60 günlük bir başvuru süresi var. Hibe desteği 7 yatırım alanında verilecek. Bunlar, tarla içi sulama, tarla içi yağmurlama sulama, tarla içi mikro yağmurlama sulama, güneş enerjili sulama, lineer sistem yağmurlama sulama makinesi, centerpivot sistem yağmurlama sulama makinesi ve tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınmasıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri