Sgk’dan “Evin Hesap Uzmanı Kadın” Projesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), MasterCard ve TurkishWIN işbirliğiyle çalışan kadınların ekonomik yaşama aktif katılımını artırmak için hayata geçirilen “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesinin Zonguldak ta...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), MasterCard ve TurkishWIN işbirliğiyle çalışan kadınların ekonomik yaşama aktif katılımını artırmak için hayata geçirilen “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesinin Zonguldak tanıtımı yapıldı.

SMMO Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa SGK Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısı Mustafa Sert, Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, SGK Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar, MasterCard ve TurkishWIN temsilcilerinin yanı sıra davetliler katıldı.

Tanıtım programının açılış konuşmasını SGK Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar yaptı. Acar, “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesini anlatarak şu ifadelere yer verdi:

“’Evin Hesap Uzmanı Kadın’ projesi 18-35 yaş arası SGK’lı kadınların sigortalılık hakları ve finansal okuryazarlıklarını konusunda bilinçlenmeleri için geliştirilmiştir. Bu projenin hayata geçirilmesinde başta Bakanımız Faruk Çelik’e, biz kadınlara vermiş olduğu değer için Kurum Başkanımız Yadigar Gökalp İlhan’a, ayrıca MasterCard Türkiye Müdürü Yasemin Bedir’e, TurkishWIN kurucusu Melek Pulatkonak’a da şükranlarımı sunuyorum. Göndermiş olduğu ekibe de çok teşekkür ediyorum. İlk olarak 10 pilot il seçilen, Ankara ile Sakarya’dan sonra Zonguldak’ta gerçekleştirilen projenin amacına ulaşacağına inanarak, bu programa katılmanızdan dolayı sizlere izin veren işverenlerinize de şükranlarımı sunuyorum.”

“TOPLUMUN MİMARI KADINLARDIR”

Kadınların toplumun mimarı olduğuna dikkat çeken SGK Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısı Mustafa Sert, “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesiyle de çalışan kadınları farklı konularda bilinçlendirmeyi amaçladıklarına dikkat çekti.

OECD ve ABD’de kadınların işgücüne katılım oranının Türkiye’den daha yüksek olduğunu ifade eden Sert, “Toplumun mimarı kadınlardır. Ben biliyorum ki bütün erkekleri yetiştiren kadınlardır. Bu topluluğun önünde güzel sözler söylemek adına değil, bunları yürekten inanarak söylüyorum. Çünkü her erkeği büyüten kadındır. Hepimizin mimarı kadındır, hepimizi bir yerlere getiren de kadındır. O yüzden desteklenmesi gereken, o yüzden bilgilendirilmesi gereken, hem toplumun faydası için hem erkeklerin başarısı için hem kadınların başarısı için topyekün ülkemizin kalkınması adına kadınların bilgili olması çok önemlidir. OECD ülkelerinde ve ABD’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 62 seviyelerindedir. Bizde bu rakam Ocak verilerine göre yüzde 32’ye çıkarılmış durumdadır. Bunda hükumetimiz ve SGK’nın bu konudaki çalışmaları çok etkilidir” diye konuştu.

“100 BİN KİŞİYE ULAŞACAĞIZ”

“Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesini ilk etapta 10 pilot il seçilerek uygulamaya koyduklarını dile getiren Sert, şu ifadelere yer verdi:

“Biz bu projeyi ilk hedefte 10 ilde planladık. 10 ilde toplam 1700 kişiye erişmeyi umuyoruz. Ama daha sonra bunu yaygınlaştırıp ülke genelinde 100 bin kişiye çıkaracağız. Bu eğitim aslında çekirdek eğitim ve çok faydalı bir eğitimdir. Bizim hedef kitlemize ulaşmak için çok faydalı bir eğitimdir. Kadınlarımız kazandıkları ücretin yüzde 95’ini aileleri için harcıyorlar. Bu bir gerçektir, yapılan araştırmadır. Bu eğitim amacı kadınları sadece iş hayatına alıştırmak, katılımını sağlamanın yanı sıra bilinçli olmalarını sağlamaktır. Haklarını tanımalarını sağlamak, kurumumuzu tanıtmaktır. Kurumumuzun kadın çalışanlara, kadın istihdamına verdiği önemi belirtmektir. Ayrıca kayıt dışı ekonomide bu oranları azaltarak kayıt dışının önüne geçmektir. Çünkü kayıt dışı istihdam, belki günü kurtarıyor, çalışanları ve işverenleri de kurtarıyor. Ama inanın ileride büyük sıkıntılara neden oluyor. Bizim buradaki asıl hedeflerimiz; kadınlarımızı finansal okuryazarlık konusunda eğitim vermek ve bu konuda bilgilendirmektir. SGK’nın verdiği pozitif haklar konusunda özellikle çalışan kadınlarımızı bilinçlendirmektir.”

Açılış konuşmalarının ardından salondaki davetlilere eğitim programı verildi. Eğitimlerde finansal okuryazarlık ve SGK hakları anlatıldı. Eğitimin ilk bölümünde kadınlar SGK haklarını öğrenirken, FODER (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) tarafından hazırlanan ikinci bölümde ise finansal okuryazarlık konularında bilgi sahibi oldular.

İki saatlik yüz yüze eğitim içeriğinin ardından soru cevap bölümüyle kadınlar merak ettikleri konuları uzmanlara danıştılar. Proje sırasıyla; pilot il seçilen Manisa, Adana, Eskişehir, Kayseri, İstanbul ve Bursa’da devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri