Stoklar tükenince şekersiz kalan ihracatçı firmalar, krizi, dünya şeker borsasından 80 bin ton şeker alarak çözdü.
Türk şekerini dünyaya tanıtmak için yola çıkan Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu (ŞTG) faaliyetlerine hızla devam ediyor. ŞTG bu kapsamda 15- 18 Nisan tarihleri düzenlenen Food Hotel Endonezya Fuarı’na çıkarma yaptı. 45 ülkeden gelen ziyaretçiler Türk standında, lokum, şekerleme, çikolata, Türk lokumu, baklava ve Türk kahvesi gibi ürünleri tatma imkanı buldu.
Fuar hakkında konuşan ŞTG Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Taycı, “Endonezya 240 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük 4. ülkesi. Bu pazara girmekte Türk firmaları olarak geç kaldığımızı düşünüyoruz. 250 milyon dolar ihracatımız, 2 milyar dolar ithalatımız var. Bu dengesizliği bozmamız gerekiyor. Artık bu pazarda daha aktif rol oynamak için çabalayacağız” dedi.
Türkiye’nin lezzet ülkesi olduğunu tüm dünyaya anlatmaya çalıştıklarını aktaran Taycı, ”2015 yılında Türk şekerleme ürünlerini tanıtmak amacıyla Delightland temasıyla yola çıktık. Türkiye’nin bereket üçgeninden yer aldığını anlatmak için 36 ülkede daha fuara katılacağız. 2023 yılında hedefimiz olan 10 milyar dolarlık ihracatı yakalamak istiyoruz. Bu rakama ulaşmak için Uzakdoğu pazarı çok önemli” diye konuştu.
13 BİN FİNCAN LOKUM İKRAM EDİLDİ
Ziyaretçilere, Almanya, Dubai ve Tokyo’da yaklaşık 13 bin fincan kahve ve lokum ikram ettiklerini vurgulayan Kazım Taycı, Endonezya’da da 2 bin fincan kahve ve lokum ikram ettiklerini söyledi.
Son dönemlerde komşu ülkelerde yaşanan olaylar sonucu ihracatın olumsuz etkilendiğini aktaran Taycı, “Yeni hedef ülkelerin belirlenerek bu ülkelere yönelik tanıtım atağının arttırılmak için hedef pazarlarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Dünya pazarlarında markalaşmış ürünlerin tercih edildiğine dikkat çeken Taycı şöyle devam etti: “Sektörümüzde yer alan ürünlerimizi dünya markası haline gelmiş markalarla en iyi koşullarda pazarlayabiliriz. Markalaşmak bu anlamda önemli. Güçlü ve büyük Türkiye varlığını bu anlamda dünya pazarlarında da hissettirmektedir bugün ülkemize ve markalarımıza güven oranı yüksek. Türk ürünleri markalarıyla tercih ediliyor hale geldi. 2023 vizyonu için ortaya konan hedeflere ulaşabilmenin en önemli yolu elbette dünya markaları haline gelmiş markalarımızla yol almaktır. Üreticilerimizin bu anlamda markalaşma çalışmalarını destekliyoruz. AR-GE ve innovasyon faaliyetleri pazarlardaki talebi arttıracağı gibi ürünlerimize olan güven artacaktır. Hedef ülkeler olarak seçtiğimiz özellikle Uzakdoğu ve ABD bizim için önemli pazarlar Bu ülkelerde etkin tanıtım çalışmalarını sürdüreceğiz. “
ŞEKER KRİZİNİ ÜRETİCİ ÇÖZDÜ
Yasalar gereği gerekli hammaddeyi devletten satın alan şekerleme sektörü Konya Şeker ve devlete ait şeker fabrikalarında stoklar tükenince şekersiz kaldı. Şeker krizini ihracatçılar dünya şeker borsasından şeker satın alarak çözdü. Yaşanan Kriz ile ilgili açıklamalar yapan Kazım Taycı, “Tonu 420 dolara Cezayir, Fas, Brezilya, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti’nden 80 bin ton şeker getirdik. Bu miktar üreticinin 6 aylık ihtiyacını karşılayacaktır. Umarım 6 ay sonra iç üretim ile sorunlarımız çözülmüş olur” dedi.