Profil A.ş Mercedes İçin Üretime Başladı

Çok sayıda ünlü otomobil ve hafif ticari araç markası için OEM ve TİER1 parçalar üreten Profil A.Ş, müşterileri arasına Mercedes Almanya’yı da dahil etti.Bursa’da 49 yıldır otomotiv yan sanayinde faal...

Çok sayıda ünlü otomobil ve hafif ticari araç markası için OEM ve TİER1 parçalar üreten Profil A.Ş, müşterileri arasına Mercedes Almanya’yı da dahil etti.

Bursa’da 49 yıldır otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren Profil Sanayi Ticaret A.Ş, Mercedes Almanya fabrikasına da parça üretmeye başladı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sezer, ilk parti ürünleri Ocak ayında Mercedes Almanya’ya teslim ettiklerini ve sevkiyatların program dâhilinde devam ettiğini söyledi. HOSAB ve Kayapa Sanayi Bölgesi’nde toplam 30 bin metrekarelik tesislerinde 450 kişilik bir ekiple dünya devi otomotiv markaları için OEM (Orijinal Parça) ve TİER1 (Yedek Parça) ürettiklerini belirten Sezer, "Tofaş Fiat, Ford, Ford Otosan, Toyotetsu, Toyota, Toyota Boschoku, Peugeot-Citroen ve Land Rover için OEM ve TİER1 parçalar üretiyoruz. Mercedes Almanya için otomobil gövde parçaları ve alt şase parçaları yapıyoruz. Tesislerimizde robot teknolojisi kullandığımız için hataya yer vermiyoruz. Bu çalışmamızla birlikte Ar-Ge odaklı üretimlerimiz, ileri teknoloji ekipmanlarla ve deneyimli personelle dünya devi firmaların ilk tercihi oluyoruz" dedi.

Geniş bir ürün gamına da sahip olduklarını vurgulayan Sezer, "Bu ürünler arasında otomobil ve hafif ticari araçlar için; salıncak kolu, rotil, rot başı, rot mili, Z- rot, denge çubukları, emniyet kapı barları, iç aksam sac parçaları, dış aksam sac parçaları, koltuk braketleri, tampon parçaları, tampon braketleri, kargo araçları ara bölme aksamları da yer alıyor" diye ifade etti.

"AFTER MARKET PAZARINDA İDDİALIYIZ"

3 yıl önce PRS markasıyla After Market (Yenileme) pazarına da girdiklerini söyleyen Sezai Sezer, “Geçmişte yerli üreticiler bu pazarda yoktu. Aftermarket parçalar sadece yurt dışından geliyordu. Günümüzde çok sayıda yerli üretici bu pazara ağırlık vermeye başladı. Artık bu pazarda varlığını hissettiren ciddi yerli markalar var. Bu firmalarında önemli miktarda ihracatları var. Sanayi Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre çok yakında after market parçalar, eş değer parça değerine gelecek. Bu da pazarı daha da büyütecek” diye kaydetti.

PRS markasıyla, TOFAŞ Fiat’ın OPAR markasıyla pazara sunduğu aftermarket parçalarını da ürettiklerini vurgulayan Sezai Sezer, “After market gelişen bir pazar, katma değeri yüksek ve ihracat olanakları diğer otomotiv ürünlerine göre daha fazla. Otomotiv sektörü Türkiye’de yeni yatırımlarla gelişmeye devam edecek. Tofaş, Ford ve Toyota’nın yeni projeleri var. Profil Sanayi Ticaret A.Ş olarak, yılda 5 milyon Euro’luk ciro hedefi koyduk. 2015, 2014’e göre daha iyi geçecek. Profil A.Ş olarak, 2015 sonunda yüzde 20, PRS olarak da yüzde 35 dolayında büyüme hedefimiz var. PRS ürünlerinin yüzde 50’sini ihraç etmeyi hedefliyoruz” dedi.

"İTHALATI ÖNLEMELİYİZ"

Türkiye’de sanayicinin işinin çok zor olduğunu da sözlerine ekleyen Sezai Sezer, "Türkiye’nin 42 milyar dolar dolayındaki cari açığını kapatması için ihracat yapmak yeterli değil. İthalatı da kesmeliyiz. Bunun için Türkiye’de ham madde yatırımına yönelmeliyiz. Ayrıca makine ve kalıp takım üretimini de yönelmeliyiz. Devletin makine imalatçılarına ve kalıpçılara teşvikleri daha fazla olmalıdır" diye konuştu.

Sanayide eğitilmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çeken Sezai Sezer şunları söyledi;

"Türkiye’de işsizlik var deniyor ama biz eğitilmiş iş gücü bulamıyoruz. Meslek liseleri ve meslek yüksekokulları yeterli düzeyde değil. Bu okullardan mezun olanların sanayide çalışma hevesleri yok. Bu öğrencileri bilinçlendirerek sanayi sektörüne çekmeliyiz. Had safhada ara eleman sıkıntımız var. Fabrikamızda çalışacak eleman bulamıyoruz. Türkiye’de işsizlik var deniyorsa da, işe göre eleman yok. Adamı işe değil, işe adamı yetiştirmemiz gerekiyor. Maalesef işe göre adam yetiştiremiyoruz. İş beğenmeme durumu var. 1980’li yıllardaki mesleki eğitim şu anda yok.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri